Ha a szobanövényeid levelei neked is hajlamosak a sárgulásra akkor nem feltétlen kell azonnal megijedned: ezek lehetnek az okai és így gyógyítsd meg te is őket!

hirdetes

Segítség, sárgulnak a szobanövényeim levelei! – így gyógyítsd meg őket

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Amikor egy korábban buja, leveles zöld szobanövény sárgulni kezd, azt gondolhatod, hogy ez a közelgő végzet jele. De várj, ne ess pánikba! Először is ne feledd, hogy természetes, hogy a szobanövények idősebb levelei lassan sárgulnak és lehullanak. Ez a növény módja annak, hogy helyet adjon az új lombozatnak. Ha azonban egyszerre több levél hirtelen sárgulását látod, az mindenképpen vészjelzés. Nézd meg közelebbről, hogy a probléma pontosan hol fordul elő a növényen, majd nézd át ezt a listát, hogy a tüneteket kezelni tudd.

Sárgulnak a szobanövényeim levelei

Az alsó levelek sárgulása

Három lehetséges oka van annak, hogy az idősebb levelek sárgulnak a növényen. Először is, ha a gyökerek átnyomják a tartály alját, az azt jelenti, hogy a növénynek elfogyott a helye, és át kell ültetni egy nagyobb edénybe, friss virágcserepes keverékkel. Másodszor, a talaj alacsony nitrogéntartalmú lehet, amely fontos tápanyag, erre a növényeknek szükségük van a megfelelő növekedéshez. Általában az alsó levelek kezdenek először sárgulni, ha a növényben nincs elég ebből az elemből. Idővel a növényeid elhasználhatják az összes nitrogént, amelyet a virágkeverék tartalmazhat, így a friss talajjal történő átültetés ezen a problémán is segíthet. Vagy kiegészítheted műtrágyával ami magas nitrogéntartalmú. Harmadszor, próbáld meg áthelyezni a növényt egy világosabb helyre, hátha a több fény segít kizöldíteni a leveleit.

Sárga levelek a szárvégeken

Ha minden rendben van, kivéve a szárak vagy ágak csúcsán lévő növekedéseket, ez a vashiány jele lehet. Igen, csakúgy, mint nekünk, a növényeknek is szükségük van erre a tápanyagra, hogy egészségesek legyenek, de csak egy pici mennyiségre. Általában egyetlen adag szobanövény műtrágya, amely vasat tartalmaz (nem mindegyik, ezért feltétlenül ellenőrizd a címkét) segít a probléma tisztázásában.

hirdetes

Sárga levelek a fő szár közelében

Ha elágazó szobanövényed van, és észreveszed, hogy a központi szárhoz legközelebb eső levelek sárgulnak, akkor valószínűleg alacsony magnézium- vagy cinktartalommal van dolgunk. Adj hozzá egy szobanövény-műtrágyát, amely felsorolja ezeket a tápanyagokat a címkéjén. A túl kevés nitrogén is okozhatja ezt a tünetet. Vess egy pillantást a választott műtrágyán lévő címkére, és három számot fogsz látni kötőjelekkel elválasztva, például 4-2-2. Ezek a számok a nitrogén, a foszfor és a kálium arányát mutatják a készítményben, amelyekre a növényeknek leginkább szüksége van. Olyan műtrágyát válassz, ahol a nitrogént jelző első szám nagyobb vagy egyenlő, mint a másik két szám.

Minden levél megsárgul

Ha az egész növény sárgul, ez azt jelentheti, hogy a talaj vizes, így a gyökerek nem kapnak elegendő oxigént. Ha a talaj tapintásra ázottnak tűnik, ne öntözd újra, amíg a talaj felső 1-2 centije ki nem szárad. És ha a növény nem túl nagy ahhoz, hogy kezelni tudd, vedd ki a cserépből, és ellenőrizd, hogy a gyökerek nem rothadnak-e. Ha mindegyik feketének és puhának tűnik, akkor a növény valószínűleg elpusztult. De ha még mindig látsz néhány szilárd, fehér gyökeret, a növény feléledhet, ha egy kicsit kiszárad.

hirdetes

A szobanövényen lévő sárga levelek azt is jelenthetik, hogy kártevők, például atkák vagy bakteriális betegség van benne. Ha bogarak sértik a növényt, tedd a zuhany alá, és permetezd le az összes levelet. Ezután hagyd megszáradni a növényt, mielőtt neemolajjal vagy rovarölő szappannal kezelnéd. A permetezést hetente ismételd meg, amíg a kártevők el nem tűnnek. Ha óriási a növényed, amely túl nehéz ahhoz, hogy a zuhany alatt ki-be mozgasd, vattakorongok segítségével töröld át a leveleit vízzel, majd töröld át újra kertészeti olajjal vagy rovarölő szappannal.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

gravitáció (általános tömegvonzás)

az anyag legegyetemesebb kölcsönhatása: két pontszerű test egymásra tömegüknek szorzatával... Tovább

babeziózis (babesiosis)

véglények, a ->vörösvérsejtekben babéziák okozta betegség; Mo.-n a szm.ban, ritkábban... Tovább

Tovább a lexikonra
növény