Hasznos információk a salátatermesztésről

hirdetes

A salátatermesztés rejtelmei

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A salátatermesztés rejtelmeiről mindenkinek

A saláta ültetése és gondozása

Az ültetés előtt persze tisztában kell lenned a rendelkezésedre álló talaj minőségével. A salátáknak laza, jó vízelvezetésű talajra van szükségük, 6-7 közötti pH értékkel és sok organikus adalékanyaggal. A saláták továbbá nagyon érzékenyek a melegre. A magvak azonnal csírázni kezdenek amint a talaj hőmérséklete a fagypont fölé emelkedik, de a folyamat 24°C felett teljesen megáll. A bent elindított, kihajtott palánták tehát az első fagy után azonnal kiültethetők, az új adag mag pedig ugyanekkor kiültethető a kinti ágyásokba.

Az éghajlati viszonyoktól függően a saláta általában tavaszi vagy őszi növény. Az augusztus még a mérsékelt régiókban is túl forró a kint termesztett saláták számára – a trópusokon általában csak télen termeszthető. Az igazán meleg időszakokban ajánlatos valamilyen hűtő hatású árnyékolót húzni föléjük, de hasonlóan jó eredményeket érhetsz el kreatív társelhelyezéssel is: a saláták jól érzik magukat sűrű lombú gyümölcsfák és magasra növő, leveles káposzták árnyékában. Habár megtűrik a teljes napfényt, forró időben jobb szeretnek félárnyékban lenni.

hirdetes

Az ültetési mélység és egymástól mért távolság megállapításához olvasd el a magvak csomagolásán látható útmutatót. A leveles palántákat általában 5-8 cm-re érdemes ültetni egymástól, a fejes változatoknál pedig ez a távolság 15-20 cm. A leveles változatok nem foglalnak el túl sok helyet, ezért néhány még akár egy ablakpárkányon is elfér, de ügyelj rá, hogy ne érje őket itt közvetlen napfény, mert az ablaküveg felerősítheti a sugarakat, és a körülmények túl forróvá válhatnak számukra.

hirdetes

A saláta többnyire vízből áll, nagy levelein keresztül pedig ebből sokat elveszít a párolgás miatt, méghozzá igen gyorsan. A melegebb napokon akár többszöri öntözésre is szükségük lehet, ezért egy automatikus öntözőrendszer sok időt segíthet megspórolni, főleg nagyobb ágyások esetén. Ha csak egyszer öntözöl naponta, akkor tedd azt este, hogy minél kevesebb nedvesség párologjon el a napsugarak miatt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Biotop (SZD 1766)

Õszi búza Cél: javító búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Gombaölo Folicur Plus WG

Folicur 25 WG + Merpan 80 WDG gombaölő permetezőszerek az almatermésűek lisztharmat és... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem