A rózsák szakszerű oltása

hirdetes

Itt az ideje a rózsák oltásának – Teljes útmutató szakértőktől

Szélesi Ferenc
Minden a rózsák oltásáról

A rózsák oltása - Vágd le az oltványt a szárról

Helyezd az oltókést a szárra a rügyszem felett. Nyomd be a pengét annyira, hogy átvágja mind a szár kérgét, mind pedig a kambiumréteget (amit a gyökéralanyon épen kellett hagynod). Vágd ki a rügyszemet úgy, hogy a kéregből és a kambiumból is vágj vele egy kicsit.

A rózsák oltása - Azonnal helyezd bele az oltványt a gyökéralanyba

Ügyelj rá, hogy a rügyszem felfelé nézzen. Ahogy behelyezed az oltványt a gyökéralanyba, a T két „füle” szétnyílik majd. Nyomd bele teljesen az oltványt a T-be úgy, hogy csak a rügyszem maradjon szabadon annak a tetején. A cél az, hogy az oltvány és a gyökéralany nedves, zöld kambiumrétegei minél nagyobb felületen érintkezzenek egymással, ezen keresztül tudnak majd ugyanis összenőni és egyesülni.

hirdetes

A rózsák oltása - Erősítsd meg az oltást oltószalaggal

Hajtsd rá a T két fülét az oltványra, majd tekerd körbe néhány réteg oltószalaggal. A rügyszem feletti és alatti részt is tekerd át, de magát a rügyszemet hagyd fedetlenül. Ne félj kifeszíteni a szalagot, mert minél szorosabban érintkeznek egymással a kambiumrétegek, annál valószínűbb az oltás sikere.

hirdetes

A rózsák oltása - Öntözd sokat

Az oltott növényeknek sok vízre van szükségük. A következő két hét során öntözd napi rendszerességgel, hogy a talaj ne száradjon ki alatta. Ne áztasd el a gyökereket, de maradjanak nyirkosak.

A rózsák oltása - Vágd le az első bimbókat az oltványról

Amikor az oltvány növekedni kezd az alanyban, akkor új bimbók jelennek majd meg rajta. Mivel az oltvány ilyenkor még fiatal és gyenge, a bimbók túl nehezek lehetnek neki, és tönkretehetik az oltást. Fontos tehát, hogy a stressz elkerülése érdekében lemetszd róla az első 3-4 bimbót, amíg teljesen be nem gyógyul az oltás hege. A legjobb eredmények érdekében eleinte a gyökéralanyt is érdemes így lecsupaszítani az oltás helye felett.

A rózsák oltása - Hagyd, hogy az oltószalag magától leessen

Az oltószalagok különleges kellékek, amik idővel természetesen lebomlanak és leesnek a szárról. Éppen ezért nem szabad idő előtt eltávolítani őket. Kellő idő elteltével maguktól leesnek majd a fáról, amikorra a hegnek már teljesen be kell gyógyulnia.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Hontalan Állatok Elsõ Magyarországi Intézete Közhasznú Alapítvány

Állatvédõ szervezet Dr. Juhász Csaba számlaszám: 11991102-02907044 (Postabank és... Tovább

biobeton

nád- és szalmatörmelékből, valamint egyéb hasonló ->melléktermékekből készült... Tovább

Tovább a lexikonra
virág