A legnépszerűbb répatípusok

Népszerű répatípusok, amikkel érdemes megismerkedni

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sok kertész számára a szezonális zöldségeskertek kialakításának egyik legizgalmasabb része az új, érdekes zöldségváltozatok összeválogatása. Ahogy az ember egy katalógust, vagy egy online áruház oldalait lapozgatja, egyre csak nő a csábítás az egzotikusabbnál egzotikusabb fajták megrendelésére. Habár ez mindegyik zöldség kiválasztására jellemző, különösen gyakori jelenség, amikor egy gazda a répafajtákhoz érkezik, hiszen a lehetőségek listája kifejezetten hosszú ennél a zöldségnél.

Ismerd meg a legnépszerűbb répatípusokat

A répák típusairól

A répáknak rengeteg hagyományos és hibrid fajtája is van, amelyekre különböző formák, méretek, színek, és ízek jellemzők. Ennek ellenére meglepően kevés répafajtához lehet hozzájutni hagyományos gazdaboltokból, így hát érdemes inkább az interneten körbenézni. A bőség zavarában igazi kihívás lehet olyan répatípusokat találni, amelyek pont az adott kertész egyéni szükségleteihez igazodnak, de a kitartó kutatás végül megéri majd.

A különböző répatípusok – Ha kicsit közelebbről is megismerkedsz a répák különféle típusairól, akkor könnyebben eldöntheted majd, hogy melyek lennének ideálisak saját kerted körülményeihez.

Nantes – A Nantes répákat hosszú, hengeres formájukról és tompa végükről lehet legegyszerűbben felismerni. Ezek a szívós fajták változatos körülmények között képesek megteremni, mert lényegesen kevésbé finnyásak, mint a legtöbb más répatípus. Még a sűrűbb, agyagos kerti talaj sem feltétlenül jelent problémát számukra. A Nantes jó választás házi kertészek számára. Gyakori változatai a Scarlet, a Napoli, a Bolero, és a White Satin.

Imperator – Magas cukortartalmuknak köszönhetően ezek a répák gyakran fordulnak elő kereskedelmi célú ültetvényeken. Általában sokkal hosszabbra nőnek, mint a legtöbb másik répatípus. Gyakori változatai az Atomic Red, a Cosmic Red, a Tendersweet, és az Autumn King.

Chantenay – Hasonlóképpen a Nantes répákhoz, a Chantenay példányok kevésbé barátságos talajban is vígan eléldegélnek. Hogy a legjobb minőségükben fogyaszthasd őket, igyekezz viszonylag korán szüretelni – így répáid édesek és puhák maradnak. Gyakori változatai a Red Cored Chantenay, a Royal Chantenay, és a Hercules.

Danvers – Ezek az alkalmazkodó répák szép, kúpos formával rendelkeznek, mély narancssárga színűek, és gazdag ízvilágot kínálnak. A Danvers típus többek között egyszerű gondozása miatt népszerű, illetve mert a legtöbb répánál jobban teljesítenek a sűrű, vékony talajban is. Gyakori változatai a Danvers 126 és a Danvers Half-Long (félhosszú).

Bébirépák – Ezek a miniatűr répák valójában teljes méretű répák nem kifejlett, idő előtt leszüretelt termései. Némelyikük felnőtt változatukra hasonlít, csak kicsiben, míg mások ebben retekszerű, gömbölyű gyökereket növesztenek. Kis méretük miatt egyszerű növénytartóban nevelni őket, habár tápértékük heves vita tárgyát képezi. Gyakori változatok a Paris Market, a Babette, a Thumbelina, a Little Finger, és a Short ’n’ Sweet.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

determináció

az —>egyedfejlődésben az a folyamat, amelyben eldől, hogy milyen irányú lesz a sejt... Tovább

izzadmány

a gyulladás folyamán a vérerekből kilépett nagy fehérjetartalmú, zavaros, a szöveteket... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség