A kacsatartásról: így tarts kacsát othhon
2013/06/30A kacsát a régi magyar gazdaságokban elsősorban a család élelmezéséért tartották, míg a libát csak a tolláért. A kacsa volt az egyik legfotnosabb víziszárnyas a magyar gazdaságban.
A saját baromfi takarmány nem csak a költségek terén lesz előnyös, de a csirkék növekedéséhez is hozzájárulhatunk természetesebb módon, adalékanyagmentesen.
A nagyobb önellátásra törekvő gazdák gyakran szeretik megalkotni állataik számára a saját takarmányukat. Ha mindent beszerzünk, amelyet a csirkék megesznek, akkor egyáltalán nem kell takarmányt vásárolni számukra sem a következő időszakban. Emellett tudni fogjuk, hogy a csirkék milyen összetételű takarmányt fogyasztanak, hiszen sok takarmány adalékanyaggal dúsított, amelytől a csirkék húsa sem lesz olyan, mint szerettük volna. Sok esetben ezek a takarmányok például szóját, kukoricát vagy olyan nem GMO-mentes változatát kaphatjuk, amelyek rossz hatással lehetnek a baromfikra.
Sok különböző baromfitakarmány-receptet találhatunk az interneten. Bizonyos értelemben a takarmányt a földrajzi régió sajátosságaihoz kell igazítanunk. Vagyis, hogy mi az olcsó, és mit tudunk mi magunk is megtermeszteni otthon. Emellett a kereskedelemben kapható baromfi-takarmányok összetevőit sem árt áttanulmányoznunk, hogy képet kapjunk arról, mi, milyen arányban van a tápban. A saját takarmány előállításánál az nem lesz gond, ha a takarmány fehérjetartalma alacsonyabb lesz a kereskedelmi márkánál, hiszen nem az a célunk, hogy minél gyorsabban növeljük a csirkéket. Fontos azonban, hogy egyensúlyt teremtsünk az összes makrotápanyag (zsírok, szénhidrátok és fehérjék) és mikrotápanyagok (vitaminok és enzimek) között.
A következőkben összeszedtük azokat az összetevőket, amelyeket érdemes lehet beleépítni a házi baromfitakarmányba. Fontos azonban kiemelnünk, hogy útmutatónk általános, így a keverék meghatározása teljesen eltérő lehet mindenkinél.