A keverési művelet célja a recepturának megfelelően adagolt és bemért komponensekből homogén keverék takarmány előállítása. A keveréssel el kell érni, hogy az egyes alkotók a teljes tételhez viszonyított kis adagban is az előírt arányban szerepeljenek a megengedhető határok között.
A keverési művelet célja a recepturának megfelelően adagolt és bemért komponensekből homogén keverék takarmány előállítása. A keveréssel el kell érni, hogy az egyes alkotók a teljes tételhez viszonyított kis adagban is az előírt arányban szerepeljenek a megengedhető határok között.
S = a minta szórása
x = a vizsgálati eredmények értéke
n = az adatok száma
x = az eredmények számtani átlaga
A működési engedély megszer
zésére kötelezett takarmány-előállító üzemekben gyártott takarmányok csoportjainak max. CV értékei (nyomelemek, makroelemek, vagy más garantált alkotóanyag vonatkozásában min. 2 paraméter, amennyiben állatgyógyászati készítményt is tartalmaz, max. 4 hatóanyag),
-
komplett premixek, adalékanyagok esetében 8%
-
koncentrátum, kiegészítő takarmány esetében 10%
-
A gyártott takarmány
takarmánykeverékek esetében 12%.okra előírt homogenitás biztosítását nagymértékben befolyásolja a komponensek pontos bemérése, a megfelelő keverési technológia kialakítása és a keverést végző keverőgép megfelelősége, korszerűsége.
A komponensek bemérése
feltétele annak, hogy az előállított keverék megfeleljen a receptura előírásainak. A komponensek összemérése a korszerű üzemekben tömegméréssel oldható meg. A tömeg szerinti bemérésre általában a tartályos mérlegek szolgálnak (szakaszos bemérés), ritkábban a költségesebb szalagmérlegek alkalmazásával is találkozhatunk (folyamatos bemérés).
A tartályos mérlegekkel való tételes mérlegeléskor az ún. összegező módszer használata a szokásos. Az összegező mérlegelés azt jelenti, hogy a mérleg tartályába egymás utáni sorrendben beadagolják a receptben előírt komponenseket. Az ad
Az irányítás szempontjából a mérlegelési folyamat lehet kézi, fél automatikus és automatikus, attól függően, hogy a beméréshez az emberi beavatkozásnak milyen szerepe van. Ma már a nagyobb komponensek keverőbe juttatását, az adagolók vezérlését a mérleg automatikája irányítja.
A mérlegre történő adagolások ideje alatt a mérleg
Legtöbb keverőnél a kiskomponensek (premix, só, MCP, lizin, stb.) kézi felöntéssel kerülnek a keverő-berendezésbe. Ezek kimérése gazdaságossági okokból, hagyományosan kézzel történik. Ezekben az esetekben feltétlenül szükséges megfelelő pontosságú kézi mérlegek alkalmazása és olyan automatika beépítése, amely csak a kézi beöntést nyugtázó jelzés kiadása után engedi a keverő-berendezés indítását. Fontos a beöntő
agolók lehetnek csigás adagolók vagy újabban lamellás adagoló tolózárak. Ez utóbbinál az adagoló üzemmódban az egyik lamella sor a pneumatikus működtetés révén beállítható lökethosszúságú lengőmozgást végez. A lengőmozgásos adagoló tolózár durva és finom adagolásra egyaránt képes. tartály alatti láncos szállító, amely az összemért anyagot elszállítja, a mérlegelés megbízhatósága érdekében legtöbb esetben áll. A mérlegürítő anyagmozgatók akkor indulnak újra, ha a keverőgép kiürítése során, a keverőgép fenéklapjának visszazárása megtörtént (közvetlen keverőbe ürítés), vagy akkor, ha a keverő előtartályának ürítőszerkezete bezárt (közvetett keverőbe ürítés).garat porelszívása és az elszívott pornak a gyártott táphoz való visszavezetése.
Nagyobb kapacitású keverőüzemeknél, keverő gyáraknál a kiskomponensek összemérése is automatikusan történhet egy kis komponens összemérő-adagoló rendszerrel. Ez utóbbi esetben az adagolók általában cellás adagolóberendezések.
Keverési technológiák
ző mérleggel mérik be, majd azokat összevezetve továbbítják a keverőgépbe. A meghatározott idejű keverés után a keverőgépet kiürítik, és újra kezdődik a bemérés.
A keverési technológia lehet szakaszos vagy folyamatos. A szakaszos keverésnél ismert az egyfokozatú, ill. a kétfokozatú keverési technológia.
Az egyfokozatú szakaszos keverésnél a nagyobb és a kisebb hányadú komponenseket külön-külön összege
A folyamatos keverőgép beömlőnyílásába a folyamatosan adagolt komponensek anyagárama érkezik, és a gép belső munkateréből a kiömlőnyíláson át homogén keverékké keverve távozik. A homogenitást az anyagnak a keverőben való tartózkodási idejével lehet szabályozni. Ez a kiömlőnyílás keresztmetszetének változtatásával módosítható.
A folyamatos üzemi keverőgépeket csak nagy teljesítményű keverőüzemekben használják, célszerűen ott, ahol egyfajta tápot hosszabb ideig folyamatosan gyártanak.
Kialakításuk szerint lehetnek:
-
vízszintes tengelyű forgódobos keverők,
-
vízszintes tengelyű örvénykeverők,
-
s tengelyű forgódobos keverőnél a keverendő anyagot a dob egyik végén folyamatosan adagolják gépi úton. A keverést a dob belső palástján lévő csavarvonalszerű terelőlapátok végzik szabadesés útján. Az anyag tehát egyrészt örvénylő mozgású, másrészt folyamatosan végighalad a dobon, és a kifolyónyíláson távozik. A vízszintes tengelyű örvénykeverőnél a keverőgép dobja áll, a keverést a tengelyen lévő gyorsan forgó, ék alakú testek végzik. Az anyagot felemelik és két oldalra dobják, ezáltal intenzív keveredés és tengelyirányú folyamatos haladómozgás jön létre.
A ferde tengelyű keverő-berendezéseknél a keverőtartály tengelye a vízszintessel állítható szöget zár be. Ezáltal a keverés mértéke, azaz az anyagáram sebessége szabályozható. A tengelyen lévő keverőelemek
kialakítása többféle lehet.
Hazai keverőüzemeket azonban inkább az jellemzi, hogy akár naponta is többféle táp gyártását kell elvégezniük a megrendelők igényei szerint, így jellemzően a szakaszos üzemű keverési technológiák terjedtek el. Ezeknél a
Könnyen belátható, hogy a ciklusidő, ami a bemérést, a keverést és a keverőből történő kihordás idejét tartalmazza, úgy csökkenthető, hogy az első esetben, míg az egyik keverőbe a bemérés folyik, addig a másik kever, ill. ürít, majd ezek felváltva történnek, azaz a keverési technológia majdnem folyamatossá tehető. Gyakorlatilag ugyanezt lehet elérni egy szakaszos keverővel is, amely megfelelő előtartállyal és utótartállyal rendelkezik. Míg a keverő üzemel és a keverési idő lejárta után gyorsan az utótartályba tud üríteni, ahonnan a kész táp elvezethető, addig a következő adag az előtartályba bemérhető. Ezzel a kialakítással a gyors ürítési időt leszámítva, ami a korszerű gépeknél 15-20 sec alatt elvégezhető, a keverés gyakorlatilag folyamatossá tehető.
A keverési technológiáknál szükség lehet folyékony komponensek keverőtérbe juttatására is részben a táp beltartalmi értékeinek javításához (pl. metionin, lizin, zsír) vagy a mikrobiológiai fertőzöttség csökkentése (szervessavas tartósítósz
erek).
A befúvó fúvókákat a keverő palástjába kell beépíteni, a rendszer szabályozó berendezése biztosítja, hogy egy-egy keverési adaghoz a beállított mennyiségű folyékony komponens jusson.
Az adagolószivattyúk működése akkor kezdődik
A tartósítószerrel kezelt különböző tápokat rövidebb idei
, mikor minden alapanyag a keverőbe került.g ömlesztve tranzittartályokban vagy zsákos kiszerelésben hosszabb ideig is tárolhatjuk. A penészszám változását a három hónapos tárolás alatt a 6. ábrán mutatjuk be, amelyből látható, hogy a kezelt tápok penészszáma a kezeletlenhez képest csökkent, ill. a gazdasági hízótápnál ugyan kis mértékben emelkedett, de ez az emelkedés a kezeletlenhez képest kisebb mértékű volt.
Keverő berendezések
-
függőleges csigás keverők,
-
keringő és ferde elrendezésű csigás keverők,
-
Legelterjedtebb a
rövidebb keverési idejű vízszintes keverőterű keverők alkalmazása a mezőgazdasági keverőüzemekben. Ezek keverőszerkezeteinek elemeit tengelyre szerelt csigákból, lapátos csigákból vagy szalagcsigákból alakítják ki. Jellegzetes képviselői az ellenáramos, szalagcsigás keverő berendezések.
A keverést it
t a gép teknőszerűen kiképzett keverőterébe beépített, tengelyre felerősített jobb és bal menetű szalagcsigák végzik. Az ellentétes menetirányú csigák ellenáramlást okoznak a keverendő anyagban, aminek hatására a bemért komponensek rövid idő alatt (5-6 min) homogén késztermékké keverednek össze. Ilyen berendezéseket gyárt több méretlépcsőben több hazai üzem is. Jellemző példája a GRÁNIT-2000 típusú berendezés, melynek főbb részei az előtartály, a keverőtér az utótartállyal, a pneumatikus ürítőszerkezet, a nyomáskiegyenlítő rendszer.
Az előtartályból a keverőbe üríthető az összemért anyag, melynek ideje 25-50 sec. Az öt perces keverési idő letelte után a pneumatikus működtetésű palástba záródó ajtón keresztül az utótartályba ömlik az anyag 20-25 sec alatt. Az ürítőszerkezet pneumatikus mozgatását kétoldali működésű mágneses dugattyús pneumatikus hengerek biztosítják. A nyomáskiegyenlítő rendszer a töltésnél, ill. az ürítésnél a két kapcsolatban lévő térben (előtartály-keverő és keverő-utótartály) a nyomáskül
önbség kiegyenlítésére és a kiporzás elkerülésére szolgál.
A keverési idő csökkentését (1,5-3,5 min) eredményezi, így
a keverési teljesítményt növeli a külföldön kifejlesztett lapátos keverőgépek alkalmazása, amelyek a hazai nagy kapacitású keverőüzemeinkben is megtalálhatók.
Keverőüzemeink kapacitásának nagyobb hányadá
Zsákos kiszerelés esetén a dercés táp a zsákoló berendezések előtartályaiba, majd a zsákoló vonalra kerül. A zsákos anyagok tárolása raklapokon a keverőüzemhez csatlakozó tároló helyiségekben történik, ill. innen ke
ban a keverő berendezést elhagyó ún. dercés táp a végtermék. Ezek ömlesztett formában történő felhasználását az anyagmozgató vonalakon át az utótartályba juttatásuk, ill. onnan szállító járművel történő elszállításuk biztosítja.rül elszállításra.
A megfelelő homogenitást biztosító keverőgépekkel rendelkező keverőüzemeinknél fontos, hogy a technológia végén, jelen esetünkben a dercés végtermék kitárolási helyén is a táp homogenit
A homogenitá
ása a megengedett határon belül legyen.s állandóságának megőrzése, a szétkeveredés és a szennyeződés minimálisra csökkentése érdekében alapvető, hogy
-
a premixek, kiegészítő anyagok közvetlenül a keverőbe juttathatók legyenek (a hosszabb szállítási út helyett),
-
a keverő gyors, teljes kiüríthető konstrukciójú legyen,
-
a kész keverék (dercés táp) anyagmozgató berendezéseinek úthossza a lehető legrövidebb legyen, megfelelő konstrukciója biztosítsa az anyagelmaradás csökkentését,
-
Ez utóbbi követelmény csökkenthető a pelletált végtermék készítésével, melynek részleteivel a következő részben foglalkozunk.
az utótartályba zuhantatás mérséklésével a porzás, szétosztályozódás csökkenthető legyen.
A függőleges csigás keverőgépeknél a csiga alsó része szállítócsigaként működik és a garatba vezetett és előzetesen megfelelő arányban összemért adagot a keverőtartályba szállítja. A keverőcsiga a keverőtartály tengelyében lévő anyagot függőlegesen felfelé szállítja, és a tengely végén lévő szórólapátokkal a kúpos tartály kü
vízszintes keverőterű keverők.
A keverőüzemekben működő szakaszos keverőgépek kialakítási és működési elvüket tekintve három fő csoportba sorolhatók:
teljesítmény fokozását szolgálja a két szakaszos keverőgép alkalmazása, és főleg a szakaszos keverőgépek elő- és utótartállyal történő kiegészítése a gyors töltési és ürítési lehetőség megoldása, ill. a keverő konstrukciós kialakítása a keverési és a ciklusidő csökkentése érdekében.
A vízszinte
ferdetengelyű keverők.
A jobb keveredés végett, a rövidebb keverési idő elérhetősége miatt, a kétfokozatú szakaszos keverésnél a kis mennyiségű komponenseket külön előkeverik és az így kapott előkeveréket adagolják a kész tápot előállító keverőgépbe, ahová a nagyobb mennyiségű komponensek is mérlegelés után bekerülnek.
A keverés folyamatossá tehető a folyamatos keverőgépekkel és majdan folyamatossá tehető több szakaszos keverőgéppel, ill. a szakaszos keverőgép elő- és utótartállyal történő kiegészítésével.
A bemérési pontosság az egyik alap
A takarmány keverékek homogenitását az előállított termékek körére meghatározott variációs koefficiens (CV) értékei határozzák meg.