A kacsatartásról: így tarts kacsát othhon
2013/06/30A kacsát a régi magyar gazdaságokban elsősorban a család élelmezéséért tartották, míg a libát csak a tolláért. A kacsa volt az egyik legfotnosabb víziszárnyas a magyar gazdaságban.
A baromfi takarmány aránya fontos, hiszen szeretnénk, ha a csirkék húsa szép sárga színű lenne, ahogy a tojás is. Emiatt nem mindegy, hogy az előzőekben ismeretett alapanyagokat milyen arányban keverjük össze a takarmányban. Általánosságban a legjobb keverési arány az alábbi:
Ha az otthoni baromfiknak saját takarmányt szeretnénk készíteni, ahhoz mindenképp szükségünk lesz egy nagy teljesítményű darálóra. Ennek segítségével frissen őrölhetjük a takarmányunkat.
A gabonák tárolására alkalmas eszközök szintén fontosak. Olyan tárolásra alkalmas eszközt válasszunk, amellyel könnyen elválaszthatjuk egymástól a különböző alapanyagokat, illetve a tetejére egy fedő is biztosított. Ezzel elkerülhetjük, hogy bármilyen rágcsáló vagy rovar kárt tegyen a takarmányunkban. A gabonák adagolására érdemes külön mérőedényt használnunk az összekeverés alkalmával, hogy a lehető legjobban el tudjuk választani egymástól a szemeket. A tárolásra használt zsákok, hordók, műanyag tárolók tisztítása is rendkívül fontos, amelyet minimum évente egyszer tegyünk meg a fertőzések és megbetegedések elkerülése érdekében.
A csirkék etetésénél fontos, hogy ne csak takarmánnyal történjen. Nagyon egyszerű módja, a takarmánnyal való etetés csökkentésére, ha a baromfikat legelőn is etetjük. Ez a legtermészetesebb módja a csirkék etetésének. Mindaddig, amíg elegendő területük van vagy állandóan friss levegőn lehetnek, addig a csirkék ön szabályozhatják magukat. Ezzel könnyen megtalálhatják maguknak a megfelelő mennyiségű rovart, gyomot, magokat és füvet, saját egészségük fenntartása miatt.
A téli hónapokban persze a legelőn való etetés nem megoldott, így ebben az időszakban szükséges biztosítani a csirkék számára a megfelelő mennyiségű takarmányt.