Egyre terjed hazánkban a mérgező selyemkóró! Ne érj hozzá!

hirdetes

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

ZH

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken és Zalában is a júniustól augusztusig virágzó mérgező növénnyel, ami idegenhonos és az egész ország területén kezd elterjedni. Jobb elővigyázatosnak lenni, és a nyaralás előtt tájékozódni erről a növényről, ugyanis mérgező!

selyemkóró

Mérgező növény terjed az országban


Az inváziós közönséges selyemkóró, amely az egész ország területén nagy mértékben elkezdett terjedni, minden részében mérgező, ezért jobb, ha odafigyelünk egy-egy kirándulás alatt milyen növényekhez érünk hozzá. Leginkább a Balaton-felvidéken és Zala megyében találkozhatunk ezzel a mérgező növénnyel, így ezeken a területeken különösen körültekintőnek kell lenni, azonban az ország minden pontján már felfedezhető. Ismerjük hát meg hogyan ismerhetjük fel a közönséges selyemkórót.

.

A mérgező közönséges selyemkóró felismerése


A közönséges selyemkóró nagyon gyorsan terjed, így jobb ha tudjuk hogyan ismerhetjük fel. A növény virága fehér színű és mérgező tejnedvet tartalmaz, ami ha bekerül a szervezetbe az hasmenést, nehézlégzést, görcsöket és súlyos egyensúlyzavart okozhat, a bőrünkkel érintkezve pedig gyakran allergiás reakciókat is kiválthat. 

hirdetes

A közönséges selyemkóró


Itthon nem, csak Észak-Amerikában őshonos a selyemkóró, viszont hazánkban is egyre jobban elkezdett terjedni. A különösen laza talajú, bolygatott élőhelyeket kedveli, akár a száraz nyílt homoki gyepektől, egészen a nedves árterekig képes megélni. Az intenzívebb, löszös és kötöttebb talajokban is előtűnik, így az érintetlen területeket csakugyan megtámadhatja, mint a művelt területeket.


hirdetes
A gyors terjedést a gyorsan fejlődő gyökereinek köszönheti, amik akár 2-3 méter mélységbe is lenyúlnak, így akár egy darabka gyökérből is képes új növény fejlődni. A szél minden bizonnyal csak rásegít a terjedésére, és az emberi tevékenység csakugyan hozzájárulhat.


A közönséges selyemkóró hatalmas kárt okoz mind a gazdálkodóknak, mind a természetvédelemnek is, például rontja a széna és a legelhető takarmány minőségét, átalakítja az élőhelyet és hosszú ideig akadályozza annak regenerálódását.


Ebben a videóban még többet megtudhatsz a közönséges selyemkóróról és annak felismeréséről!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-25

Készíts házi mosogatógép tablettát!

Hogy ha te is használsz mosogatógépet, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra, mivel olyan módszert mutatok be, amivel sokat tudsz spórolni és környezetbarát is!

További cikkek ebben a témában


lapálysertés

—>fajtajellegében, típusában és termelőképességében eltérő fajtákból álló... Tovább

savak

azok a vegyületek, amelyeknek a molekulái egy másik molekulának (->bázisnak, amely vizes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetvédelem növény