3 egyszerű módszer a házi rózsavízkészítéshez

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Rózsavíz házilag

Rózsavíz készítése desztillációval, avagy lepárlással


A desztilláció a rózsavíz készítésének klasszikus módszere. A módszer nem elhanyagolható előnye, hogy annyi rózsaszirmot – akár frisset, akár szárítottat – használunk hozzá, amennyit csak akarunk.

  1. Első lépésként tegyünk egy üvegtálat egy nagyobb főzőedény közepébe!
  2. A tálat kívülről szórjuk körbe szirmokkal, majd öntsünk rájuk annyi desztillált vizet, ami ellepi!
  3. Tegyünk egy fedőt fejjel lefelé a nagy edényre, hogy bent tartsuk a gőzt!
  4. Gyújtsuk be a főzőlapot, majd a fejjel lefelé helyezett tetőt töltsük fel jéggel! A jég páralecsapódást hoz létre az edényben, amely azután lecsöpög az üres üvegtálba. Ezzel tisztább, koncentráltabb rózsavizet kaphatunk. 
  5. Amikor a víz felforr, lassú tűzön pároljuk, és a fedél tetejére adjunk még több jeget; az olvadt jeget pedig távolítsuk el belőle! 20-25 percig pároljuk! 
  6. Hagyjuk kihűlni, majd vegyük le a fedőt! Vegyük ki a tömény rózsavizet tartalmazó tálat, és tárolju a hűtőszekrényben legfeljebb hat hónapig, vagy szobahőmérsékleten egy hétig! 

Rózsavíz készítése a szirmok zúzásával


Végül készíthetünk rózsavizet friss rózsából vagy szárított szirmokból az előkészített, megmosott szirmok összezúzásával, annyi mennyiségben, mint az első rózsavíz receptben. 

  1. Az előkészített szirmok felét mozsárban törjük össze, a másik felét pedig hagyjuk érintetlenül! 
  2. Az összetört szirmokat és a levet tegyük egy tálba, és hagyjuk állni 2-3 órát! 
  3. Keverjük hozzá az ép szirmokat, és hagyjuk állni további 24 órán át szobahőmérsékleten! 
  4. Melegítsük fel a keveréket egy kerámia (nem fém) serpenyőben! (A fém eltávolítja az illóolajokat és befolyásolja a színt.) 
  5. Forraljuk fel a keveréket, majd vegyük le a tűzhelyről, és szűrjük le a folyadékot a szilárd halmazállapotú szirmokról! 
  6. Zárjuk le a rózsavizet, és hagyjuk egy napos ablakpárkányon 2-3 órán át, hogy a felszínre hozzuk az illóolajokat!
  7. Használjuk fel egy héten belül, vagy tároljuk hűtőszekrényben legfeljebb hat hónapig!
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hordalék

azoknak a különféle szilárd anyagoknak a gyűjtőneve, amelyeket a folyóvizek magukkal... Tovább

üzemi előrejelzés

a mg. nagyüzemben az üzemi szakemberek által végzett ->előrejelzés. Az üzem növényvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés