Ilyenkor szüreteld a retket, hogy egész szezonban friss zöldségeid legyenek

hirdetes

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

SFV

A retek könnyen és gyorsan növekő növény, amely kiválóan alkalmas szukcessziós ültetésre, ami a ropogós, borsos gyökérzöldségeket jelent egész szezon alatt. De mi a helyzet a retek betakarításával? A retek megfelelő időben történő szedése lehetővé teszi, hogy élvezzük a termést a csúcson, amikor a legfinomabb, és behatárolja, mikor vessük el az újabb adagot. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mikor érdemes a retket betakarítanod, olvass tovább!

Retekszüret

Mikor szedjük be a retket? 


Ha a retekre gondolunk, sokan a kicsi, kerek, piros típusú retekre gondolnak, de tény, hogy számos különböző fajta retek létezik, különböző árnyalatokban és méretekben. Ha tudod, hogy milyen típusú retket termesztesz, akkor tudni fogod azt is, mikor kell azt szüretelni. 


A legtöbbünk által megszokott kis vörös retek az ültetéstől számított három hét elteltével készen áll a betakarításra. Akkor kezdhetjük el a retek szedését, ha a gyökerei körülbelül 2,5 cm-esek. Csak húzzuk ki az egyiket a méret ellenőrzéséhez! 

hirdetes


A téli retket, például a Daikont, amely meglehetősen nagyra nőhet, mielőtt minősége romlana, szedjük fel, mielőtt a talaj megfagyna! A téli retek nedves, hideg helyen akár négy hónapig is eltartható. Ha túl sokáig hagyjuk őket a talajban betakarítás előtt, a gyökér meglehetősen szálkás lesz, és a hőmérséklet melegedésével fennáll a veszélye, hogy a növény elcsavarodik.


Hogyan válasszunk retket?


Amint korábban említettük, egy jó módszer annak megállapítására, hogy a retek készen áll-e a betakarításra, ha egyszerűen kihúzunk egyet a talajból.

hirdetes
  • Ha a talaj különösen kérges vagy kemény, kerti villával vagy simítóval óvatosan emeljük ki a gyökeret a talajból!
  • Vágjuk le a retek tetejét és a farokgyökerét, és mossuk meg!
  • Jól szárítsuk meg őket, és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk, műanyag zacskóban! 
  • Ne feledkezzünk meg a retek zöldjéről! Ehető ugyanis, és akár három napig is eltartható.

A retket egész tavasszal, nyáron és ősszel el lehet ültetni és élvezni. Salátákhoz és tésztaételekhez kiválóan alkalmas.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Virsli

A virsli a vörösáruk csoportjába tartozó, pépesítéssel készülő... Tovább

bükköny (Vicia)

a pillangósok családjába tartozó nemzetség; több mint 40 faja közül nálunk négyet vontak... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság növény Növénytermesztés