A savanyú káposztának számos jótékony hatása létezik, ezeket mondjuk most el nektek

A savanyú káposzta számos betegség ellen véd

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mit kell tudni a savanyú káposztáról?

Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát

A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, fejlesztettek ki. Hazánkban a XV. századtól termesztik a szántóföldeken és a házi kertekben egyaránt.

Táplálkozás-élettani jelentősége

A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán 20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz. 100 gramm káposzta 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot tartalmaz.

A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1 mg/100 g) és karotint (0,02 mg/100 g) is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma magas, 92,5 g/100 g, így a napi folyadékszükségletünk egy részét is fedezhetjük vele.

Tarthatunk savanyúkáposzta-napokat is

A fogyókúrázók és a cukorbetegek mellett minden egészséges felnőtt is betervezheti étrendjébe a savanyú káposztát, akár hetente többször is. Ötszöri étkezésre elosztva időnként savanyúkáposzta-napot is lehet tartani. Ilyenkor egy napra egy kilogramm savanyú káposztát tervezzünk be, melyhez kiegészítésként ivóvizet, szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk. Az egyhangúság elkerülésére ízesítsük kevés fokhagymával, köménymaggal, pirospaprikával.

Vitamingazdag saláta télire – Savanyúkáposzta-saláta (6 adag)

Hozzávalók: 60 dkg savanyú káposzta, 6 dkg reszelt, zsírszegény kemény sajt, 6 dl natúr kefir (savóját csöpögtessük le), 1 teáskanál extraszűz olívaolaj, 1 teáskanál reszelt torma
 

A savanyú káposzta levét lecsorgatjuk, de nem csavarjuk ki. Beletesszük a tormát, az olajat, a kefirt, és jól összekeverjük. Két-három órát pihentetjük, és tálalás előtt szórjuk rá a reszelt sajtot.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Csongrádi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Csongrád Fõ u. 26. 6640 Magyarország Tovább

London (K 9026415)

Szója Cél: takarmány Leírás:Kicsi-közepes méretû magja lapított gomb, színe sárga. A... Tovább

Tovább a lexikonra