A rózsák szakszerű oltása

hirdetes

Itt az ideje a rózsák oltásának – Teljes útmutató szakértőktől

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Minden a rózsák oltásáról

A rózsák oltása - Fertőtlenítsd a késedet

A növények fokozottan érzékenyek a vírusokra, baktériumokra és gombákra. Ahogy te sem szeretnéd, hogy egy orvos nem megfelelően sterilizált eszközökkel operáljon meg, úgy nekem sem szabad megfeledkezned a fertőtlenítésről az oltások előtt. Ezzel egyrészt növeled a sikeres oltás esélyét, másrészt valószínűbb, hogy a kész növény túléli majd a beavatkozás utáni napokat.

Metszőkésedet izopropil-alkohollal (izopropanol) a legegyszerűbb fertőtleníteni. Fogj egy tiszta rongyot, és nedvesítsd be egy kis alkohollal. Ezzel aztán óvatosan de alaposan törölgesd át a pengét, ügyelve rá, hogy mindenhová bőven jusson a fertőtlenítőből. A penge néhány perc alatt megszárad a levegőn, és már használhatod is.

A rózsák oltása - Metszd le a gyökéralanyt

Fogd a lefertőtlenített metszőkést, és metszd le vele a gyökéralanyról az elhalt leveleket, virágokat és szárakat. Válassz ki egy egészséges szárat, amin több érettebb levél is van – ezt a szárat mindenképpen hagyd meg a növényen, ugyanis ebbe oltod majd bele oltványodat. Az oltókés segítségével távolítsd el az összes rügyet és tövist a szár középső szakaszáról.

hirdetes

A töviseket nem muszáj levágni, de így sokkal kisebb az esélye, hogy megsértsd velük az ujjaidat az oltás közben. Ezzel szemben a rügyeket mindenképpen el kell távolítanod, különben a gyökéralany ezekre összpontosítja majd erőforrásait a beoltott szár rügyei helyett. Metszéskor illetve az oltvány leválasztásakor mindig 45 fokos szögben vágj, hogy a lehető legkevésbé károsítsd a növényeket. Ez az oltás után a keringést is elősegíti.

A rózsák oltása - Vágj egy T-t a gyökéralanyba

Ez a T metszés jellegzetes lépése. Fogd meg az oltókést, és vágj egy nagyjából 2,5 cm hosszú T alakot a gyökéralany kérgébe. Fontos, hogy ne vágj bele a kambiumba – ez az a halványzöld, nedves réteg, ami a kéreg alatt található. Ez után a kés hegyével óvatosan hajtsd ki a két „fület” a T két oldalán. A T-t lehetőleg a szár egyik szakaszának közepén, két csomópont között érdemes bevágni. A csomópontok azok a részek, ahol a rügyek és a bimbók nőnek ki a szárból.

hirdetes

A rózsák oltása - Vágj le és nyírj meg egy szárat

Vágd le azt a szárat másik rózsádról, amit oltványként szeretnél használni. Vágd le a szár alsó és felő részét, hogy csak egy 5 cm-es szakasz maradjon meg a közepéből. Fontos, hogy ezen a szakaszon legalább egy rügyszem legyen, ahonnan új levél nőhet majd ki a szárból. Fogd az oltókést, és vágj le minden levelet, rügyet és tövist az oltványról. Ez után vágd vissza 2,5 cm-esre a legalacsonyabban elhelyezkedő rügyszem alatt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


itatás

az állatok ellátása ivóvízzel. Külterjes körülmények között a természetes vizek,... Tovább

kísérleti elrendezés

növénytermesztés kísérletekben a parcellák és a parcellákon vizsgált kezelések valamilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
virág