Rekordtermést hozhat a napraforgó

Rekordtermést hozhat a napraforgó

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Rekordtermét hozhat az idei évben Magyarországon a napraforgó, elérheti a másfél millió tonnát is. Ez a mennyiség már vetekszik Európában a legjobb hozamot produkáló Franciaországgal. 

Rekordtermét hozhat az idei évben Magyarországon a napraforgó, elérheti a másfél millió tonnát is. Ez a mennyiség már vetekszik Európában a legjobb hozamot produkáló Franciaországgal.

Nagy a valószínűsége, hogy az idén az elmúlt tíz év legnagyobb napraforgó termését takarítják be Magyarországon, mely elérheti a 1,5 millió tonnát, amelyet az elmúlt évek legnagyobb hozamát adó 2008-as évben sem múltak felül. A napraforgó termésmennyisége Magyarországon 2008-ig lassan növekedve ugyan, de 1 millió tonna körül alakult, miközben a termésterület is növekedett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ban 1,46 millió tonna rekordmennyiséget takarítottak be a gazdálkodók 555 ezer hektárról, ugyanis a növekvő termésterület mellett kiemelkedő 2,7 tonnás volt a hektáronkénti átlag hozam.

Ez az eredmény már vetekszik az Európában egyik legjobb napraforgómag hozamokat produkáló Franciaországéval. Ezután tovább növekvő terület mellett már csak 2010-ben ment 1 millió tonna alá a magyarországi napraforgómag termés, amikor a hektáronkénti átlagos hozam 1,9 tonnára zuhant. 2012-ben hektáronkénti 2 tonnás átlaggal 1,2 millió tonna napraforgómag termett itthon, de volt két kiemelkedő termésátlagot hozó megye Borsod és Hajdú, amelyekben 2,6 tonnát takarítottak be hektáronként.

2013-ban, az előző évhez hasonlóan, ismét 605 ezer hektárt ért el a napraforgó vetésterülete, ennek közel fele az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön található. Annak ellenére, hogy az idei aszályos tenyészidő itt okozta a legnagyobb károkat a növénytermesztésben mégis jó volt a termés. A betakarítás befejeződéséhez közeledve úgy tűnik a nyári nagy meleg nem ártott ennek a növényi kultúrának, sőt kifejezetten jó a várható terméseredmény. A napraforgó hozama megközelíti a 2,5 tonnát hektáronként, így várhatóan az idén a növelt vetésterület eredményeképp elérheti a 1,5 millió tonnát a napraforgótermés. Azonban ország egyes területei között a hozamokban jelentős eltérések vannak. Például Tolna megyében az átlagtermés 3 tonna körüli, míg Heves megyében csak 1,9 tonna hektáronként.
A napraforgóból jelentős a belföldi felhasználás, ezt a hazai, több mint 1 millió tonnás feldolgozókapacitás teszi lehetővé. Emellett azonban továbbra is jelentős, tavaly például közel 400 ezer tonnát tett ki az export is, ugyanakkor kb. 100 ezer tonna import is érkezett Szlovákiából és Romániából.

 


A napraforgótermés kilátások azonban nem csak nálunk, hanem a környező országokban is jók. Így a régióban mintegy 2 millió tonna exportfelesleggel kell számolni a szakértők szerint. Várható, hogy elsősorban a szerb és román napraforgómagnak lehet hazánk a célpiaca, különösen a déli és délkeleti határok menti területeken. Ráadásul - ellentétben az elmúlt évvel - Szerbiában most a jó termés miatt nincs exporttilalom sem. Mindez befolyásolni fogja az idei árakat, nem különben az egyéb növényolaj- (mindenekelőtt a szójaolaj) árak, továbbá az ásványi olaj ára és a devizaárfolyamok alakulása is hatással lesz a napraforgó piacára.
Az azonban a jó terméskilátások mindenkép hatni látszanak az árakra, hiszen az ipari napraforgó mag ára jelentősen csökkent az idén októberben és közel 90 ezer forintért adták az egy évvel ezelőtti közel 130 ezer forintos árhoz képest – az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján. A nemzetközi árak is hasonló tendenciát mutatnak a napraforgó mag egy tonnára eső ára az amszterdami kikötőbe leszállítva az idén októberben 440-470 amerikai dollár volt szemben az egy évvel ezelőtti 677 dollárral.
Hasonló trendek alakultak ki a napraforgómagból előállított termékeknél. Az étolaj ára Európában folyamatosan csökken, és a feldolgozók már jóval egy euró alatt adják literjét Magyarországon és a környező államokban. Az Amszterdami kikötőben is 990 dollárért adták októberben az étolaj tonnáját a tavalyai 1250 dolláros tonnánkénti ár helyett.
A Magyarországon és térségben jól értékesíthető napraforgómag, azonban a világ olajosmag-termelésében nem játszik jelentős szerepet. A világ olajosmag-termelésében a szójáé a vezető szerep, mivel e növény adja a termelés 56 százalékát. Ezt követi a repce 13 százalékkal, majd a gyapotmagolaj 10 százalékkal és ezek után következik a napraforgó, 9 százalékos részesedéssel. A világ összes növényiolaj-termése több mint 450 millió tonna, ebből a szója 251, míg a 25-26 millió hektár vetésterülettel rendelkező napraforgó 38,9 millió tonnát tesz ki.
A jelenlegi legnagyobb termelők közé tartozik Ukrajna 8,7 és Oroszország 8 millió tonnával, de mindkét országra jellemzőek a nagy termésingadozások. Az EU össztermése az elmúlt szezonban (2012) 6,8 millió tonna volt, ami némi visszaesést jelent az ezt megelőző szezon 8,3 millióhoz képest. A tengerentúli országok közül Argentína a legnagyobb termelő 3,5 millió tonnával, de figyelemre méltó Kína az 1,7, az USA 1,2 és Törökország 1,1 millió tonnás produktuma is.
AMC/AgroLine

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

lanaméter

a —>gyapjú finomságának meghatározására alkalmazott műszer; mm-es beosztási... Tovább

harcsa (Silurus glanis)

a harcsafélék (Siluridae) családjába tartozó, Mo.-on a legnagyobbra növő, nagy fejű,... Tovább

Tovább a lexikonra