Új komplex lehetőségek az INFRA-technikában, Sentro Proc

Új komplex lehetőségek az INFRA-technikában

Kristóf Katalin, MILL-TECH Kft.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sentro Proc Az elmúlt 20 évben jelentősen megnőtt a gabona- és élelmiszeriparban a gyors beltartalmat meghatározó mérőműszerek alkalmazása. Ezek között kiemelt szerepet játszanak a közeli infra sugár visszatükrözése, illetve elnyelése alapján működő NIR/NIT készülékek. Az elterjedt alkalmazásban központi jelentőséggel bírt, hogy a NIR/NIT készülékek segítségével a drága felszerelést igénylő nedves-kémiai labor nagy részére nincs szükség, mely pénz- és környezetkímélő megoldás. Az infratechnika fejlődése során általában célspecifikusan, egyes termékek legfontosabb összetevőinek mérésére fejlesztettek ki készülékeket (külön az őrleményekre, külön a feldolgozott élelmiszer termékekre). Természetesen a végfelhasználók oldaláról felmerült az igény, hogy egyazon gyorsmérő készülékkel minél több termékféleséget (alapanyag és késztermék is) analizálhassanak. Ezen igénynek tesz eleget a többféle hullámhossztartományban mérő diódasoros technológiával működő (NIR kombinálva VIS, UV, Raman spektrométerrel) SentroProc NIR készülék.
Új komplex lehetőségek az INFRA-technikában, Sentro Proc

Sentro Proc

Az elmúlt 20 évben jelentősen megnőtt a gabona- és élelmiszeriparban a gyors beltartalmat meghatározó mérőműszerek alkalmazása. Ezek között kiemelt szerepet játszanak a közeli infra sugár visszatükrözése, illetve elnyelése alapján működő NIR/NIT készülékek. Az elterjedt alkalmazásban központi jelentőséggel bírt, hogy a NIR/NIT készülékek segítségével a drága felszerelést igénylő nedves-kémiai labor nagy részére nincs szükség, mely pénz- és környezetkímélő megoldás. Az infratechnika fejlődése során általában célspecifikusan, egyes termékek legfontosabb összetevőinek mérésére fejlesztettek ki készülékeket (külön az őrleményekre, külön a feldolgozott élelmiszer termékekre). Természetesen a végfelhasználók oldaláról felmerült az igény, hogy egyazon gyorsmérő készülékkel minél több termékféleséget (alapanyag és késztermék is) analizálhassanak. Ezen igénynek tesz eleget a többféle hullámhossztartományban mérő diódasoros technológiával működő (NIR kombinálva VIS, UV, Raman spektrométerrel) SentroProc NIR készülék.

 A SenrtoProc NIR készülékmoduláris felépítésű, a felhasználó feladat-specifikusan, igény szerint alakítható ki. Alkalmas mind reflexiós, mind transzmissziós fény mérésére (NIR/NIT). A mintához és a mérőfejhez a fényt üvegszál-optika vezeti, beépített számítógéppel, naplózási lehetőséggel rendelkezik.

A készüléket korábban műanyag-, vegyi-, gyógyszer-, acél-, építő-, üveg- és gépjármű iparban alkalmazták. Az élelmiszeripari alkalmazáshoz a kalibráció fejlesztést Cégünk kezdeményezte. Az a probléma tette ezt szükségessé, hogy a piacon lévő NIR/NIT infra készülékek, melyeket a különféle gabonafélék és olajos magvak beltartalmi vizsgálatára fejlesztettek ki, nem voltak alkalmasak a Magyarországon nagy vetésterületen termelt napraforgó egész szemből történő vizsgálatára.

Ezt a feladatot, melyet más infra készülékekkel nem tudtak megoldani, kiválóan teljesítette.

A készülék komplex termelői tevékenységet folytató mezőgazdasági vállalkozások részére kiválóan alkalmas. Egy készülékkel az összes termékféleség átadás-átvétele, a gyártásközi ellenőrzés (pl.: takarmány, sajt, chips stb. gyártás in-line vizsgálata), valamint a végtermék minősítése is egyazon készülék segítségével mérhető. Ennek eredményeként a laborban, vegyszerben, egyéb vizsgálatban nyert költségmegtakarítás a teljes folyamatban több mint 30%-ot jelent.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

71/2008. (VI.3.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

cseri földek

az ős-Rába kavicstakaróján kialakult, igen terméketlen talajok. E savanyú, vízállásos... Tovább

Tovább a lexikonra