Pincekert létrehozása saját kezűleg

Spórolj minden évben rengeteget - Hozz létre pincekertet!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A pincekert a jövő

Milyen zöldségeket ültess pincekertedbe? 

Burgonya

A burgonyáknak számos fajtája van, de nem mindegy, hogy melyiket választod pincekertedbe. A korábban érőket például ajánlott frissen felhasználni, és inkább azokat a pincében tárolni, amelyek hosszabb szezont igényelnek. Szüretelés előtt várd meg, hogy a növények teljesen elszáradjanak. Miután kiástad a burgonyákat, óvatosan tisztítsd meg őket egy kefével (ügyelve rá, hogy ne sérüljenek meg), de ne mosd meg őket vízzel.

Ezután szárítsd ki burgonyáidat egy asztalon vagy egy rácson két hétig egy hűvös, sötét helyen. Fontos, hogy ez a hely jól szellőzzön, és hogy ne pakold őket túl közel egymáshoz, hogy járni tudjon köztük a levegő. Ha ez kész, akár 6 hónapig is tárolhatod őket egy 4-7°C-os pincében. Tároláshoz ideális változatok a Yukon Gold, a Kennebec, a Satina, az All Blue és az Elba.

Póréhagyma

A póréhagyma hosszútávú tárolását tekintve sokban hasonlít a sárgarépához és a céklához, azzal a fontos különbséggel, hogy egészben, és egyenesen felállítva kell tárolnod őket nyirkos homokban. Így akár 4 hónapig is kitartanak. Ültess pincekertedbe Arena, Elephant, Giant Musselburgh, Nebraska vagy Zermatt fajtákat. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Fokhagyma és vöröshagyma

Akár fokhagymát, akár vöröshagymát szeretnél szüretelni pincekertedből, várj ezzel egészen addig, míg száraik puhává válnak és felül bebarnulnak. A fokhagymákat sokan befonják, hogy aztán a konyhában felakasszák őket valahova ehető dekoráció gyanánt, de persze pincékben is sokáig eltárolhatók. Amire oda kell figyelned, hogy a fokhagymák és a vöröshagymák valamivel melegebb és szárazabb körülményeket igényelnek a tároláshoz, mint a legtöbb pincekerti zöldség és gyümölcs. Akaszd fel őket a pince plafonjára, vagy helyezd őket szemenként a legfelső polcra.

Ne tárold őket gyökérzöldségek közelében! Ezen kívül ügyelj arra is, hogy a burgonyákhoz hasonlóan a vöröshagymákat és a fokhagymákat ki kell szárítani a hosszútávú tároláshoz. Ha fokhagymát szeretnél tárolni, válogass a puhaszárú változatok közül – ilyen a Kaliforniai, a Korzikai vagy az Inchelium Red. A vöröshagymák közül a Redwing, a Patterson, a Cabernet, a Cortland és a Yankee változatokat érdemes kipróbálni.

Ray Shrewsberry képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

esszenciális zsírsavak (nélkülözhetetlen zsírsavak)

több (kettő, három v. négy) kettős kötést tartalmazó, telítetlen zsírsavak, amelyeket a... Tovább

sántaság

a —>végtagok v. kapcsolóöveik megbetegedése okozta mozgászavar: származhat... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert