Ragasztott sonka, avagy így ver át minket az élelmiszeripar

Ragasztott sonka, avagy így ver át minket az élelmiszeripar

Rengeteg trükkel találkozhatunk az élelmiszeripari egységekben, főleg a multi cégeknél. Többek között az előre csomagolt sonkáknál, párizsiknál találkozhatunk meglepő adatokkal, de más termékeknél is tapasztalhatunk trükköket. Németországban nagy vihart kavart az a leleplező film, melyet az élelmiszeripari termékekről forgattak.


Rengeteg trükkel találkozhatunk az élelmiszeripari egységekben, főleg a multi cégeknél. Többek között az előre csomagolt sonkáknál, párizsiknál találkozhatunk meglepő adatokkal, de más termékeknél is tapasztalhatunk trükköket.

Ragasztott sonkák

 

Az egész világon, így Európában is közkedvelt a sertés sonka. Elsősorban az előre csomagolt, vékonyan szeletelt termékekről lesz szó, melyek kapható manapság már minden kis-, és nagy boltban egyaránt, az áruk kedvezőbb a hentes pultokban kapható termékeknél. Ha jobban megfigyeljük ezeket a szeleteket, szokatlan jelenségeket lehet felfedezni: a hús rostjai össze-vissza futnak, a színe furcsán váltakozó és olykor láthatóan szabályos tagolódás is látható. A filmesek laboratóriumban is megvizsgálták a szeleteket. A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy legalább három különböző sertés DNS-ét tartalmazzák a szeletek, ami annyit jelent, hogy a gyártók a fogyasztókat megtévesztve nem igazi sonkát árulnak, hanem több sertés húsát összekeverve olyan állagot, formát imitálnak, mintha egyetlen sertés sonkájából lett volna levágva.

Rengeteg trükkel találkozhatunk az élelmiszeripari egységekben, főleg a multi cégeknél. Többek között az előre csomagolt sonkáknál, párizsiknál találkozhatunk meglepő adatokkal, de más termékeknél is tapasztalhatunk trükköket.

Íme a Németországban készült leleplező film:


A folyamat egyszerű, házilag is elsajátítható. A filmben két háziasszony segítségével el is készítették a ragasztott húst. Interneten rendelt enzimmel keverték össze a húskockákat és fóliába csavarva egy éjszakát pihenve olyan állagú húskészítmény készült el, mintha egy az egyben egy darab hús lenne.
A történet legrosszabb része az, hogy egyik csomagoláson sem volt feltüntetve arra vonatkozó utalás, hogy a hús nem ugyanaz, mint az igazi sonka, hanem több állat húsa van összekeverve. Ugyanis a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy mit vásárolnak, mit esnek, de ezt egy ilyen sonka esetében nagyon nehéz megállapítani a boltban becsomagolt állapotuk miatt. A védekezés ez ellen, ha olyan helyen vásárolunk, ahol tudjuk, hogy mit kapunk, például piacokon, hentes boltokban, nem pedig a multinacionális egységekben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2020-11-14

Olcsó és szuper ötlet – Így szántsd fel kertedet sertéseiddel!

A következő cikkből megtudhatod, hogy hogyan használhatod sertéseidet kerted felszántására, és hogy mely fajták a legideálisabbak erre a feladatra!

2021-01-25

Hogyan viseljük gondját beltéri macskánknak?

Attól még hgoy macskánk nem teszi ki a lábát a házból, figyelni kell egészségére. Összegyűjtöttük, hogyan vigyázz rá, gondozd szobában lakó kiskedvencedet.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

További cikkek ebben a témában


juhellető istálló

a korszerű juhtelepek legfontosabb, nagy légterű épülete; anyajuhonként, báránnyal, 1,5 m2... Tovább

borjú viselkedése

a borjú örökletes megnyilvánulásait igyekeznek kedvezően alakítani. Szopás közben a borjú... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés