A csodálatos sétányrózsa ültetése és gondozása, hasznos tippek a sétányrózsa gondozásához

A csodálatos sétányrózsa ültetése és gondozása

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Olyan csodaszépek a sétányrózsák. Gondoltad volna, hogy nehezebb körülmények között is nőnek a bokrok, és csak úgy ontják magukból a szebbnél szebb virágokat? Pedig így van! Ha te is szeretnél gyönyörködni a sokszínű virág szépségében, akkor most mutatok néhány hasznos infót a sétányrózsa ültetésével, és gondozásával kapcsolatban. 

Tippek sétányrózsa gondozásához

A sétányrózsa

A sétányrózsa egy kicsi, fás szárú cserje, amely Afrikában és Dél-Amerikában őshonos, de Európa számos országában, így hazánkban is egyre elterjedtebb. Mutatós, sokszínű és hosszan tartó virágzása miatt kedvelik sokan. Legjobban napsütéses körülmények között nő, és legalább hat órányi közvetlen napfényt igényel. Fontos, hogy a sétányrózsa kisállatainkra, kutyákra, cicákra, és lovakra is mérgező.

A sétányrózsa kemény faj, amely sok rossz körülményt elvisel. Szegény talajban, nagy hőségben, szárazságban és sóban is képes boldogulni. Ez megkönnyíti a nagy cserje termesztését minimális karbantartás mellett. Szép virágairól ismert, többszörös kis virágai vannak, sűrű, 5 cm-es fürtökben, több színben. Lehetnek narancssárga, rózsaszín, piros, sárga, lila és fehér színűek, vagy ezek keverékei is – gyakran több szín is megjelenik egy-egy fürtön. A virágok vonzzák a pillangókat és más beporzókat. A pillangómágnes virágok listáján is előkelő helyen szerepel.  

Sétányrózsa gondozása

A sétányrózsa gondozása

A sétányrózsa víz- és fényigénye

A sétányrózsa bokrok a teljes napsütést részesítik előnyben, minél több fény éri, annál jobban virágzik. Szárazságot is tűri ugyan, de rendszeres öntözés esetén virágzik a legszebben. A talajnak közepes nedvességtartalmúnak kell lennie, de fontos, hogy ne halmozódjon fel a víz. A túlöntözés csökkentheti a virágok számát és gyökérrothadást okozhat. Csak akkor öntözd, ha a talaj első 5 cm-re száraz. 

A sétányrózsa talajigénye

A sétányrózsa elviseli a szegényes, sőt sós talajt is, de legjobban enyhén savas, jó vízelvezetésű, magas szervesanyag-tartalmú talajban fejlődik. Ha cserépbe ülteted, akkor egy általános, jó minőségű cserepes keverék megfelelő. A sétányrózsa bokroknak általában nincsen szükségük műtrágyára, de ha mégis úgy érzed, hogy táplálékra van szüksége, akkor tavasszal érdemes egy kis általános műtrágyát alkalmazni, de tényleg ne túl sokat, mert az csökkentheti a virágzást. Ha ültetéskor műtrágyáztad, akkor nem kell újra műtrágyázni.

A sétányrózsa kártevői

A túlöntözés vagy a rossz vízelvezetés miatti gyökérrothadás az egyik leggyakoribb probléma, ami előfordulhat a sétányrózsával kapcsolatban, ez azonban könnyedén elkerülhető. A lisztharmat is okozhat problémákat. Megelőzése érdekében ügyelj a megfelelő légáramlásra a növényben, és ne áztasd el a növényt öntözés közben. A sétányrózsa négy leggyakoribb kártevője a levéltetvek, csipkebogarak, lisztbogarak, fehérlegyek és takácsatkák

A sétányrózsa metszése

Metszd meg a sétányrózsa bokrokat, hogy megőrizd a kívánt méretét és alakját. Lehetőség szerint végezz kemény metszést tavasszal, hogy eltávolítsd a régi fás növényt és elősegítsd az új növekedést. Nyáron enyhén is metszheted, hogy elősegítse a további virágzást.

Sétányrózsa szaporítása

A lantana szaporításának legjobb módja a dugványozás. Vágj le körülbelül 15 cm-es szárból, amelyen nincs virág. Távolítsd el a leveleket néhány centiméteren az aljáról, és tedd vízbe. Ültesd el a dugványt a talajba, ha már több gyökere kifejlődött.

Sétányrózsa gondozása, szaporítása Magyarországon

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kunszentmiklósi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kunszentmiklós Wesselényi u. 6. 6090 Magyarország Tovább

beltartalmi nemesítés

valamely növény hasznosított termése (búzaszem, répagyökér stb.) összetételének tudatos... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert virág