Véget kell vetni a húsevésnek, érkeznek a rovarok

hirdetes

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt javasolja, hogy le kell szoknunk a húsevésről – át kell váltanunk a rovarok evésre, nézzük hát a részleteket…

Rovarevés hús helyett

Luxuscikk lesz a hús

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor megállapítható, hogy hamarosan (a becslések szerint 20-30 év múlva) olyan luxuscikknek fognak minősülni a hústermékek, mint manapság a kaviár. A FAO előrejelzései arra alapoznak, hogy 2050-re eléri a Föld lakossága eléri a kilenc milliárd főt – ilyen körülmények között pedig a világ mezőgazdaságának legalább hetven százalékkal kell többet termelnie a jelenleginél. 

Érdekes adat, hogy manapság Európában és Észak-Amerikában fejenként 70-80 kilogramm húst fogyasztanak az emberek évente, húsz évvel ezelőtt ez 50 kilogramm volt. Indiában és Kínában a fejadag mindössze 25 kilogramm évente, de az előrejelzések azt mutatják, hogy itt is növekedésre kell számítani. A mezőgazdaság az ilyen mértékű növekedést nem fogja bírni.

hirdetes

Jelenleg ott tartunk, hogy a megművelt területek hetven százalékát legelőt teszik ki. Ebből is látható, hogy a mezőgazdasági területek növeléséhez újabb erdőségeket kellene kiirtani – ezzel viszont csak az a bibi, hogy már most is az állattenyésztés az egyik legszennyezőbb gazdasági ágazat, az üvegházhatást okozó szén-dioxid húsz százaléka innen származik. 

hirdetes

Mondok még egy példát: fél kiló marhahús előállításához több mint kétezer liter vízre van szükség – ez a mennyiség egyébként két-három hamburgerhez elegendő. 2050-re legalább 500 millió tonna húsra lesz szükség, ami egyébként a kétszerese a 2000-es szintnek – ennyi húsnak a megtermelése komoly környezeti katasztrófához vezethet…
Csökkenteni kell a húsfogyasztást

Korábban is voltak figyelmeztetések, Rajendra Parchauri, az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának vezetője például már 2008-ban arról beszélt, hogy mindenképpen csökkenteni kell a húsfogyasztást. Szerinte már azzal csökkenthető az üvegházhatás, ha hetente egyetlen egy húsnélküli napot tartunk. Az ENSZ most új javaslatot tett, szerintük a megoldás egyértelműen az entomofágia lenne. A következő oldalon elmondom, mit is jelent ez pontosan! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biogenezis (élet keletkezése)

első lépése a környezet változásával lehetővé tett kémiai evolúció, az elemekből, majd... Tovább

Elek-Ágh Menhely Alapítvány

Állatvédõ szervezet Telepünkön közel 120 kutyának adunk átmeneti, vagy végleges otthon.... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság