Sárgul a gardénia levele? Ne ess kétségbe, még lehet menthető a dolog: az alacsony vasszint a hibás a legtöbbször, ezért kövesd a tippjeinket, hogy segíthessünk!

Miért sárgulnak be a gardénia leveli? – az alacsony vasszint lehet a bűnös

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A gardénia a növényvilág egyik primadonnája, és az igényeik meglehetősen magasak: a talaj pH-értékétől és a vízelvezetéstől kezdve a megfelelő víz és műtrágya mennyiségéig mindenre pontosan ügyelned kell. Szerencséjükre krémfehér virágaik olyan elbűvölő illatúak, hogy rávesznek bennünket, hogy kielégítsük nyájas szükségleteiket, vagy legalábbis nagyon igyekszünk boldoggá tenni őket. Tehát, ha a gardénia levelei sárgulni kezd, az aggasztó lehet. Nézzük meg a lehetséges okokat, amelyek miatt a levelek sárgák lehetnek, és nézzünk meg néhány egyszerű megoldást. Nemsokára nyűgös barátod újra zöld és gyönyörű lesz, így több olyan csodálatos, illatos virágot termelhet, amelyek miatt megvetted.

Gardénia levele

A gardénia termesztésének alapjai

A melegebb vidékeken (USDA 8-11. zóna ) a szabadban lehet nevelni a gardéniát, ahol könnyebben karbantartható. A gardénia beltéri termesztése hideg időben bonyolulttá válik. A beltéri gardénia alapvető szükséglete az erős fény, a páratartalom és a rendszeres öntözés. Tehát próbáld meg a növényt a legnaposabb ablakodba helyezni, állítsd egy kavicsokból álló csészealjra úgy, hogy a víz részben felfelé haladjon a csészealj felé, hogy páratartalmat növeljen, és öntözd meg, amint a talaj felső 1-2 centije kiszáradt.

A gardénia levelei megsárgulnak

Természetesen a gardéniákon régebbi levelek megsárgulhatnak és lehullhatnak, különösen tavasz elején, amikor az új levelek már úton vannak. Ez normális, ezért nem kell aggódni. De ha sok régebbi levél sárgul, akkor a gardénia elpusztulhat a gyökérrothadás, a túlöntözés vagy a rossz talajvízelvezetés miatt. Finoman billentsd ki a cserépből, vagy ha a szabadban van, enyhén áss ki egy kis földet a növény tövéből. Ha a látott gyökerek barnák és szikkadtak, a bulinak vége sajnos. Ha fehér, szilárd gyökereket találsz, a növénynek még van esélye.

Ha úgy tűnik, hogy a gyökérrothadás nem okoz problémát, a gardénia sárga leveleinek legvalószínűbb oka a tápanyaghiány. A sok idősebb levél sárgulása gyakran a nitrogén- vagy magnéziumhiány jele. A fiatal levelek sárgulását valószínűleg az alacsony vastartalom okozza. Mindent meg lehet javítani, ha a gardéniának egy adag savas, mikroelemeket tartalmazó nitrogén műtrágyát adsz. Ha a gardénia levelei ismét zöldek, kora tavasztól nyár végéig havonta kétszer használj a műtrágyát.
Szigorú gondozási követelményeik miatt a gardénia a nehezebben termeszthető szobanövények közé tartozik és kültéri cserjeként is kihívást jelenthet. Ha tudod, mire van szükségük ahhoz, hogy a legjobban nézzenek ki, és helyesen diagnosztizálod a felmerülő problémákat, akkor sok éven át élvezheted a növényt.

El kell távolítani a sárga leveleket a gardéniákról?

Legtöbbször (főleg, ha a levelek egyszerűen sárgulnak az életkor miatt), az elszíneződött levelek maguktól lehullanak. Ha úgy gondolod, hogy a sárga levelek valami komolyabb betegség (például gomba vagy rothadás) jelei, vágd le őket ott, ahol a levél találkozik az ággal (ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a fát), és dobd ki a beteg leveleket, hogy megakadályozd a további fertőzést. A sárga leveleket is levághatod, hogy ösztönözd az új növekedést és javítsd a növény megjelenését – csak ügyelj az új rügyekre, és ne távolítsd el a cserje egyharmadánál többet. 

Miért van szüksége a gardéniának vasra?

A vas elengedhetetlen tápanyag, amely a klorofill (a levelek zöld pigmentje) termeléséhez szükséges. Sajnos a gardénia nyűgös, savkedvelő növény, amely előszeretettel növekszik 5,0-6,5 pH-értékű talajban – ezek olyan körülmények, amelyek néha azt eredményezik, hogy a növény virágzásához nem elegendő az oldható vas.  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

100/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet

A szõlõültetvények kivágásához nyújtott támogatás feltételeirõl. A mezõgazdasági,... Tovább

vágószerkezetek

a szálas növények betakarítógépein működő kaszaszerkezetek, amelyekkel az aratáshoz... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek