A jótékony propolisz

Propolisz – A természet házi csodaszere

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A propolisz a természet és a méhek egyik legnagyobb ajándéka, amit mi is fel tudunk használni. Nem is beszélek tovább feltételes módban, mivel nem lehet, hanem kell alkalmaznunk, mostani cikkemben minden kiderül a csodálatos propoliszról! 

A propolisz, mint csodaszer

Mi is az a propolisz?

A propolisz egy gyantás, ragacsos anyag, amit a méhek gyűjtenek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen, szokták nevezni méhszuroknak is. Sárgásbarna színű, ragadós, kellemes illatú, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól illetve levélnyeleiről szednek össze a méhek, majd ezt alakítják át, és a kaptár tömítésére, fertőtlenítésére használják fel. Legfőbb forrásként a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat szolgál, de más növényekről, például tölgyről, égerről, napraforgóról illetve fenyőkről is gyűjtik. 

A propoliszt akkor gyűjtik, amikor nincs nektárgyűjtő-szezon, és amikor a fiatalabb dolgozók elkezdik etetni az utódokat – általában dél körül gyűjtik, amikor már a hőmérséklet 20 Celsius foknál magasabb, mivel ilyenkor folyékony a gyanta

A kaptárban lévő körülmények (állandó 35 Celsius fok körüli hőmérséklet, magas páratartalom, nagy tömegben találhatók rovarok) ideálisak lennének a különböző baktériumok, vírusok, kórokozók és gombák számára. Ezért használják a méhek a propoliszt, ezzel tömik be például a réseket és repedéseket, ezáltal hermetikusan záródik a kaptár. Ugyanakkor a lépek hibáit is ezzel javítják, bekenik az egész kaptár belső felületét propolisszal, ezzel akadályozzák meg a penészedést, de még azokat a kis rovarokat is bevonják vele, melyek betévedtek a kaptárba, így nem indulnak bomlásnak. 

A propolisz összetétele

Kaptáronként, területenként és szezononként is változik a propolisz összetétele, attól függően, hogy milyen gyantát találnak a méhek az adott területen. Európában leginkább nyírek, nyárak, bükkök, égerek, fenyők, szilfák, vadgesztenyék, és napraforgók adják a legtöbb gyantát.

A propolisz nagyjából 200 féle anyag keveréke, főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), a maradék pedig virágpor, nyomelemek, és vitaminok. Zsíroldékony acaricidok mindig megtalálhatók benne, amik természetes védőszerek a kártevők ellen.

Fontos hatóanyagai a flavonoidok, de találhatók benne kalkonok, terpének, fenolok, poliszacharidok, aminosavak, enzimek, ásványi anyagok, továbbá ferulasav is van benne, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású. Most már tudjuk, hogy a méhek nagyon okos rovarok, és tudják, mire van szükségük. A következő oldalon azt is megtudhatjátok, hogy nekünk, embereknek miért van szükségünk a propoliszra, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kötvény

olyan értékpapír, amelynek kiállítója (kibocsátója) arra kötelezi magát, hogy az azon... Tovább

29/2006. (IV. 10.) FVM rendelet

a talajtani szakvélemény készítésének részletes szabályairól A termõföldrõl szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek