Fisher Boel spanyolországi látogatása, reformok

Fisher Boel spanyolországi látogatása

Szentmáry Tamás
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa Mariann Fisher Boel 2006. május 4-5. között Elena Espinosa miniszter meghívására kétnapos látogatást tett Spanyolországban.
Fisher Boel spanyolországi látogatása, reformok
Az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa Mariann Fisher Boel 2006. május 4-5. között Elena Espinosa miniszter meghívására kétnapos látogatást tett Spanyolországban.
 
A főbiztos asszony első hivatalos spanyolországi útjának első állomása Castilla La-Mancha tartomány volt, ahol a tartományi miniszterelnök, José María Barreda fogadta a dán főbiztos asszonyt.
 
Fisher Boel szerint fenntartható és vakmerő reformra van szükség annak érdekében, hogy a jövő szempontjából optimális módon fennmaradhasson ez az erős szektor. A főbiztos rámutatott, a bor CMO reformja halaszthatatlan és elengedhetetlen a harmadik országokban tapasztalható forgalomnövekedés miatt. "Az új bortermelő országok statisztikai adatai olyan fejlődést mutatnak, ami miatt egy versenyképes ágazat kialakítására van szükség". Az új termelő országok a korábbi mennyiség 19-szeresét exportálják.

"Ezen reformmal nem megtakarítani szeretnénk, hanem intelligens módon kívánjuk elkölteni a rendelkezésre álló forrásokat". A főbiztos megerősítette innovatív jellegű, vakmerő ötletekre van szükség. Bejelentette, hogy az OCM-mel kapcsolatos kommunikációt június 21-én hozzák nyilvánosságra és a tervek szerint az év végéig megszületnek a vonatkozó jogszabály- javaslatok.
 
A tartományi miniszterelnök a bortermelés stratégiai szerepét hangsúlyozta. A 600 ezer ha-nyi területen megtermelt szőlő mögött 112.000 termelő áll, ez 80 ezer család megélhetését biztosítja. A fenti adatok véleménye szerint alátámasztják a szőlészet és borászat társadalmi és gazdasági jelentőségét. Barreda rámutatott, a tartomány nagy reményeket fűz a bor közös piacszervezet reformjához, és felajánlotta együttműködését a főbiztos és a miniszter asszonynak. Az ágazatnak a tájfenntartás, vidékfejlesztés és a kiegyensúlyozott területi fejlődés szempontjából betöltött szerepe sem elhanyagolható, nem beszélve az elsivatagosodás elleni küzdelemről.
 
Espinosa megerősítette a miniszterelnök által elmondottakat. Hozzátette, a bor CMO reform végső célja, hogy Európa világvezető legyen a bor forgalmazása terén.
 

A látogatás második napján Espinosa és Fisher Boel - Jordi William Carnes, új katalán miniszter kíséretében - látogatást tettek a barcelonai nagybani piacon (MERCABARNA) majd a zöldség-gyümölcs CMO reformjáról, valamint a kanári-szigeteki banán kérdéséről egyeztettek. Ez utóbbi tekintetében az ágazat képviselői jelezték, Spanyolországban nyugtalanság tapasztalható a közösségi szabályozás jövőbeni módosításával kapcsolatban.
 
A hivatalos látogatás zárásaként Fisher Boel beszédet mondott a Barcelonában rendezett vidékfejlesztési konferencián.
 
Háttér:
 
Castilla-La Mancha: A tartomány bortermelésben betöltött szerepének fontosságát mutatja, hogy itt található a spanyol szőlőültetvények 50, az európai ültetvények 15, valamint a világ összes szőlőültetvényének 7,2 százaléka. Castilla-La Mancha a termelés szempontjából is első helyen áll Spanyolországban (50%). A bor és must éves termelés 22 millió hektoliter körül mozog. A 18 millió hl-nyi borból mintegy 5 millió hl kerül lepárlásra.
 
 
Balról jobbra:
José María Barreda, Castilla La-Mancha tartomány miniszterelnöke,
Mercedes Gómez Rodriguez, Castilla La-Mancha mezőgazdasági minisztere
Mariann Fisher Boel, a Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa
Elena Espinosa Mangana, spanyol mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi miniszter

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy igazi sztárszakmává nőtte ki magát. Nem véletlen, hisz... Tovább

fonnyasztott takarmány

olyan zöldtakarmány, amelynek víztartalma jelentősen, kb. 30—70%-ra csökkent (tehát még... Tovább

Tovább a lexikonra