A rózsa betegségei, kártevői

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A leggyakoribb betegségek és kártevők a rózsánál

SzSz
A rózsa betegségei, kártevői

Fekete folt a rózsán

A fekete folt gyakori probléma a rózsák esetében. Szerencsére sok hibrid rózsa problémamentes; azonban még mindig van sok olyan rózsa fajta, amely érzékeny, ezért mindig figyelni kell a jelekre. 

A fekete folt (Diplocarpon rosae) egy gombás betegség és a meleg, nedves, párás időjárás játszik szerepet a fejlődésében. Ha korábban már volt fekete foltos megbetegedés a rózsáid környékén, akkor a spórák valószínűleg még mindig a közelben vannak, várva az ideális körülményeket. Körülbelül 7 óra meleg nedvesség szükséges, amíg a fekete folt spórák kicsíráznak, de lehet, hogy néhány napig nem jelentkeznek tünetek. Ha egyszer megjelentek, gyorsan kell cselekedni, mert az új spórák háromhetente fejlődnek ki. 

A fekete folt kis méretű foltokként kezdődik a leveleken, amelyek később kiszélesednek és sárgára gyűrűződnek, végül az egész levél sárgássá válik. Sárgulása után a levelek elkezdenek leesni a növényről, és ezután a súlyosan fertőzött növény teljesen kiszárad.

hirdetes

A fekete folt kezelése a rózsán

A fekete folt kezelését kezdjük egy alapos esővíz általi tisztítással. Mivel a spórák könnyen elszaporodhatnak a fertőzött leveleket távolítsuk el és ne hagyjuk a földön, hiszen onnan ismét elérheti a növényt a fertőzés. 

Mivel a fekete folt megakadályozza a rózsát a növekedésben, ügyeljünk arra, hogy a növények sok vizet és jó légáramlást kapjanak. Ha fekete foltot tapasztalunk a növényen a kénnel történő permetezés is hatékony lehet. 

hirdetes

Cercospora levél folt 

A fekete folt nem az egyetlen gombás betegség, amely gyakran megtámadja a rózsákat. A Cercospora levélfoltot, amelyet néha rózsalevélfoltnak is neveznek, a Cercospora rosicola gomba okozza. Ez nem ugyanaz a gomba, mint a fekete folt, de sok hasonló tulajdonsággal rendelkeznek.

A tünetek kis méretű, kör alakú foltokként kezdődnek. Végül egy lila folt alakul ki. Ahogy rosszabbodik a helyzet, a foltok kiszélesednek és a középpont szürkésbarnásá válik, amikor a szövet elhal. A foltok elsősorban a leveleken alakulnak ki, de a növény más részein is előfordulhatnak.

A Cercospora kezelése a rózsán

A gomba kezelésekor először távolítsuk el az érintett leveleket, amin láthatók a gombás foltok. A szezon végén ne felejtsük el eltávolítani az összes törmeléket, hogy megakadályozzuk a spórák elszaporodását a téli időszak alatt. 

Akárcsak a fekete folt és a levéltetvek esetében, a gombaölő szer bizonyos fokú ellenőrzést igényel. Emiatt a kereskedelemben kapható termékek helyett kipróbálhatjuk a szódabikarbónát is. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-08-03

A szőlő augusztusi növényvédelme

A szőlő nyári növényvédelme, a szőlő augusztusi növényvédelme, most mindent megtudhattok a szőlő nyári növényvédelméről! Olvasd el cikkünket a szőlő növényvédelméről.

2020-10-06

Poloskacsapdák készítése házilag - Bevált módszerek mindenkinek!

Poloskacsapdák készítése saját kezűleg sem lehetetlen, megmutatom, hogyan készíthettek sikeresen fillérekből poloskacsapdát saját kezűleg!

2020-05-04

Növényvédőszerek keverhetősége – Mit, mivel, hogyan keverhetünk?

Növényvédőszerek keverése, cikkünkben mindent elmondunk nektek a növényvédőszerek keveréséről, nézzük, mit kell tudnunk a növényvédőszerek keveréséről.

2019-07-30

Az egész országban uralkodik a betyárkóró – Ezt tehetjük ellene!

A betyárkórót mutatom most be nektek, cikkemben elmondom, miért szaporodott el ennyire az utóbbi időben a betyárkóró, de azt is megtudhatjátok, mit tehettek ellen!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2020-10-11

Hogyan válassz kerítést?

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot ad, kialakítása pedig nagyban befolyásolhatja ingatlanod értékét is, ezért nem mindegy, milyet választasz.

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


imola (Centaurea)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Évelő, elágazó... Tovább

állatorvos

olyan tudományos ismeretekkel rendelkező, az Állatorvostudományi Egyetemet elvégzett szakember,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert növény permetezés