Repcevirágzás csodálatos fotókon

Páratlan tavaszi látvány – Virágzik a repce! (FOTÓK!)

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Imádom a mezőgazdaságot, szeretem a növényeket, a virágokat, de van egy hatalmas kedvencem, és ez nem más, mint a repce. Kevés sokoldalúbb, és szemet gyönyörködtetőbb növény létezik nála, tavasszal sárgába borítja a mezőket, hoztam nektek pár mesés fotót, amit érdemes megtekintenetek, és közben megismerkedhettek a repcével kicsit közelebbről! 


Repcevirágzás tavasszal

Repcevirágzás – Különlegességét a virága jelenti

A repce virágai fürtökben nőnek, az egyes virágok 2-3 centiméteresek. A csészénél kétszer hosszabb sziromlevelei jellegzetes élénksárgák, egyes fajták áprilistól egészen szeptemberig nyílnak. A repce termése, a becő 5-10 centiméter hosszú, benne 15-40 magot találhatunk. A repce jó talajkondíciót és kellő növényvédelmet igényel.

Augusztus végén vetjük az őszi repcét, majd június-júliusban aratjuk. A repce magvai 1,5-3 milliméteresek, gömbölydedek, simák vagy barázdáltak, többnyire barnák vagy feketék, de vannak olyan típusok, melyeké sárga. Most pedig, mielőtt tovább haladnátok, nézzétek meg galériánkat, amiben megmutatjuk, milyen csodálatos látványt nyújt a virágzó repce! 

Repcevirágzás – De mi is az a repce? 

A repce (Brassica napus) a káposztafélék családjának Brassica nemzetségébe tartozó értékes ipari növény, ami sokoldalúan felhasználható. A repce szára kerek keresztmetszetű, egyenesen feláll, majd bokrosan elágazik, levelei kékeszöldek. A repce magassága 75-130 centiméter között változik.

Repcevirágzás – A repce felhasználása

A repce magjának olajtartalma 35-50 százalék, fehérjetartalma 23-25 százalék, héjtartalma 14-20 százalék. Már az időszámítás előtti utolsó századokból is vannak feljegyzések olajának felhasználásáról, Európában a XIII. századtól kezdve állítanak elő repceolajat, az egész világ repceolajtermelése nagyjából 12 millió tonna – ezzel a növényi zsiradékok közül a harmadik helyen áll.

Magyarországon a napraforgó után a legjelentősebb olajnövény, évente 90-140 000 tonna magot termesztünk. A régen általánosan kedvelt repcefajták magolaja hosszú láncú zsírsavakat, erukasavat és eikozénsavat is tartalmaz, ezek lerakódnak az állati, valamint az emberi szervezetben is, ahol nehezen bomlanak le.

Ráadásul a szívizomban is megjelennek, állatkísérletek bizonyítása alapján károsíthatják is a szívet. Emiatt Kanadában, 1965-ben olyan repcefajtákat nemesítettek ki, melyek olajában nincs se erukasav, se eikozénsav – ezek az úgynevezett nullás repcék. 

Repcevirágzás – Isteni méz is készül repcéből

A repceméz folyékonyan világos színű, viszont napok alatt hőfehér, apró szemcsékké kristályosodik. A repce kiválóan alkalmas krémméz előállítására, általában a sütőiparban használják fel. Ez egy egyetlen enyhén lúgos kémhatású fajta a gyakrabban termelt mézek közül – jó ellenszerének számít a gyomorsavtúltengésnek. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


hullajelenségek

az állat elpusztulása után kialakuló szembetűnő változások; a hulla lehűlése,... Tovább

Szamos

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje korai-közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek