Rézvirág-magvak megmentése

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos készség. Míg a nyílt beporzású zöldségtermesztők kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat, ugyanez elmondható a virágtermesztőkről is. Szerencsére a folyamat viszonylag egyszerű. Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk, hogyan lehet begyűjteni a rézvirág magvait, hogy mi is évről évre újabb költégek nélkül reprodukálhassuk ezeket a csodás növényeket.

Rézvirág

Hogyan takarítsunk meg rézvirág magvait?

Mielőtt a kertészek elkezdhetik gyűjteni a rézvirág-magokat, először meg kell győződniük arról, hogy a kiválasztott növények nyílt beporzásúak. Míg a rézvirág hibrid fajtái nagyon szépek lehetnek, nincs garancia arra, hogy a megtakarított magból típushű növények fejlődnek majd ki. Minden virágot hagynunk kell teljesen kinyílni, és igyekeznünk kell a növényen tartani a virágfejeket. Ez azt jelenti, hogy hagyjuk, hogy a virágfej teljesen megszáradjon a növényen, amíg megbarnul. Ilyenkor a virágnak törékenynek és ropogósnak kell lennie, ha ujjbegyeink közzé szorítjuk azt. Ha a növény ilyen állapotban van, a maghüvely eltávolítható.

Előfordulhat, hogy a rézvirág-magvak, amelyeket nem hagytak teljesen beérni, nem életképesek, vagy csak nagyon nehezen csíráznak.


Miután eltávolítottuk a virágfejet a szárról, kesztyűs kézzel elkezdhetjük lefejteni a szirmokat és a középső virágokat a virágfejről. Amikor ez megtörténik, a teljesen érett magvaknak hullani kell a sugárszirmokról, valamint a magkúpról. Az érett magvak vastagok, feszesek és teltek lesznek, ha finoman megcsípjük az ujjbegyeink között azokat. A könnyű vagy üres maghüvelyek valószínűleg nem életképesek.


Hogyan néznek ki a rézvirág-magok? 


Azok, akik rézvirág magokat gyűjtenek a virágokról, két különböző típusú magot fognak észrevenni: hosszúakat és hegyeseket, illetve a kerekebbeket. A hosszú, hegyes magvak a rájaszirmokon végbement beporzás eredményei, míg minden más virágból kerekded magok keletkeznek. Mindkét típusú mag valószínűleg életképes, a beporzás sikerétől függően. 


A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy a tavasz beköszöntéig mindkét vetőmagtípust hűvös, sötét helyen tartsuk és tároljuk. Egy kis tervezéssel a megtakarított vetőmag gyönyörű színvilággal töltheti meg a nyári kertet.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

mécsvirág (Melandrium)

a szegfűfélék (Caryophyl-laceae) családjának nemzetsége. A fehér mécsvirág (M. album... Tovább

orrszorító

a szm.-k megfékezésére szolgáló eszköz. Harapófogóhoz hasonló, amelynek két ága közé... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés