Minden a repce növényvédelméről

hirdetes

Az őszi káposztarepce komplex növényvédelme

Ripka Géza, Nagy Géza és Novák Róbert NÉBIH NTAI, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hasznos tudnivalók a repce növényvédelméről

Preemergens gyomirtás

A repce gyomnövényei ellen preemergensen (vetés után, kelés előtt) tudunk legjobb hatékonysággal védekezni. Az utóbbi években a preemergens kezelések egyre jobban beépülnek a technológiába. A preemergens kezeléseket a vetést követő 3 napon belül el kell végezni, mivel a repce gyorsan kikel, és ezek a herbicidek a csírázó repcét károsíthatják. Alapkövetelmény az aprómorzsás, egyenletes vetőágy kialakítása és az egyenletes vetésmélység. Rosszul elmunkált, rögös talajon gyenge hatást várhatunk, mert a rögök alá nem jut el a vegyszer, az alattuk lévő magvak kicsírázhatnak.

A kijuttatható készítmények hatásukat csak megfelelő mennyiségű (legalább 15–20 mm) bemosó csapadék esetén fejtik ki. A preemergens technológiák gyakorlatilag hatástalanok évelő gyomnövények (tarackbúza, mezei acat, apró szulák) ellen. A dimetaklór és metazaklór hatóanyagot tartalmazó szerek a repce legtöbb magról kelő egy- és kétszikű gyomfaja ellen kiváló hatást adnak. A klomazon hatóanyagot tartalmazó készítmények ragadós galaj ellen is hatékonyak (többnyire a klomazon kombinációban való kijuttatása indokolt).

hirdetes

Korai posztemergens gyomirtás

A korai posztemergens kijuttatás a repce esetében igen korai kezelést jelent. A készítmények többségét a kultúrnövény 4 leveles fejlettségéig kell kijuttatni. A metazaklór hatóanyagot tartalmazó készítmények széles hatásspektrumúak és hosszú hatástartamúak a repce fő magról kelő gyomnövényei ellen. A magról kelő kétszikű gyomnövények szikleveles-2 leveles korban, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1-3 leveles fenológiai állapotban a legérzékenyebbek a készítményekre. A quinmerak és a pikloram hatóanyagokat tartalmazó gyári kombinációk ragadós galaj ellen is hatékonyak.

Őszi állománykezelés (posztemergens)

Ősszel még posztemergens kezelésre is több készítmény közül lehet választani. A magról kelő kétszikű gyomnövények a 2–4 leveles fejlettségüknél a legérzékenyebbek a készítményekre. A pikloram hatóanyagot tartalmazó szerek ragadós galaj ellen is hatékonyak, amely 1–3 levélörvös fejlettségénél legérzékenyebb a készítményekre. A mezei acat elleni védekezés legjobb lehetőségét a klopiralid hatóanyagot tartalmazó készítmények jelentik, amelyek a mezei acat tőlevélrózsás állapotában alkalmazhatóak ellene a legjobb hatékonysággal. 

hirdetes

Az imazamox + metazaklór hatóanyagokat tartalmazó széles hatásspektrumú készítmény csak imidazolinon-ellenálló (Clearfield) őszi káposztarepcében posztemergensen alkalmazható, amely hatékony védelmet tesz lehetővé a keresztesvirágú gyomnövények ellen is. A gabona árvakelés, továbbá a magról kelő és évelő egyszikű gyomnövények ellen a speciális egyszikűirtó készítményekkel lehet védekezni, amelyek a pázsitfűfélék családjába tartozó gyomnövények ellen hatékonyak.

Tavaszi állománykezelés (posztemergens)

Mivel az ősszel kelő gyomnövények már többnyire túlságosan fejlettek, ezért a tavaszi gyomirtáskor általában szerényebb eredmény érhető el, mint ősszel. A lehető legjobb hatékonyság érdekében a kitavaszodást követően minél korábban célszerű kijuttatni a készítményeket. A gyomirtó szerek dózisát a gyomnövények fejlettsége alapján kell meghatározni. 

Forrás: Agrárium szaklap

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

gémorr (Erodium)

a gólyaorrfélék (Geraniaceae) családjába tartozó nemzetség. Fajainál a terméskék... Tovább

kísérleti elrendezés

növénytermesztés kísérletekben a parcellák és a parcellákon vizsgált kezelések valamilyen... Tovább

Tovább a lexikonra