PLEDGE - szőlőben is megoldás!

PLEDGE - szőlőben is megoldás!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tavasz beköszöntével figyelmünket újra a szőlőültetvényeink gyommentesen tartására fordítjuk. Az ágazat tulajdonosi átrendeződése nemcsak a szőlő termesztésére, hanem annak vegyszeres gyomirtására is hatással volt. Az eltérő művelési módok hatására változások történtek az uralkodó gyomnövényzet faji összetételében és dominancia viszonyaiban is.

 

A kialakult helyzet gyakorlati megoldását tovább nehezíti, hogy az EU-s irányelvek betartása (környezetszennyezés csökkentése, jelentős számú szerkivonás) valamint az integrált növényvédelem kötöttségei („zöld és sárga szerek”) miatt, a szőlő vegyszeres gyomirtásához rendelkezésre álló szerpaletta szűkülést. Ez felveti az okszerű szerrotáció megvalósíthatóságának nehézségét is. Az egyoldalú herbicidhasználat pedig, mint tudjuk a gyomproblémák magasabb szintű újratermelődéséhez (toleráns, rezisztens biotípusok megjelenése) vezethet.

 

 

A fent vázolt szakmai kihívásokra hatékony megoldást kínál a PLEDGE 50 WP herbicid alkalmazása. A készítmény hatóanyaga a flumioxazin, amely a herbicid fejlesztések új irányát képviselő ún. „protox- inhibitorok” csoportjába tartozik, így hatásmódjában eltér a szőlőben eddig általánosan használt szerekétől. A PLEDGE tulajdonságait tekintve perzselő, tartós hatású szelektív gyomirtószer, amely hatását a talajon és a levélen keresztül egyaránt kifejti. Hatásmódjára jellemző, hogy a kezelés idején a területen lévő kikelt gyomokat kontakt módon leperzseli, a később csírázó gyomnövények pedig a talaj felszínén kialakuló néhány mm-es filmszerű herbicid réteggel érintkezve pusztulnak el.

A PLEDGE alkalmazásának előnyei:

* Hatékony: a legfontosabb magról kelő kétszikű gyomokat jól irtja, beleértve a rezisztens (triazin, karbamid) biotípusokat is. Emellett a föld feletti hajtások leperzselésével évelő kétszikű fajokat is jelentősen visszaveti fejlődésükben. Talajon keresztüli tartamhatása révén már rügyfakadástól biztosítja az ültetvény gyommentességét

* Megbízható: hatása gyors és a hőmérséklettől független, ezért kedvezőtlen időjárási körülmények között is eredményesen használható. Csapadékfüggősége más talajherbicidhez viszonyítva kevésbé jelentős. A hatóanyag aktiválódásához és a megfelelő hatás kifejtéséhez a kezelést követő két héten belül mindössze 4-5 mm-nyi csapadék is elegendő.

* Biztonságos: alacsony, „grammos” dózisa és talajban való csekély lemosódása miatt kevésbé terheli a környezetet. Felhasználása során káros utóvetemény hatással nem kell számolni, így akár az ültetvény felszámolásának évében is kijuttatható. Kedvező környezetvédelmi megítélése mellett toxikológiai paraméterei is megfelelőek.

* Rugalmas: a terület gyomviszonyaihoz igazodva bármely más gyomirtó szerrel jól keverhető. Mivel nem szívódik fel a növényben – a szőlő fásodott törzsén perzselést nem okoz - ezért még a szőlő „nem kívánatos” törzshajtásainak eltávolítására is kiválóan alkalmas.


* Gazdaságos: könnyen kezelhető (5x80 és 2x400 grammos) vízoldható csomagolásban kerül forgalomba. Kedvező árfekvésének köszönhetően önmagában és kombinációban alkalmazva sem drágítja meg a gyomirtási technológiát.Hogyan használjuk a PLEDGE-t szőlőben?

* A PLEDGE 50 WP 3 évesnél idősebb (fásodott törzsű) ültetvényben használható fel, elsősorban a magról kelő kétszikű, széleslevelű gyomnövények ellen, évente maximum kétszer alkalmazva.

* A készítményt kora tavasszal, a szőlő rügyfakadása előtt növényi maradványoktól mentes, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre 0,2 kg/ha (sorkezelésre számolva: 60-70 g/ha!) dózisban, legalább 300 l/ha vízzel kell kijuttatni. Ebben az időszakban már kikelt egynyári gyomokat gyorsan elpusztítja és kihajtott évelő gyomok zöld növényi részeit is leperzseli

* A tökéletes permetléfedettség elérése érdekében a szer kijuttatásához durvább cseppképzésű fúvókát és alacsonyabb nyomást célszerű alkalmazni. A szer a permetlé tartály és a vezetékek falán lerakodhat, ezért ügyelni kell arra, hogy a permetező gépet használat után azonnal ürítsük ki, majd a többi tartozékokkal együtt alaposan mossuk át.

* Kedvező hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján a készítmény nem csak preemergensen, hanem a vegetációban, irányított (levél alá) permetezéssel is jó eredménnyel és biztonságosan használható. Megkésett kezelés esetén ugyanis a kultúrnövény levelére kerülve nem szívódik fel, csupán lokális jellegű, enyhe és gyorsan múló pettyezettséget okozhat, amely nem befolyásolja károsan a szőlő következő évi rügydifferenciálódását.

* A hatásspektrum kiszélesítése érdekében a magról kelő vagy évelő egyszikű és az évelő kétszikű gyomnövények ellen a szelektív és/vagy totális gyomirtó szerek engedélyezett dózisaival tankkombinációban javasolt kijuttatni.

* További hatásfokozás céljából – kifejezetten száraz, arid viszonyok mellett illetve túlfejlett, nehezen irtható gyomok jelenléte esetén – nedvesítő szerrel kombinálva célszerű alkalmazni. Javasolt a SPUR adalékanyag használata a PLEDGE gyomirtó engedélyezett dózisához 0,05-0,1% töménységben alkalmazni.

* A kezelések hatékonysága és biztonságossága (különösen fitotoxicitást kiváltó kombinációs partner pl. glifozát esetén) nagyságrendekkel növelhető az Auditker Kft.-vel közösen erre a célra kifejlesztett „Pledge-Spray” elnevezésű speciális, sávos szóró keret alkalmazásával, amely bármely univerzális erőgépre felszerelve üzemeltethető.

A sorpermetező kerettel kapcsolatos további információkért hívja a 76/484-378-as telefonszámot.A leírtakat összefoglalva, a PLEDGE szőlőben alkalmazva olyan sokoldalú és gazdaságos gyomirtószer, amely kedvező tulajdonságainak köszönhetően az ágazat jelenlegi jövedelmezőségi viszonyait is figyelembe véve, hatékonyan képes megvalósítani a szőlőültetvények hagyományos és integrált gyomszabályozását.

Forrás: eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biogenezis (élet keletkezése)

első lépése a környezet változásával lehetővé tett kémiai evolúció, az elemekből, majd... Tovább

Csávázó Wakil XL 32,5 WG

Gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 175 g/kg mefenoxam, 100 g/kg cimoxanil, 50 g/kg... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem