Gazdaság, agrárágazat, chipsadó

Ráncfelvarráson a chipsadó

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A chipsadó körébe tartozó termékkör bővítésén dolgozik a kormányzat, és nagy valószínűséggel még ebben az évben hozzányúlnak a jogszabályhoz, amely január elsejével már hatályba lépne. A szándék ismert volt korábban is, ám arra senki sem gondolt, hogy az adó bevezetését követő néhány héten belül már ráncfelvarrnák a jogszabályt.
Máris ráncfelvarráson a chipsadó
Elemzők szerint a gyorsaság nem meglepő, hiszen a gyártói piac mereven ellenáll az adónak.

Október végére, november elejére tűnnek el a polcokról a szeptember elseje előtt betárolt, chipsadó hatálya alá eső termékek. Ekkorra derül ki, hogy mely gyártók képesek beépíteni költségszerkezetükbe a közterhet és melyek nem tudják felvenni a versenyt. Bélai Krisztina, a Magyar Édességgyártók Országos Szövetségének főtitkára szerint most még nehéz lenne megmondani, ki válaszol receptúraváltással az adóra és ki képes lenyelni a növekvő költséget. Ráadásul az adó kissé torzította a megrendeléseket, ugyanis sok kereskedő időben betárazott.

A Tesco nem tárazott be nagyobb mennyiséget, aminek egyik oka, hogy a cég a logisztikai rendszerét az áruk gyors forgatásához alakította. Az Auchan ugyanakkor tartalékolt, vagyis sokáig képes a versenytársakhoz képest alacsonyan tartani az édes és sós snackek árszintjét.

A gyártói információk szerint a közegészségügyi termékadónak nem lesznek végrehajtási utasításai, így a NAV adott pontos állásfoglalást a közteher technikai elszámolásával és befizetésével kapcsolatban. A NAV állásfoglalása szerint az adó a termék előállítási költségeire rakódik rá és azt követően "áfázódik".

Ugyanakkor a CBA Kereskedelmi Kft. adatai szerint az adó bevezetését követően sem mutatkozott a vásárlói részről komolyabb felvásárlási igény. Fodor Attila, a cég kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, többek között ezért nem döntöttek a chipsadós termékek nagyobb arányú betárazásáról. Nem mellesleg a CBA üzletpolitikájával támogatja az egészséges életmódba passzítható kisebb só-, cukor-, koffeintartalmú termékek értékesítését. Amint megjelennek a gyártók a chipsadó alá tartozó termékek kiváltásához készített új receptúra szerinti áruval, azt azonnal szeretné kínálni. Fodor szerint természetes, hogy az a kereskedő, amely nagy mennyiségben raktározott az adó előtti áruból, annál csak később kerülnek polcokra az innovatív termékek.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

nyersrost

a takarmány ny.-tartalma a szénhidrátoknak az a része, amely híg savval és lúggal való... Tovább

talajuntság

a termesztett növények fejl.-ét gátló tünetcsoport. Főleg ->monokultúra, esetleg egy-egy faj... Tovább

Tovább a lexikonra