notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Sablonos, rutinszerű munkával senki nem lehet eredményes

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Enying határában, a 64-es út mellett haladva sokan lelassítanak autójukkal egy nem mindennapi mezőgazdasági objektum mellett.

 

 

 


A Mikó Tanya számos kül-, és belföldi szakmai csoportnak célállomása, ahol szakmából és vendégszeretetből is a maximumot kapják. Az 1.235 ha saját területet, valamint 465 hektárt termelési integrációban művelő Mikó Ferenc neve nem ismeretlen a gazdálkodók körében. Számos publikációban olvashattunk már róla, ha éppen repce betakarítása után vagyunk, vagy akár a tavaszi árpa aratása fejeződött be, jönnek a kérdések; vajon, hogy csinálta.


Sokan vannak a kétkedők, ők csak olvasnak róla, akik viszont látják és tapasztalják is, nem vitatják az eredményeket.

A 2007-es extrém száraz évben az őszi búza és a tavaszi árpa betakarításának kezdetéig kevesebb, mint 200 mm csapadékkal 310-ha-on 6 tonna búza, 90 ha-on 6,5 tonna tavaszi árpa, 150 ha-on 7,0 tonna őszi árpa termett. A siker titka a szigorú technológiai fegyelem, a percnyi pontosságú időzítés, valamint a magas technikai színvonalú gépesítés. Hogy csak egy példát ragadjunk ki a tavaszi árpa vetésénél, február közepén a meteorológiai előrejelzés egy hétfői napra frontátvonulást jelzett csapadékkal. Mikó Ferenc a döntést azonnal meghozta, még aznap, szombat délután elkezdődött a vetés a Rapid-dal, ami hétfő reggelre be is fejeződött. A műveletet két órán belül 20 mm csapadék követte. Ekkora előnyt egy márciusi vetésnél még kedvező időjárási viszonyok között sem lehet behozni.

A munkagéppark bázisát Väderstad gépek képezik, mégpedig teljes flottával. Az első, Rapid A 600 S típusú gabona vetőgépet követte a Rollex-620-as rögtörő henger, és a Carrier-820-as tárcsás borona. Az idei évben tavasszal kezdett a Rexius-1020 henger-simító kombináció és az NZ-Aggressive-800-as kombinátor, a betakarítást követő időszakban pedig a TopDown-400-as és a Cultus-420-as szántóföldi kultivátorok, teljessé téve a technológiai sort.

Hirdetés


Az időjárás szélsőségeire teljes mértékben fel kell készülni még azon az áron is, hogy a gépparkba olyan gépet is tervezünk, aminek hosszabb a megtérülése, mert adott évben csak keveset tudjuk használni.

 

Az esettanulány készítésekor az éppen aktuális munka a betakarítás utáni azonnali tarlóhántás volt. Ennek eszköze a Carrier tárcsás hengerborona, melynek síklapú, 430 mm átmérőjű tárcsái alkalmasak a sekély, 6-8 cm mély munkára amellett, hogy a szalma legalább 40%-a a felszínen maradjon. Mikó Ferenc szerint a Carrier-t nem lehet helyettesíteni semmilyen más munkagéppel, a betakarítás utáni első műveletnek ez az egyetlen eszköze.

 

A talajkapillárisok lezárásával a talajból a felszín felé mozgó talajnedvesség a kellően visszatömörített, rosszabbul szigetelő, hántott réteg határán kicsapódik. Így nyirkosan tartja a talajt, megfelelő élőhelyet biztosítva a talajban a baktériumok számára, melyek a szármaradványok bontásában fontos szerepet játszanak. Ilyen feltételek mellett a talaj beéredéséhez rövidebb idő szükséges. A beéredett talajon a tarlóápoláshoz és összes további talajmunkához 20-30%- kal kevesebb energiára lesz szükség. A kombájnok nagyon jó minőségben szecskázzák a szalmát, ami minden esetben megfelelő adagú nitrogén kiegészítéssel kerül bedolgozásra. A talajfelszínen hagyott szalma kellő védelmet biztosít az erős napsugárzás, valamint a hirtelen lehulló csapó esők ellen is, vagy ahogy Dr. Birkás Mártától hallottuk, esőben köpönyeg, napsütésben szalmakalap.

Hirdetés

 

A Carrier után a talajfelszín megfelelő sebesség mellett mindig egyenletesen sík, az integrált acélgyűrűs henger pedig kellő mértékben tömörít. Így a felszín azonnali lezárásával minimális a nedvességveszteség. Mikó Ferenc szerint az azonnali tarlóhántásnak nagyobb hozadéka van a bebálázott szalma értékénél. A szalmabetakarítás ideje alatt csupaszon hagyott tarlón okozott nedvességveszteség csak az állattenyésztő gazdaságok saját szalmaigényével indokolható. A szakszerű tarlóhántással alapozzuk meg a következő év sikerét, ami ezen a farmon a kompromisszumok nélküli fegyelmezett munkát jelenti. Mikó Ferenc soha nem indul ásó és talajszonda nélkül a határba, mert mindig tudni akar a talajok pillanatnyi állapotáról is, hiszen bele kell nézni a talajba, hogy tudjuk, milyen eszközt és hogyan használjuk a következő művelethez. A fölöslegesen bolygatott talajon művelési eredetű hibák keletkezhetnek, amelyeket csak újabb műveletetekkel próbálhatunk kijavítani.

 

A Väderstad munkagépekkel szélsőséges talaj-, és időjárási viszonyok mellett is lehet talajkímélő művelést folytatni, a talajállapot fenntartása, hosszabb távon pedig javítása mellett. Sablonos, rutinszerű munkával senki nem lehet eredményes. A szántóföldi növénytermesztés időjárási kockázata igen nagy. Ezen kockázatenyhítés érdekében, az okszerű talajműveléshez elengedhetetlen volt a Väderstad munkagépek beszerzése. Nagyon keskeny a járható ösvény a mai klimatikus és gazdasági környezetben, és ha erről csak egy kicsit is letérünk, sokszor lehetetlen a visszaút.

 

 

 

 Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
293 267
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 418 987
Közösség

egyensúlyi nedvességtartalom (higroszkopikus egyensúly)

az anyagoknak — így a takarmányoknak is — az a tulajdonsága, amely szerint... Tovább

glükóz (szőlőcukor, C6H1206)

az egyik legelterjedtebb és egyben a legfontosabb monoszacharid; aldohexóz, a zöld növényekben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 171

Átlagos értékelés: 4.9