Egyre terjed hazánkban a mérgező selyemkóró! Ne érj hozzá!

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken és Zalában is a júniustól augusztusig virágzó mérgező növénnyel, ami idegenhonos és az egész ország területén kezd elterjedni. Jobb elővigyázatosnak lenni, és a nyaralás előtt tájékozódni erről a növényről, ugyanis mérgező!

selyemkóró

Mérgező növény terjed az országban


Az inváziós közönséges selyemkóró, amely az egész ország területén nagy mértékben elkezdett terjedni, minden részében mérgező, ezért jobb, ha odafigyelünk egy-egy kirándulás alatt milyen növényekhez érünk hozzá. Leginkább a Balaton-felvidéken és Zala megyében találkozhatunk ezzel a mérgező növénnyel, így ezeken a területeken különösen körültekintőnek kell lenni, azonban az ország minden pontján már felfedezhető. Ismerjük hát meg hogyan ismerhetjük fel a közönséges selyemkórót.

.

A mérgező közönséges selyemkóró felismerése


A közönséges selyemkóró nagyon gyorsan terjed, így jobb ha tudjuk hogyan ismerhetjük fel. A növény virága fehér színű és mérgező tejnedvet tartalmaz, ami ha bekerül a szervezetbe az hasmenést, nehézlégzést, görcsöket és súlyos egyensúlyzavart okozhat, a bőrünkkel érintkezve pedig gyakran allergiás reakciókat is kiválthat. 

A közönséges selyemkóró


Itthon nem, csak Észak-Amerikában őshonos a selyemkóró, viszont hazánkban is egyre jobban elkezdett terjedni. A különösen laza talajú, bolygatott élőhelyeket kedveli, akár a száraz nyílt homoki gyepektől, egészen a nedves árterekig képes megélni. Az intenzívebb, löszös és kötöttebb talajokban is előtűnik, így az érintetlen területeket csakugyan megtámadhatja, mint a művelt területeket.


A gyors terjedést a gyorsan fejlődő gyökereinek köszönheti, amik akár 2-3 méter mélységbe is lenyúlnak, így akár egy darabka gyökérből is képes új növény fejlődni. A szél minden bizonnyal csak rásegít a terjedésére, és az emberi tevékenység csakugyan hozzájárulhat.


A közönséges selyemkóró hatalmas kárt okoz mind a gazdálkodóknak, mind a természetvédelemnek is, például rontja a széna és a legelhető takarmány minőségét, átalakítja az élőhelyet és hosszú ideig akadályozza annak regenerálódását.


Ebben a videóban még többet megtudhatsz a közönséges selyemkóróról és annak felismeréséről!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

levél

a hajtáscsúcs levélkezdeményeiből fejl. képletek. A levelek elhelyezkedés, alak és... Tovább

idegszövet

a többsejtű állatok iegdifferenciáltabb, az —>idegrendszert felépítő szövete.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetvédelem növény