notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A jótékony propolisz

Hirdetés

Propolisz – A természet házi csodaszere

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A propolisz a természet és a méhek egyik legnagyobb ajándéka, amit mi is fel tudunk használni. Nem is beszélek tovább feltételes módban, mivel nem lehet, hanem kell alkalmaznunk, mostani cikkemben minden kiderül a csodálatos propoliszról! 

A propolisz, mint csodaszer

Mi is az a propolisz?

A propolisz egy gyantás, ragacsos anyag, amit a méhek gyűjtenek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen, szokták nevezni méhszuroknak is. Sárgásbarna színű, ragadós, kellemes illatú, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól illetve levélnyeleiről szednek össze a méhek, majd ezt alakítják át, és a kaptár tömítésére, fertőtlenítésére használják fel. Legfőbb forrásként a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat szolgál, de más növényekről, például tölgyről, égerről, napraforgóról illetve fenyőkről is gyűjtik. 

 

A propoliszt akkor gyűjtik, amikor nincs nektárgyűjtő-szezon, és amikor a fiatalabb dolgozók elkezdik etetni az utódokat – általában dél körül gyűjtik, amikor már a hőmérséklet 20 Celsius foknál magasabb, mivel ilyenkor folyékony a gyanta

Hirdetés

 

A kaptárban lévő körülmények (állandó 35 Celsius fok körüli hőmérséklet, magas páratartalom, nagy tömegben találhatók rovarok) ideálisak lennének a különböző baktériumok, vírusok, kórokozók és gombák számára. Ezért használják a méhek a propoliszt, ezzel tömik be például a réseket és repedéseket, ezáltal hermetikusan záródik a kaptár. Ugyanakkor a lépek hibáit is ezzel javítják, bekenik az egész kaptár belső felületét propolisszal, ezzel akadályozzák meg a penészedést, de még azokat a kis rovarokat is bevonják vele, melyek betévedtek a kaptárba, így nem indulnak bomlásnak. 

 

Hirdetés

A propolisz összetétele

Kaptáronként, területenként és szezononként is változik a propolisz összetétele, attól függően, hogy milyen gyantát találnak a méhek az adott területen. Európában leginkább nyírek, nyárak, bükkök, égerek, fenyők, szilfák, vadgesztenyék, és napraforgók adják a legtöbb gyantát.

 

A propolisz nagyjából 200 féle anyag keveréke, főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), a maradék pedig virágpor, nyomelemek, és vitaminok. Zsíroldékony acaricidok mindig megtalálhatók benne, amik természetes védőszerek a kártevők ellen.

 

Fontos hatóanyagai a flavonoidok, de találhatók benne kalkonok, terpének, fenolok, poliszacharidok, aminosavak, enzimek, ásványi anyagok, továbbá ferulasav is van benne, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású. Most már tudjuk, hogy a méhek nagyon okos rovarok, és tudják, mire van szükségük. A következő oldalon azt is megtudhatjátok, hogy nekünk, embereknek miért van szükségünk a propoliszra, érdemes lapozni egyet! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
698 653
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 411 735
Közösség

osztódó szövet (merisztéma)

egymáshoz szorosan illeszkedő, sokszögletű, vékony, főként pektinből álló sejtfalú,... Tovább

felszín alatti nyomócsöves öntözőtelep

öntözésre alkalmas csőhálózattal berendezett terület, amelynél az azbesztcement v. műanyag... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 112

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek