A Nébih kiadta a figyelmeztetést a pocok invázió miatt

Figyelmezteti a Nébih a gazdákat: pocok invázió közeleg!

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tél végére a mezei pockok rendkívüli mértékben elszaporodtak Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben. A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét, hogy azonnal ellenőrizzék a tábláikat és a környező területeket a pocokjáratok és a kártételek jelei után kutatva.

pocok invázió

A pockok fő célpontjai a kalászosok lettek

A kis rágcsálók előszeretettel károsítják az őszi kalászosokat, a repcét, a lucernát és az ültetvényeket, de az árokpartok, táblaszelek és ruderális területek sem menekülnek meg tőlük. Ez a jelenség komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra, és sürgős beavatkozást igényel. Ha nem lépünk időben, a természetes populációszabályozás nem lesz hatékony a gyorsan szaporodó pocokpopuláció ellen, és a későbbi védekezési kísérletek is hiábavalóak lesznek.

A Nébih ekkor javasolja a kémiai beavatkozást

A mezei pocok inváziója elleni védekezés most kiemelt fontosságú. A hatékony fellépés kulcsfontosságú a mezőgazdasági károk minimalizálása érdekében. A Nébih javaslata alapján, amennyiben 100 m²-en 3-5 lakott pocokjáratot észlelünk, indokolt lehet a kémiai védekezés bevetése. Ne késlekedjünk, cselekedjünk most a termés megmentése érdekében!

Szerek mezei pockok ellen

Magyarországon számos engedélyezett szer áll rendelkezésre a mezei pocok elleni védekezéshez. Ezek a szerek hatékonyan csökkenthetik a rágcsálók okozta károkat, ha szakszerűen alkalmazzuk őket.

Néhány engedélyezett szer:

•    Arvalin LR és 2,5: Lakott járatokba helyezve pusztítja el a pockokat.
•    Ratron GL, GW és ST: Lakott járatokba helyezve pusztítja el a pockokat.
•    Delu és Detia Carb: Riasztó hatással bírnak, egész évben használhatók.

Fontos tudnivalók:

•    A Delu és Detia Carb nem pusztítja el a pockokat, csak távol tartja őket.
•    A Pocok Tox MAX és a Rodent Stop szükséghelyzeti felhasználásra szánt szerek, szántóföldeken, kertekben, gyepterületeken és ruderális területeken alkalmazhatók.

A mezei pockok elleni harcan ezekre mindenképp figyelj

A mezei pocok elleni védekezés során kiemelten fontos figyelembe venni a környezetvédelmet, különös tekintettel a ragadozó madarak védelmére. Ha rágcsálóirtó csalétket alkalmazunk, a madarak számára kihelyezett ülőfákat ideiglenesen el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a mérgezésüket. A kezelés befejeztével természetesen vissza kell helyezni az ülőfákat, hiszen a madarak értékes szövetségeseink a pocok elleni harcban.

Felületkezelés esetén pedig tájékoztatni kell az illetékes vadásztársaságot a beavatkozásról, hogy megelőzzük a vadállatok véletlen mérgezését. A rágcsálóirtó szerek használatát mindig körültekintően, csak indokolt esetben alkalmazzuk, és a kezeléseket a környezetvédelmi előírások szigorú betartása mellett végezzük el.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

2024-04-04

Első tojásukon ülnek a dömösi gólyák: nézd meg a gólyakamerát!

Gólyák boldogsága Dömösön: Macus és Szofi, a dömösi gólyapár már az első tojásukon ülnek! Figyeld meg a gólyakamerán, hogyan kotlanak a tojásokon a hűséges madarak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csikóévjárat

egy-egy ménes azonos tenyészidényben született csikóinak az összessége. Ált. a tavaszi... Tovább

122/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Mezőgazdaság