A savanyú káposztának számos jótékony hatása létezik, ezeket mondjuk most el nektek

hirdetes

A savanyú káposzta számos betegség ellen véd

Szélesi Ferenc - Főkertész
Mit kell tudni a savanyú káposztáról? A savanyú káposzta jótékony hatásai, táplálkozás-élettani jelentősége, felhasználása, olvasd el te is cikkünket.

A savanyú káposzta a daganatok kockázatát is csökkentheti

A káposzta egészségvédő, betegségmegelőző növényi vegyületeket is tartalmaz, például glükozinolátot, szulforafánt, falvonoidokat. Ezek a vegyületek csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát, ösztönözhetik a szervezetet a ráksejtek szaporodásának mérséklésére. Ezentúl antioxidáns hatásúak, valamint csökkentik a gyulladásokat, és kedvezően hatnak az immunrendszerre is.

A túl savanyú káposztát ne mossuk át vízzel

A savanyú káposztából számtalan étel készíthető, például töltött káposzta, székelykáposzta, babos káposzta, de önálló köretként is kitűnő étel. Amennyiben a megvásárolt savanyú káposztát túl savanyúnak találjuk, nem kell átmosni, ehelyett jó megoldás hozzáadni kevés nyers fejes káposztát. Ez megtehetjük töltött vagy székelykáposzta készítéskor is.

hirdetes

Emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, puffadásra hajlamos embereknek a savanyított káposzta élelmirost- és illóolaj-tartalma okozhat panaszokat. A hagyományosan elkészített fogások, például a székelykáposzta, töltött káposzta fogyasztásakor legtöbb esetben azonban nem maga a káposzta okoz kellemetlen tüneteket, hanem a hozzáadott zsiradék, a füstölt szalonna, füstölt oldalas.

Fehér vagy vörös?

A fejes káposzta (Brassica oleracea var. capitata f. alba) a keresztesvirágúak családjába tartozik. A korai káposzta augusztusban terem, levelei lazább szerkezetűek, sárgászöld színűek. Tartósításra nem érdemes felhasználni, friss fogyasztásra alkalmas.

hirdetes

Tartósításra, savanyításra a szeptemberben szüretelt "késői" káposzta alkalmas. Ez a fajta fehér színű, tömött fejű, súlya a 2-3 kg-ot is elérheti. A nyers káposzta tartósítására elsősorban a zártabb levelű, gömbölyű, kemény káposztafejek a jók. A hazánkban szintén jól ismert vörös káposzta inkább salátákhoz, párolva köretként és ételek színezésére használható.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


szopornyica

Kutyák, egyes kutyafélék, valamint a nyércek gyakori járványos betegsége, amelyet vírus... Tovább

golyva (struma)

a pajzsmirigy nem gyulladásos és nem daganatos eredetű megnagyobbodása. Minden állatfajban... Tovább

Tovább a lexikonra