Minden a repce növényvédelméről

hirdetes

Az őszi káposztarepce komplex növényvédelme

Ripka Géza, Nagy Géza és Novák Róbert NÉBIH NTAI, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hasznos tudnivalók a repce növényvédelméről

A repcedarázs álhernyói csaknem kivétel nélkül a keresztesvirágúak közé tartozó kultúrákat és gyomnövényeket károsítják. Háromnemzedékes faj, amely ősszel és tavasszal is károsít. A repcét ősszel a harmadik nemzedék károsítja, mely meleg, száraz őszön a 3–4 leveles repcében lép fel erős kártétellel. Az imágó rajzása augusztus második felétől szeptember végéig, az álhernyó kártétele szeptember végéig-október közepéig tarthat.

A kártétel mértéke és a kárkép alakja attól függ, hogy a lárva, illetve a repce milyen fejlődési stádiumban van. A fiatal lárvák a fonáki részen hámozgatnak vagy apró lyukakat rágnak a 2–3 leveles növényen. Az idősebb lárvák a levél felszínén nagyobb lyukakat rágnak, súlyos esetben tarrágás is előfordulhat. Ezután bábozódik a kártevő. A száraz, meleg idő kedvez mind az imágó, mind az álhernyó fejlődésének, illetve kártételének. Hűvös, csapadékos idő véget vethet mind az imágó rajzásának, mind az álhernyók fejlődésének.

hirdetes

Az imágók rajzásának időpontja sárgatálak kihelyezésével megállapítható. Augusztus végén a repce kelésekor helyezzük ki a tálakat, amelyek a berepülő darazsakat vonzzák. A lárvák tömeges megjelenése az imágók után 14–20 napon belül kezdődik. Jó tápanyagellátással, a keresztesvirágú gyomok irtásával a kártevők táplálkozási és szaporodási lehetőségei csökkenthetők. A fiatal lárvák ellen állománypermetezéssel védekezhetünk. A repce gyökérormányos időszakos kártevő, amely ott szaporodik el, ahol huzamos ideje folyik repce- és káposztatermesztés. Tavaszi és őszi törzse van, amelyeknek imágói és lárvái morfológiailag nem különböznek egymástól, és egy időben vannak jelen. Repcetermesztés szempontjából az őszi törzs a jelentős. A növény gyökérnyakán vagy gyökerén lencse vagy mogyoró nagyságú gubacsok képződnek. Ez belül üreges, egy gubacsban egy lárva él. Belseje barna színű rágcsálékkal van tele. A kártétel mértéke és a gubacsok száma között szoros összefüggés van.

hirdetes

Az őszi törzs egyedei a kelő repcében gyülekeznek és 2 leveles kortól a növényekbe tojnak. Felszaporodását elősegíti, ha a bogarak rajzása idején az időjárás száraz, meleg, a tojásrakást követő időszakban lehulló csapadék a lárvák fejlődéséhez szükséges, ami a nedves talajállapotot biztosítja. Az őszi törzs táblára történő betelepedésének idején (augusztus végétől) a sárgatálakat a tábla szélétől 10–15 méter távolságra kell elhelyezni, mosogatószeres vízzel fel kell tölteni és a fogást két naponként kell ellenőrizni. Kártételi küszöb: 5 egyed/sárgatál. Fontos a vetésforgó betartása. A jó tápanyag-ellátottság segíti a fiatal növények kellő erélyű fejlődését. A talajlakó és a fiatalkori kártevők ellen repcében jelenleg nincs engedélyezett csávázó szer.

Forrás: Agrárium szaklap

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Campbell-féle talajművelési rendszer

H. W. Campbell [e. kembel] dolgozta ki dry farming [e. dráj farming], azaz gazdálkodás... Tovább

ujraértékelés

az —>állóeszközök — hatósági utasításra elrendelt — értékadatainak... Tovább

Tovább a lexikonra