Sárgul a gardénia levele? Ne ess kétségbe, még lehet menthető a dolog: az alacsony vasszint a hibás a legtöbbször, ezért kövesd a tippjeinket, hogy segíthessünk!

hirdetes

Miért sárgulnak be a gardénia leveli? – az alacsony vasszint lehet a bűnös

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A gardénia a növényvilág egyik primadonnája, és az igényeik meglehetősen magasak: a talaj pH-értékétől és a vízelvezetéstől kezdve a megfelelő víz és műtrágya mennyiségéig mindenre pontosan ügyelned kell. Szerencséjükre krémfehér virágaik olyan elbűvölő illatúak, hogy rávesznek bennünket, hogy kielégítsük nyájas szükségleteiket, vagy legalábbis nagyon igyekszünk boldoggá tenni őket. Tehát, ha a gardénia levelei sárgulni kezd, az aggasztó lehet. Nézzük meg a lehetséges okokat, amelyek miatt a levelek sárgák lehetnek, és nézzünk meg néhány egyszerű megoldást. Nemsokára nyűgös barátod újra zöld és gyönyörű lesz, így több olyan csodálatos, illatos virágot termelhet, amelyek miatt megvetted.

Gardénia levele

A gardénia termesztésének alapjai

A melegebb vidékeken (USDA 8-11. zóna ) a szabadban lehet nevelni a gardéniát, ahol könnyebben karbantartható. A gardénia beltéri termesztése hideg időben bonyolulttá válik. A beltéri gardénia alapvető szükséglete az erős fény, a páratartalom és a rendszeres öntözés. Tehát próbáld meg a növényt a legnaposabb ablakodba helyezni, állítsd egy kavicsokból álló csészealjra úgy, hogy a víz részben felfelé haladjon a csészealj felé, hogy páratartalmat növeljen, és öntözd meg, amint a talaj felső 1-2 centije kiszáradt.

A gardénia levelei megsárgulnak

Természetesen a gardéniákon régebbi levelek megsárgulhatnak és lehullhatnak, különösen tavasz elején, amikor az új levelek már úton vannak. Ez normális, ezért nem kell aggódni. De ha sok régebbi levél sárgul, akkor a gardénia elpusztulhat a gyökérrothadás, a túlöntözés vagy a rossz talajvízelvezetés miatt. Finoman billentsd ki a cserépből, vagy ha a szabadban van, enyhén áss ki egy kis földet a növény tövéből. Ha a látott gyökerek barnák és szikkadtak, a bulinak vége sajnos. Ha fehér, szilárd gyökereket találsz, a növénynek még van esélye.

hirdetes

Ha úgy tűnik, hogy a gyökérrothadás nem okoz problémát, a gardénia sárga leveleinek legvalószínűbb oka a tápanyaghiány. A sok idősebb levél sárgulása gyakran a nitrogén- vagy magnéziumhiány jele. A fiatal levelek sárgulását valószínűleg az alacsony vastartalom okozza. Mindent meg lehet javítani, ha a gardéniának egy adag savas, mikroelemeket tartalmazó nitrogén műtrágyát adsz. Ha a gardénia levelei ismét zöldek, kora tavasztól nyár végéig havonta kétszer használj a műtrágyát.
Szigorú gondozási követelményeik miatt a gardénia a nehezebben termeszthető szobanövények közé tartozik és kültéri cserjeként is kihívást jelenthet. Ha tudod, mire van szükségük ahhoz, hogy a legjobban nézzenek ki, és helyesen diagnosztizálod a felmerülő problémákat, akkor sok éven át élvezheted a növényt.

hirdetes

El kell távolítani a sárga leveleket a gardéniákról?

Legtöbbször (főleg, ha a levelek egyszerűen sárgulnak az életkor miatt), az elszíneződött levelek maguktól lehullanak. Ha úgy gondolod, hogy a sárga levelek valami komolyabb betegség (például gomba vagy rothadás) jelei, vágd le őket ott, ahol a levél találkozik az ággal (ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a fát), és dobd ki a beteg leveleket, hogy megakadályozd a további fertőzést. A sárga leveleket is levághatod, hogy ösztönözd az új növekedést és javítsd a növény megjelenését – csak ügyelj az új rügyekre, és ne távolítsd el a cserje egyharmadánál többet. 

Miért van szüksége a gardéniának vasra?

A vas elengedhetetlen tápanyag, amely a klorofill (a levelek zöld pigmentje) termeléséhez szükséges. Sajnos a gardénia nyűgös, savkedvelő növény, amely előszeretettel növekszik 5,0-6,5 pH-értékű talajban – ezek olyan körülmények, amelyek néha azt eredményezik, hogy a növény virágzásához nem elegendő az oldható vas.  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Egy hatalmas szikla alatt él egy egész település

Setenil de las Bodegas, egy apró spanyol városka, ami egy szikla alá épült.Ismerd meg Setenil de las Bodegas és lakóinak már-már lenyűgözőnek mondható történetét!

2023-09-27

Nagyon érik a körte: készítsd el a legfinomabb körtelekvárt belőle!

Ha a te kertedben is brutálisan sok körte terem idén, akkor itt az ideje isteni körtelekvárt készíteni belőle: megmutatom a legfinomabb körtelekvár receptjét!

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtagyűjtemény

a nemesítők egy-egy faj számos (vad- és kultúr-) fajtáját gyűjtik össze és termesztik... Tovább

talajfagy

ha a nedves talajréteg hőmérséklete 0°C alá süllyed, a talajban levő szabad víz megfagy. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek