notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Véget kell vetni a húsevésnek, érkeznek a rovarok

Hirdetés

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt javasolja, hogy le kell szoknunk a húsevésről – át kell váltanunk a rovarok evésre, nézzük hát a részleteket…

Rovarevés hús helyett

Luxuscikk lesz a hús

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor megállapítható, hogy hamarosan (a becslések szerint 20-30 év múlva) olyan luxuscikknek fognak minősülni a hústermékek, mint manapság a kaviár. A FAO előrejelzései arra alapoznak, hogy 2050-re eléri a Föld lakossága eléri a kilenc milliárd főt – ilyen körülmények között pedig a világ mezőgazdaságának legalább hetven százalékkal kell többet termelnie a jelenleginél. 

 

Érdekes adat, hogy manapság Európában és Észak-Amerikában fejenként 70-80 kilogramm húst fogyasztanak az emberek évente, húsz évvel ezelőtt ez 50 kilogramm volt. Indiában és Kínában a fejadag mindössze 25 kilogramm évente, de az előrejelzések azt mutatják, hogy itt is növekedésre kell számítani. A mezőgazdaság az ilyen mértékű növekedést nem fogja bírni.

Hirdetés

 

Jelenleg ott tartunk, hogy a megművelt területek hetven százalékát legelőt teszik ki. Ebből is látható, hogy a mezőgazdasági területek növeléséhez újabb erdőségeket kellene kiirtani – ezzel viszont csak az a bibi, hogy már most is az állattenyésztés az egyik legszennyezőbb gazdasági ágazat, az üvegházhatást okozó szén-dioxid húsz százaléka innen származik. 

Hirdetés

 

Mondok még egy példát: fél kiló marhahús előállításához több mint kétezer liter vízre van szükség – ez a mennyiség egyébként két-három hamburgerhez elegendő. 2050-re legalább 500 millió tonna húsra lesz szükség, ami egyébként a kétszerese a 2000-es szintnek – ennyi húsnak a megtermelése komoly környezeti katasztrófához vezethet…
Csökkenteni kell a húsfogyasztást

 

Korábban is voltak figyelmeztetések, Rajendra Parchauri, az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának vezetője például már 2008-ban arról beszélt, hogy mindenképpen csökkenteni kell a húsfogyasztást. Szerinte már azzal csökkenthető az üvegházhatás, ha hetente egyetlen egy húsnélküli napot tartunk. Az ENSZ most új javaslatot tett, szerintük a megoldás egyértelműen az entomofágia lenne. A következő oldalon elmondom, mit is jelent ez pontosan! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

furunkulus

a bőrben a szőrtüszőkre, a mirigyekre és a szomszédos szövetekre ráterjedő, körülírt... Tovább

Gyomirtó Mikado

Áru-, siló- és csemegekukorica, valamint hibridvonalak posztemergens gyomirtására. Köles ellen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 4.0

Gazdaság