Egyre terjed hazánkban a mérgező selyemkóró! Ne érj hozzá!

hirdetes

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken és Zalában is a júniustól augusztusig virágzó mérgező növénnyel, ami idegenhonos és az egész ország területén kezd elterjedni. Jobb elővigyázatosnak lenni, és a nyaralás előtt tájékozódni erről a növényről, ugyanis mérgező!

selyemkóró

Mérgező növény terjed az országban


Az inváziós közönséges selyemkóró, amely az egész ország területén nagy mértékben elkezdett terjedni, minden részében mérgező, ezért jobb, ha odafigyelünk egy-egy kirándulás alatt milyen növényekhez érünk hozzá. Leginkább a Balaton-felvidéken és Zala megyében találkozhatunk ezzel a mérgező növénnyel, így ezeken a területeken különösen körültekintőnek kell lenni, azonban az ország minden pontján már felfedezhető. Ismerjük hát meg hogyan ismerhetjük fel a közönséges selyemkórót.

.

A mérgező közönséges selyemkóró felismerése


A közönséges selyemkóró nagyon gyorsan terjed, így jobb ha tudjuk hogyan ismerhetjük fel. A növény virága fehér színű és mérgező tejnedvet tartalmaz, ami ha bekerül a szervezetbe az hasmenést, nehézlégzést, görcsöket és súlyos egyensúlyzavart okozhat, a bőrünkkel érintkezve pedig gyakran allergiás reakciókat is kiválthat. 

hirdetes

A közönséges selyemkóró


Itthon nem, csak Észak-Amerikában őshonos a selyemkóró, viszont hazánkban is egyre jobban elkezdett terjedni. A különösen laza talajú, bolygatott élőhelyeket kedveli, akár a száraz nyílt homoki gyepektől, egészen a nedves árterekig képes megélni. Az intenzívebb, löszös és kötöttebb talajokban is előtűnik, így az érintetlen területeket csakugyan megtámadhatja, mint a művelt területeket.


hirdetes
A gyors terjedést a gyorsan fejlődő gyökereinek köszönheti, amik akár 2-3 méter mélységbe is lenyúlnak, így akár egy darabka gyökérből is képes új növény fejlődni. A szél minden bizonnyal csak rásegít a terjedésére, és az emberi tevékenység csakugyan hozzájárulhat.


A közönséges selyemkóró hatalmas kárt okoz mind a gazdálkodóknak, mind a természetvédelemnek is, például rontja a széna és a legelhető takarmány minőségét, átalakítja az élőhelyet és hosszú ideig akadályozza annak regenerálódását.


Ebben a videóban még többet megtudhatsz a közönséges selyemkóróról és annak felismeréséről!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2022-12-24

2023-as trendek a kertészetben: ezekre összpontosítsunk!

2023-ban a kertészeti trendek is sokkal személyesebbek lesznek: a befelé figyelés és az öngondoskodás még fontosabbá válik: de hogy ez fog kinézni a kertészkedés szempontjából? A cikkben kiderül!

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hármas keresztezés

főleg a kukorica nemesítésében alkalmazott eljárás, amikor az utódot három beltenyésztett... Tovább

dohány növényvédelmi technológiája

a vírusmentes vetőmag, a vetésváltás, a megfelelő talaj-előkészítés a vegyszeres... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetvédelem növény