Rózsavíz készítése desztillációval, avagy lepárlással


A desztilláció a rózsavíz készítésének klasszikus módszere. A módszer nem elhanyagolható előnye, hogy annyi rózsaszirmot – akár frisset, akár szárítottat – használunk hozzá, amennyit csak akarunk.

 

  1. Első lépésként tegyünk egy üvegtálat egy nagyobb főzőedény közepébe!
  2. A tálat kívülről szórjuk körbe szirmokkal, majd öntsünk rájuk annyi desztillált vizet, ami ellepi!
  3. Tegyünk egy fedőt fejjel lefelé a nagy edényre, hogy bent tartsuk a gőzt!
  4. Gyújtsuk be a főzőlapot, majd a fejjel lefelé helyezett tetőt töltsük fel jéggel! A jég páralecsapódást hoz létre az edényben, amely azután lecsöpög az üres üvegtálba. Ezzel tisztább, koncentráltabb rózsavizet kaphatunk. 
  5. Amikor a víz felforr, lassú tűzön pároljuk, és a fedél tetejére adjunk még több jeget; az olvadt jeget pedig távolítsuk el belőle! 20-25 percig pároljuk! 
  6. Hagyjuk kihűlni, majd vegyük le a fedőt! Vegyük ki a tömény rózsavizet tartalmazó tálat, és tárolju a hűtőszekrényben legfeljebb hat hónapig, vagy szobahőmérsékleten egy hétig! 

Rózsavíz készítése a szirmok zúzásával


Végül készíthetünk rózsavizet friss rózsából vagy szárított szirmokból az előkészített, megmosott szirmok összezúzásával, annyi mennyiségben, mint az első rózsavíz receptben. 

 

  1. Az előkészített szirmok felét mozsárban törjük össze, a másik felét pedig hagyjuk érintetlenül! 
  2. Az összetört szirmokat és a levet tegyük egy tálba, és hagyjuk állni 2-3 órát! 
  3. Keverjük hozzá az ép szirmokat, és hagyjuk állni további 24 órán át szobahőmérsékleten! 
  4. Melegítsük fel a keveréket egy kerámia (nem fém) serpenyőben! (A fém eltávolítja az illóolajokat és befolyásolja a színt.) 
  5. Forraljuk fel a keveréket, majd vegyük le a tűzhelyről, és szűrjük le a folyadékot a szilárd halmazállapotú szirmokról! 
  6. Zárjuk le a rózsavizet, és hagyjuk egy napos ablakpárkányon 2-3 órán át, hogy a felszínre hozzuk az illóolajokat!
  7. Használjuk fel egy héten belül, vagy tároljuk hűtőszekrényben legfeljebb hat hónapig!