Saláta termesztés nyáron: A saláta nyári termesztése kihívást jelenthet a magas hőmérséklet és a kiszáradás veszélye miatt, ezért fontos, hogy megfogadd szakértő és segítő tanácsainkat!

Így termessz salátát a nyári melegben

NA
Frissítve: 2024.06.09
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha friss, ropogós és tápláló salátákat szeretnél élvezni otthonodban, akkor jó helyen jársz. A nyári időszak kihívásokat jelenthet a saláta termesztése szempontjából, de a megfelelő ismeretekkel és technikákkal bátran nekiláthatsz. Fedezd fel, hogyan válassz megfelelő fajtákat, hogyan gondoskodj a megfelelő víz- és tápanyagellátásról, valamint hogyan óvd a növényeket a túlzott hőségtől. Ismerd meg a saláta nyári termesztésének tippjeit és trükkjeit, hogy friss salátákkal gazdagítsd az étkezéseidet a meleg hónapokban is! 

Saláta nevelés nyáron

Mikor ültessünk salátát nyáron?

A salátát kora tavasszal azonnal el lehet ültetni, amint a talaj megmunkálható. Az elültetett fajtától függően a salátamag 2 fokon csírázik, de az ideális csírázási hőmérséklet 20-23 fok. A palánták általában hét és tíz nappal az ültetés után kelnek ki.

Válaszd ki a megfelelő típusú salátát

Válassz kerti saláta fajtákat. A kerti saláta betakarítását azonnal megkezdheted, amint a külső levelek elérik a 10-15 centi magasságot. Ha csak a külső leveleket vágod le, lehetővé teszed a fennmaradó középső levelek növekedését, és élvezheted a babaleveleket. Ezt "vágd és gyere vissza" betakarításnak is nevezhetjük, és néhány salátafajtát úgy forgalmaznak, hogy kifejezetten alkalmasak erre a betakarításra. Nemcsak korán kezded el a betakarítást, de az ilyen vágás sokkolja a salátanövényt, megakadályozva azt, hogy azt gondolja, hogy megérett, és készen áll a hajtásra és a magvakra. 
A fejes salátának viszont időbe telik, mire kifejlődik az érett fej, és néha még azelőtt is elcsavarodik, hogy a megfelelő ehető fejek kialakulhatnának. A kerti saláta sokkal jobb választás a folyamatos termeléshez. 

Kerti saláta betakarítása 

Ha a saláta leveleit rövidre vágjuk, a növények a nyár folyamán tovább hoznak új leveleket. Ha hagyjuk, hogy a levelek megnagyobbodjanak és éretté váljanak, az azt jelzi, hogy a növény virágszárakat bocsát ki és magot termel, ami az a pont, ahol már nem ehető. A kerti salátát tartsd rövidre vágva, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy néhány levelet el kell dobni.

Adj némi árnyékot

Ültesd a salátát magasabb növények árnyékába, mint például a paradicsom, kukorica vagy szőlőültetvények, mint az uborka és a tök, hogy teljes napsütést kapjon a tavaszi hűvösebb időszakban, és az árnyékolás segít enyhíteni az intenzív nyári napsütést; a napvédő kendő felfüggesztése is segíthet az árnyékolásban.

Tartsd jól öntözve a salátanövényeket

A rendszeres öntözés a növényeket nagyon elnézővé teszi a magas hőmérséklettel szemben. A talajból elpárolgó víz természetes hűtést biztosít. Öntözd salátanövényeidet minden nap – és még gyakrabban is, ha rendkívül meleg és száraz az idő. A saláta levelei többnyire vízből állnak, és erős napfényben és száraz talajban kiszáradnak és elhervadnak. A saláta gyökerei sekélyek, ezért a gyakori öntözés fontosabb, mint a mély öntözés.

Transzplantáció

Ha minden más nem sikerül, és úgy tűnik, hogy a salátanövényeid készen állnak a megadásra, ássuk ki őket a földből, és ültessük újra: ez is sokk a növény rendszerére nézve, és ismét a gyökerek növekedésére és a vetőmag késleltetésére összpontosít. Ne tartsd távol őket a talajtól, és ne hagyd, hogy kiszáradjanak – pusztán a felemelés és az azonnali újratelepítés elég ahhoz, hogy sokkold őket.

Nyáron kezdd el a második termést

A saláta szezon eleji ültetése nyár elejére szüretelhető, ha követed az előző tanácsokat, de végül átadja magát a genetikának, és virághajtásokat hajt végre. Ha nyár végén szeretnéd begyűjteni a salátát, valószínűleg nyár elején kell beültetnie egy második termést. A salátamagot azonban nehéz lehet kihajtani meleg, száraz körülmények között. Próbáld ki ezt a négy lépést, hogy elinduljanak:

1.    Keress egy kissé árnyékos helyet a kertedben és áztasd be alaposan. Ezután fektess egy deszkát a nedves talajra. A deszkának legalább akkorának kell lennie, mint a tervezett ültetési terület.
2.    Időnként emeld fel a deszkát, és áztasd újra a talajt további két-három napig. Ennek csökkentenie kell a talaj hőmérsékletét.
3.    Most ültessük el a salátamagokat az előkészített területre, és öntözzük meg jól. Helyezük vissza a táblát a magozott talajra.
4.    Emeld fel a táblát és öntözd meg minden nap, amíg meg nem látod a csírázás jeleit, ekkor eltávolíthatod a táblát. Körülbelül hét-tíz napnak kell eltelnie, amíg a saláta magjai kikelnek. Folytasd az öntözést, amikor a talaj kiszárad. Míg a palánták aprók, ez azt jelentheti, hogy naponta többször kell öntözni.

Miután a növények néhány centiméter magasak és készen állnak a betakarítás megkezdésére, nincs szükségük sok további vízre.

Tipp: Mulcs használata - A talaj felszínére helyezett mulcs segít megőrizni a nedvességet és hűvösen tartja a gyökereket, ami különösen fontos a nyári forróságban. A mulcs csökkenti a gyomok növekedését is, így salátanövényeid jobban fejlődhetnek. Válassz szerves mulcsot, mint például komposztot vagy szalmát, hogy a talaj tápanyagellátását is javítsd.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anya

a ->méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől... Tovább

báránytáp

a bárányok részére összeállított, azok igényéhez igazodó energia-, fehérje-,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert