Fisher Boel spanyolországi látogatása, reformok

hirdetes

Fisher Boel spanyolországi látogatása

Szentmáry Tamás
Az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa Mariann Fisher Boel 2006. május 4-5. között Elena Espinosa miniszter meghívására kétnapos látogatást tett Spanyolországban.
Fisher Boel spanyolországi látogatása, reformok
Az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa Mariann Fisher Boel 2006. május 4-5. között Elena Espinosa miniszter meghívására kétnapos látogatást tett Spanyolországban.
 
A főbiztos asszony első hivatalos spanyolországi útjának első állomása Castilla La-Mancha tartomány volt, ahol a tartományi miniszterelnök, José María Barreda fogadta a dán főbiztos asszonyt.
 
Fisher Boel szerint fenntartható és vakmerő reformra van szükség annak érdekében, hogy a jövő szempontjából optimális módon fennmaradhasson ez az erős szektor. A főbiztos rámutatott, a bor CMO reformja halaszthatatlan és elengedhetetlen a harmadik országokban tapasztalható forgalomnövekedés miatt. "Az új bortermelő országok statisztikai adatai olyan fejlődést mutatnak, ami miatt egy versenyképes ágazat kialakítására van szükség". Az új termelő országok a korábbi mennyiség 19-szeresét exportálják.

"Ezen reformmal nem megtakarítani szeretnénk, hanem intelligens módon kívánjuk elkölteni a rendelkezésre álló forrásokat". A főbiztos megerősítette innovatív jellegű, vakmerő ötletekre van szükség. Bejelentette, hogy az OCM-mel kapcsolatos kommunikációt június 21-én hozzák nyilvánosságra és a tervek szerint az év végéig megszületnek a vonatkozó jogszabály- javaslatok.
hirdetes
 
A tartományi miniszterelnök a bortermelés stratégiai szerepét hangsúlyozta. A 600 ezer ha-nyi területen megtermelt szőlő mögött 112.000 termelő áll, ez 80 ezer család megélhetését biztosítja. A fenti adatok véleménye szerint alátámasztják a szőlészet és borászat társadalmi és gazdasági jelentőségét. Barreda rámutatott, a tartomány nagy reményeket fűz a bor közös piacszervezet reformjához, és felajánlotta együttműködését a főbiztos és a miniszter asszonynak. Az ágazatnak a tájfenntartás, vidékfejlesztés és a kiegyensúlyozott területi fejlődés szempontjából betöltött szerepe sem elhanyagolható, nem beszélve az elsivatagosodás elleni küzdelemről.
 
Espinosa megerősítette a miniszterelnök által elmondottakat. Hozzátette, a bor CMO reform végső célja, hogy Európa világvezető legyen a bor forgalmazása terén.
 

A látogatás második napján Espinosa és Fisher Boel - Jordi William Carnes, új katalán miniszter kíséretében - látogatást tettek a barcelonai nagybani piacon (MERCABARNA) majd a zöldség-gyümölcs CMO reformjáról, valamint a kanári-szigeteki banán kérdéséről egyeztettek. Ez utóbbi tekintetében az ágazat képviselői jelezték, Spanyolországban nyugtalanság tapasztalható a közösségi szabályozás jövőbeni módosításával kapcsolatban.
hirdetes
 
A hivatalos látogatás zárásaként Fisher Boel beszédet mondott a Barcelonában rendezett vidékfejlesztési konferencián.
 
Háttér:
 
Castilla-La Mancha: A tartomány bortermelésben betöltött szerepének fontosságát mutatja, hogy itt található a spanyol szőlőültetvények 50, az európai ültetvények 15, valamint a világ összes szőlőültetvényének 7,2 százaléka. Castilla-La Mancha a termelés szempontjából is első helyen áll Spanyolországban (50%). A bor és must éves termelés 22 millió hektoliter körül mozog. A 18 millió hl-nyi borból mintegy 5 millió hl kerül lepárlásra.
 
 
Balról jobbra:
José María Barreda, Castilla La-Mancha tartomány miniszterelnöke,
Mercedes Gómez Rodriguez, Castilla La-Mancha mezőgazdasági minisztere
Mariann Fisher Boel, a Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa
Elena Espinosa Mangana, spanyol mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi miniszter
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


jarovizálódás (vernalizáció)

egyes növények egymást követő fejl. szakaszainak kiváltáshoz átmenetileg alacsony... Tovább

csikóistálló

ált. szabadtartású csikók részére épített istálló, amelyben legfeljebb abrakolás idejére... Tovább

Tovább a lexikonra