Így termessz sikeresen sárgarépát cserépben

Tudtad? Cserépben is termeszthetünk isteni sárgarépát!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Cserépben termeszthető a sárgarépa

A sárgarépa gyakori problémái

A sárgarépák sajnos többféle betegségre (pl. peronoszpórára) és kártevőre (pl. levéltetvekre) is fogékonyak, és a legjobb védekezés ellenük a megelőzés. Fontos, hogy mindig alaposan kitakarított, fertőtlenített cserepekbe, ládákba ültesd növényeidet, és ne használj újra olyan virágföldet, amibe korábban már ültettél valamit (akár répát, vagy bármi mást). A cserepes sárgarépák védelmében sokat számít, hogy a növénytartókat bármikor arrébb viheted, hogy több napfényt kapjanak, és így megerősödhessenek a kártevőkkel és betegségekkel szemben.

Elhalás

Az elhalásnak több fajtája is megtámadhatja a sárgarépákat. Ezek tünetei általában foltok és sérülések, amelyek a levélzeten alakulnak ki, amelyek így idővel elhervadnak és elhalnak. Az elhalás elkerülése érdekében ajánlott ellenálló fajtákat ültetni, kerülni a túlöntözést, kellően kiritkítani a répákat még csírakorukban, és csak nagyon mérsékelt mennyiségű nitrogénnel trágyázni őket.

Sárgarépalégy

A sárgarépalégy megannyi kertész egyik legrosszabb rémálma, különösen a mérsékelt éghajlati övezetekben (tehát Magyarországon is). A sárgarépalégy lárvái a répa gyökerébe (termésébe) fúrják be magukat, ami aztán könnyedén elfertőződhet. Érdemes neem granulátumot beleásni a talajba, amikor feltöltöd azzal a növénytartóidat.

Feketerothadás

Ez a gombás betegség fertőzött magokkal terjed. Figyelj oda rá, hogy csak megbízható termelőtől vásárolj magokat, akár sárgarépát, akár bármilyen más növényt szeretnél ültetni. Ismerőseidtől csak akkor fogadj el magokat, ha biztosítanak, hogy egészséges kertből származnak. A feketerothadásnak több tünete is lehet, úgymint a szár és a gyökér rothadása a talajban, a levélzet elhalása és a répa hegesedése.

Pattanóbogár-lárvák

A pattanóbogarak lárvái a sárgarépalegyekéhez hasonlóan a sárgarépa gyökerébe fúják be magukat. Fontos, hogy mindig jó minőségű virágföldbe ültesd magjaidat, és ne használj újra talajt, sem kertedből, sem más növénytartókból.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

21/2006. (V. 15.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

ikresítés

főleg az egy utódot ellő (unipara) állatfajok tenyésztésében alkalmazzák, amikor pl. a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Zöldség