Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz növények termesztése, fagyöngy kaktusz gondozása

hirdetes

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Te sem hallottál még a fagyöngy kaktuszról? Nem csoda, hiszen ez egy nagyon különleges növény, ami a Föld másik féltekén terem. Mutatunk róla sok-sok infót, így karácsony környékére!

Rhipsalis fagyöngy kaktusz termesztése

Mi az a fagyöngy kaktusz?

A fagyöngy kaktusz (Rhipsalis baccifera) egy trópusi zamatos növény, amely meleg vidékek esőerdőiben őshonos. Egy nagyon csodálatos, különleges növény, ami sokakat elvarázsol. Ez a kaktusz Floridában, Mexikóban és Brazíliában őshonos. Az az USDA növény terep zóna 9. 10. részén termeszthető. Nem gondolnánk, de ennek a különleges kaktuszfélének a termesztése sokkal inkább árnyékot igényel, mint sok napot! Tudjuk, hogy a legtöbb kaktusz forró, napos, száraz zónákban található, a fagyöngy kaktusz ebből a szempontból is egyedülálló, hiszen egyedülálló a nedvesség és a gyenge fény iránti igényében.

Mit kell tudni a fagyöngy kaktuszokról?

A Rhipsalis fagyöngy kaktuszt lánckaktusznak is nevezik, és epifitikusan nő trópusi erdei otthonában. A kaktusz ceruzavékony, zamatos szárai elérhetik a 2 métert. Ugye, milyen zseniális növények? Azért is nagyon különleges, mert a szárak vastag bőre nem terem tövist, ezzel szemben szinte észrevehetetlen dudorok vannak a növény felszínén. Ezek a növények a fák ágyékába kapaszkodva, az ágak zugában találhatók, és sziklahasadékokban fészkelődnek. A Rhipsalis fagyöngy kaktusz könnyen termeszthető, hiszen nagyon minimális szükségletekkel rendelkezik. Ideális otthoni belső térbe, északi vagy nyugati ablakba.

hirdetes

A fagyöngy kaktusz igényei

A növényt beltéren érdemes elhelyezni, ugyanis így biztosíthat neki megfelelő klíma, és egyéb körülmények. Egyszerűen felhelyezhető, mint egy orchidea, vagy kaktusz keveréke. Amennyiben nem vagy az a túlöntözős típus, akkor ültetheted homokkal vagy más kavicsos anyaggal kevert szokásos virágföldbe. Fontos elmondanunk, hogy a növény megszokta, hogy az erdő aljzatában él, ahol a hőmérséklet legalább 15 C és a fény átszűrődik a magas végtagokon. A rhipsalis termesztése gyakorlatilag bolondbiztos mindaddig, amíg az őshonos körülményeit utánozzuk. Tehát csak utánozni kell, hát nem egyszerű a képlet?

Fagyöngy kaktusz termesztése 

A fagyöngy kaktuszok könnyen termeszthetők dugványokból. A magvak túl sokáig tartanak, és nagyon egyenletes környezeti feltételeket igényelnek. Helyette vegyél ki a dugványokat, és hagyd néhány napig állni a levágott kallusz végét. Ültesd a végét enyhén megnedvesített kaktusz keverékbe vagy homokba. A dugványok két-hat héten belül gyökereznek. 

hirdetes

Fagyöngy kaktusz gondozása 

Fontos, hogy a fagyöngy kaktusz jó vízelvezetésű talajba kerüljön! Előnyös lehet a sziklákkal és vízzel megtöltött csészealj, amely növeli a környezet páratartalmát is, és egyfajta trópusi környeztet termet ezzel. Trágyázásra csak a legritkább esetekben lehet szükség! Sokkal inkább mérsékelt fényre, és egyenletes nedvességre van szükségük. Próbálj meg olyan körülményeket biztosítani, mintha vadon lennének! Tavasszal és nyáron nagyon fontos az öntözésre különösen odafigyelni, télen fel is lehet függeszteni az öntözést! Az esetlegesen sérült szárakat vágd le!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kunszentmártoni Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kunszentmárton Kerületi ház u. 6. 5440 Magyarország ... Tovább

méh (anyaméh)

1. (anat.) Az embrió és a magzat védelmét, táplálását, majd a vemhesség végén a... Tovább

Tovább a lexikonra
virág