Egyre terjed hazánkban a mérgező selyemkóró! Ne érj hozzá!

hirdetes

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken és Zalában is a júniustól augusztusig virágzó mérgező növénnyel, ami idegenhonos és az egész ország területén kezd elterjedni. Jobb elővigyázatosnak lenni, és a nyaralás előtt tájékozódni erről a növényről, ugyanis mérgező!

selyemkóró

Mérgező növény terjed az országban


Az inváziós közönséges selyemkóró, amely az egész ország területén nagy mértékben elkezdett terjedni, minden részében mérgező, ezért jobb, ha odafigyelünk egy-egy kirándulás alatt milyen növényekhez érünk hozzá. Leginkább a Balaton-felvidéken és Zala megyében találkozhatunk ezzel a mérgező növénnyel, így ezeken a területeken különösen körültekintőnek kell lenni, azonban az ország minden pontján már felfedezhető. Ismerjük hát meg hogyan ismerhetjük fel a közönséges selyemkórót.

.

A mérgező közönséges selyemkóró felismerése


A közönséges selyemkóró nagyon gyorsan terjed, így jobb ha tudjuk hogyan ismerhetjük fel. A növény virága fehér színű és mérgező tejnedvet tartalmaz, ami ha bekerül a szervezetbe az hasmenést, nehézlégzést, görcsöket és súlyos egyensúlyzavart okozhat, a bőrünkkel érintkezve pedig gyakran allergiás reakciókat is kiválthat. 

hirdetes

A közönséges selyemkóró


Itthon nem, csak Észak-Amerikában őshonos a selyemkóró, viszont hazánkban is egyre jobban elkezdett terjedni. A különösen laza talajú, bolygatott élőhelyeket kedveli, akár a száraz nyílt homoki gyepektől, egészen a nedves árterekig képes megélni. Az intenzívebb, löszös és kötöttebb talajokban is előtűnik, így az érintetlen területeket csakugyan megtámadhatja, mint a művelt területeket.


hirdetes
A gyors terjedést a gyorsan fejlődő gyökereinek köszönheti, amik akár 2-3 méter mélységbe is lenyúlnak, így akár egy darabka gyökérből is képes új növény fejlődni. A szél minden bizonnyal csak rásegít a terjedésére, és az emberi tevékenység csakugyan hozzájárulhat.


A közönséges selyemkóró hatalmas kárt okoz mind a gazdálkodóknak, mind a természetvédelemnek is, például rontja a széna és a legelhető takarmány minőségét, átalakítja az élőhelyet és hosszú ideig akadályozza annak regenerálódását.


Ebben a videóban még többet megtudhatsz a közönséges selyemkóróról és annak felismeréséről!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Szolnok József A. u. 46. 5000 Magyarország Telefon:... Tovább

sáncolóeke

a —>sáncolás hagyományos munkagépe; vontatott, egyik oldalán tolólemezzel ellátott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetvédelem növény