Véget kell vetni a húsevésnek, érkeznek a rovarok

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Rovarevés hús helyett

Az entomofágia lenne a megoldás?

Egyértelműen az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenti a megoldást, legalábbis az ENSZ táplálkozástudományi szakemberei szerint. Érdekesség egyébként, hogy már most is több mint kétmilliárd ember fogyaszt rendszeresen lárvákat, valamint rovarokat. A világszervezet ráadásul azon a véleményen van, hogy még a fejlődő országokban gyakorta jelentkező alultápláltsággal is fel lehetne venni a harcot a rovarfogyasztás segítségével (az ötéven aluli gyermekek halálozásának felét az alultápláltság okozza világszerte). 

A rovarok mindenhol ott vannak

A rovatok mindenhol megtalálhatók, éppen ezért könnyen elérhető, olcsó tápláléknak számítanak, amik egészségesek, kiváló zsír-, valamint fehérjeforrások – a rovarok fehérjetartalma 14-15 százalék, ami vetekedik egy gyengébb minőségű hús fehérjetartalmával, viszont sok esetben az 50-60 százalékot is meghaladhatja. Aminosavak tekintetében nagyon egészségesek a rovarok, ráadásul gazdagok ásványi anyagokban, cinkben, foszforban, vasban és nem utolsósorban B2-vitaminban.

Zsírtartalmuk alacsony, választékuk pedig semmihez sem hasonlítható, eddig több mint 1900 ehető rovarfajt azonosítottak (31 százalékuk bogár, 18 százalékuk hernyó, 14 százalékuk méh, darázs, hangya, 13 százalékuk sáska, szöcske, tücsök, 10 százalékuk kabóca, pajzstetű, 3 százalékuk szitakötő, 3 százalékuk termesz, 2 százalékuk légy, 6 százalékuk pedig egyé). 

Terjednek a rovaros ételek

Már számos országban megtalálhatók a rovarokból készült ételek, lehet kapni belőlük az Egyesült Államokban és Európában is. Az öreg kontinensen viszont a kulturális, pszichológiai tabuk beleszólnak a fogyasztásukba – ezek leküzdése pedig nehéz feladat.

A forgalmazók azt tervezik, hogy olyan termékeket bocsájtanak áruba, amikben nem felismerhetők a rovarok (rovarlisztből készült tészta, vagy húsgombóc). Kíváncsian várjuk a fejleményeket, egy biztos, most már nem fordíthatjuk el a fejünket semmiképpen, ha a rovarevés szóba kerül…Neked mi a véleményed? Mondd el szavazatoddal! 

Mi a véleményed a rovarevésről?

    

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kipállás

1. (növ.) Hónyomás. 2. (áeü.) A bőr (köztakaró) hámrétegének fellazulása, ami akkor... Tovább

ökológiai egyensúly

az—> ökoszisztémának az az pota, amelyben a rendszer a környezetével olyan mértékben... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság