A rózsák gondozása nyáron- rózsák trágyázása, öntözése, rózsák betegségének megelőzése

hirdetes

A rózsák gondozása nyáron

VN
A rózsák gondozása nyáron

Tippek a rózsák nyári gondozásához

Az elvirágzott fejek lemetszése

Az elvirágzott fejek lemetszése minden újravirágzó rózsa számára elengedhetetlen, legyen szó bokor- vagy futórózsákról. Vágd le az elvirágzott virágfejeket úgy, hogy csak 2-3 levél maradjon meg mögöttük.

Ne hagyd rajtuk a kevésbé szép bimbókat, sem pedig a szárak azon szétágazó részeit, amiken a korábbi virágok nőttek, főleg, ha épp most távolítottad el róluk az elvirágzott fejeket. Ha a palánta azt hiszi, hogy még mindig virágok vannak rajta, akkor nem fog új virágzó hajtásokat növeszteni.

Trágyázás

A rózsák ekkorra már felhasználták a tápanyagaikat az első virágzáshoz, így muszáj leszel pótolni azt nekik, hogy ismét legyen miből gazdálkodniuk.
Kedveskedj palántáidnak egy jó adag rózsáknak készült műtrágyával, és forgasd bele azt a talajba egy vasvillával vagy kapával.
Egy másik lehetőség paradicsomok számára készült folyékony tápot használni, amiben sok a rózsák számára fontos nitrogén és kálisó.

Öntözés

A rózsákat alaposan meg kell öntöznöd, ha az időjárás kiszárad, főleg miután alájuk trágyáztál. A rózsák nem szeretik, ha virágaik vizesek lesznek, ezért mindenképpen a talajt öntözd meg gazdagon körülöttük, hogy a víz eljuttassa a tápanyagokat a gyökereikhez (és fel tudják venni azokat vele).

hirdetes
A száraz talajban álldogáló rózsák hajlamosabbak megbetegedni.

A beteg levelek és szárak eltávolítása

Sok rózsát érintenek különféle gombás betegségek, főleg a feketefoltosság, a lisztharmat és a rozsda. 

A rozsda az egyik leggyakoribb ezek közül, ami kiemelkedő, piros-barna foltokként jelenik meg a leveleken, és általában azok alján egyszerűbb észrevenni őket. Ez a betegség általában a szezon későbbi időszakaiban jelent problémát. Ha nem kezelik, akkor a rozsda a szárak elhalását és a növény elgyengülését okozhatja a későbbi szezonok során.

hirdetes

Ha csupán néhány beteg levelet találsz, akkor csípd le és távolítsd el őket a kertből.

Ha egész szárakat lepnek el a beteg levelek, akkor szárastól kell megszabadulnod tőlük. Ilyenkor a szárakat alacsonyabban vágd vissza, mint elvirágzott virágfejek eltávolítása után.

Súlyosabb esetekben egészen tövig kell, hogy visszavágd rózsáidat, hogy eltávolítsd róluk a beteg részeket. Ezt követően teríts szét körülöttük komposztot talajtakaró gyanánt, majd öntözd meg őket alaposan. Az újonnan megjelenő levelekre fújj némi gombaölőszert.

Bármilyen metszést is végzel, két vágás között mindig mártsd valamilyen fertőtlenítőszerbe az ollódat (pl. fehérítőbe).

A beteg rózsák eltávolítása

Ha egy rózsa többszöri kezelések ellenére is újra és újra megbetegszik, akkor a legjobb (és legfájdalmasabb) megoldás teljes egészében megszabadulni tőle.

Szerencsére sok modern rózsafajta nagyon jól ellenáll a legtöbb rózsabetegségnek, ezért ilyen extrém megoldásokra nem feltétlenül lesz szükség, ha jól választasz.

Semmiképpen ne hagyj beteges rózsákat kertedben, mert más palántáidat is megfertőzhetik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Debreceni Egyetem ATC Kutató Központ Nyíregyháza

Kutatóintézet A Debreceni Mezõgazdasági Kamara javaslatára Nyíregyháza város 1926-ban 29... Tovább

korreláció

különböző folyamatok, jelenségek és ezeket leíró mennyiségek közötti összefüggés. A... Tovább

Tovább a lexikonra
virág