A miniszter a múlt évi területalapú támogatási rendelet helyett újat alkotott, a szabályok többsége azonban változatlan maradt

Új rendelet a területalapú támogatásról

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kérelmeket idén is május 15-ig kell beadni Elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is igényelhető ez évtől az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter új támogatási rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.
Elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is igényelhető ez évtől az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás

Terület alapú támogatás


A miniszter a múlt évi területalapú támogatási rendelet helyett újat alkotott, a szabályok többsége azonban változatlan maradt. Az első új szabály, hogy a 0,3 hektárnál kisebb mezőgazdasági területeket is be kell jelenteni - annak ellenére, hogy támogatás csak e felett jár.
 
A múlt évi szabályok szerint a területek ellenőrzését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) végezte, az új rendelet lehetővé teszi a szakhatóságok bevonását, illetve a helyszíni ellenőrzések mellett a térinformatikai módszerek használatát is.
 

A kérelem elektronikus úton is benyújtható


Új elem a rendeletben, hogy a támogatási kérem - fő szabály szerint - elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül nyújtható be, az eddigi formanyomtatvány helyett. Aki nem ezt választja, az MVH honlapjáról kinyomtatott, illetve a kérelemre megküldött űrlapokat használhatja.
 
A kérelmeket idén is május 15-ig kell beadni. Június 2-ig jogkövetkezmények nélkül lehet az esetleges hiányt pótolni, de - új szabályként - sem a főlap, sem a betétlapok nem pótolhatók. Június 3. és 9. közötti pótlás esetén a támogatás napi 1 százalékának a levonása a szankció.
 

Túligénylés


A túligénylés jelenlegi szabálya az, hogy 5 százalék alatt automatikusan korrigál a hivatal, azon túl pedig egyeztetési eljárás indul. Az új szabály az uniós alap-rendeletre hivatkozik a túligénylésnél. A rendelet a parcella területe körül egy legfeljebb másfél méteres puffer zónát ismer el. Ha a túligénylés ebbe bele fér, akkor lesz automatikus a csökkentés, és e felett kezdődik az egyeztetés, illetve ellenőrzés.
 
Szintén új szabály, hogy ha változás következik be a termelő személyében, és ezt az új termelő 10 munkanapon belül nem jelenti be az MVH-nak, akkor mulasztási bírsággal sújtható.
 
A kender termelők eddig is csak meghatározott fajták termesztése esetén kaphattak területalapú támogatást. A listából két kenderfajta kiesett, viszont 8 új fajtával bővült az.
 
A támogatás összegéről - akár csak eddig - külön rendelet szól majd.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kötések

a sebkötés célja a seb védelme a fertőzéstől, a külső behatásoktól és a... Tovább

hályog

a szemlencsének (szemgolyó) egy részére v. egészére kiterjedő, szürke v. szürkésfehér... Tovább

Tovább a lexikonra