Ilyenkor szüreteld a retket, hogy egész szezonban friss zöldségeid legyenek

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A retek könnyen és gyorsan növekő növény, amely kiválóan alkalmas szukcessziós ültetésre, ami a ropogós, borsos gyökérzöldségeket jelent egész szezon alatt. De mi a helyzet a retek betakarításával? A retek megfelelő időben történő szedése lehetővé teszi, hogy élvezzük a termést a csúcson, amikor a legfinomabb, és behatárolja, mikor vessük el az újabb adagot. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mikor érdemes a retket betakarítanod, olvass tovább!

Retekszüret

Mikor szedjük be a retket? 


Ha a retekre gondolunk, sokan a kicsi, kerek, piros típusú retekre gondolnak, de tény, hogy számos különböző fajta retek létezik, különböző árnyalatokban és méretekben. Ha tudod, hogy milyen típusú retket termesztesz, akkor tudni fogod azt is, mikor kell azt szüretelni. 


A legtöbbünk által megszokott kis vörös retek az ültetéstől számított három hét elteltével készen áll a betakarításra. Akkor kezdhetjük el a retek szedését, ha a gyökerei körülbelül 2,5 cm-esek. Csak húzzuk ki az egyiket a méret ellenőrzéséhez! 


A téli retket, például a Daikont, amely meglehetősen nagyra nőhet, mielőtt minősége romlana, szedjük fel, mielőtt a talaj megfagyna! A téli retek nedves, hideg helyen akár négy hónapig is eltartható. Ha túl sokáig hagyjuk őket a talajban betakarítás előtt, a gyökér meglehetősen szálkás lesz, és a hőmérséklet melegedésével fennáll a veszélye, hogy a növény elcsavarodik.


Hogyan válasszunk retket?


Amint korábban említettük, egy jó módszer annak megállapítására, hogy a retek készen áll-e a betakarításra, ha egyszerűen kihúzunk egyet a talajból.

  • Ha a talaj különösen kérges vagy kemény, kerti villával vagy simítóval óvatosan emeljük ki a gyökeret a talajból!
  • Vágjuk le a retek tetejét és a farokgyökerét, és mossuk meg!
  • Jól szárítsuk meg őket, és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk, műanyag zacskóban! 
  • Ne feledkezzünk meg a retek zöldjéről! Ehető ugyanis, és akár három napig is eltartható.

A retket egész tavasszal, nyáron és ősszel el lehet ültetni és élvezni. Salátákhoz és tésztaételekhez kiválóan alkalmas.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2024-02-29

Figyelmezteti a Nébih a gazdákat: pocok invázió közeleg!

Pocok invázió közeleg, közölte a Nébih és figyelmezteti a gazdákat, hogy mindenképp hamar vegyék észre az intő jeleket és mentség meg a termésüket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hódmezõvásárhelyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Hódmezõvásárhely Petõfi u. 6. 6800 Magyarország Tovább

klimatizálás

a tökéletesen v. többé-kevésbé zárt helyiség hőmérsékletének, nedvességtartalmának,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság növény Növénytermesztés