Pincekert létrehozása saját kezűleg

hirdetes

Spórolj minden évben rengeteget - Hozz létre pincekertet!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az utóbbi időben egyre többekben felmerül az önellátó életmód. Az önellátás jegyében az emberek próbálnak minél inkább saját kertjükben megtermelni családjuk betevőjét, hogy minél kevesebbszer kelljen a bolti zöldségekhez, gyümölcsökhöz és egyéb élelmiszerekhez nyúlniuk. Akár télire szeretnél betárazni magadnak, akár egy világjárvány következményeitől tartasz, egy pincekert pontosan erre ad lehetőséget. Lássuk, hogy miről is van szó, és hogy hogyan készíthetsz te is magadnak egy ilyen pincekertet!

A pincekert a jövő

Mi az a pince?

A pince lényegében egy földalatti tároló helység, amely a téli hónapokban hűvös és nyirkos marad anélkül, hogy bármilyen módon hűteni kellene – „működése” így nem igényel elektromos áramot, vagy más energiaforrást. Egy jól kialakított pince átlaghőmérséklete 7°C körül mozog, páratartalma pedig nagyjából 90%. Persze épp emiatt jó szellőzésre is szüksége van, illetve néhány polcra, amelyeken zöldségeidet és gyümölcseidet tárolhatod.

Mi az a pincekert?

A pincekert egy olyan kert (vagy egy ágyás kertedben), amelybe kifejezetten pincében tárolásra szánt zöldségekkel és gyümölcsökkel ültetsz. Ahhoz, hogy pincekertedből a legtöbbet hozhasd ki, fontos, hogy megfelelő növényeket válogass össze bele. A legfontosabb szempont, hogy olyan zöldségekre és gyümölcsökre lesz szükséged, amelyek hosszú ideig tárolhatók hűvös helyen. 

Tippek a pincekert szüreteléséhez

hirdetes

Végezetül, íme néhány hasznos tipp a pincekertben termesztett növények szüreteléséhez. Várd meg, míg lehűl a levegő, és az éjszakák fagyossá válnak, mielőtt elkezdenél szüretelni. Mindig csak a legjobb minőségű terméseket tedd félre tárolásra, mert a sérült zöldségek és gyümölcsök hamar megromlanak – ezeket inkább használd fel minél hamarabb! Az ép termésekkel pedig légy nagyon óvatos, hogy ne sérüljenek meg az tárolás előtti előkészítés során. Sose felejtsd el kiszárítani azokat a terméseket, amik ezt igénylik.

hirdetes

Ne mosd meg a terméseket, miután leszüretelted őket, mert attól idő előtt megrohadnak majd. Használj egy nem túl durva szőrű kefét, hogy lesikáld róluk a földet anélkül, hogy megsértenéd őket. A pincék különböző pontjain más és más hőmérsékletek és páratartalmak uralkodnak, amit fontos figyelembe venned a termések elhelyezésekor. A magasabb pontokon szárazabb, melegebb levegő gyűlik össze (ezért fontos bizonyos terméseket magasabb polcokra helyezni).

Az alacsonyabb részeken nyirkosabb, hűvösebb a levegő, ami az ajtótól távolodva egyre fokozódik (ezért jó pl. a narancsokat a pince leghátsó, legalsó sarkában tartani). Fontos, hogy terméseidet ne helyezd egy kupacba. Többször is olvashattad fentebb a cikkben, hogy hagyj helyet közöttük. Ez azért fontos, mert a sűrűn tartott termések hőt termelnek, amitől gyorsan megromolhatnak.

Időnként ellenőrizd pincédet, hogy időben észrevehesd a rothadó terméseket. Ezeket azonnal el kell távolítani a pincéből, és érdemes alaposan megvizsgálni a közvetlen közelükben tárolt terméseket is (de csak kézmosás után). A rothadás könnyedén továbbterjedhet, és gyorsan tönkre tehet akár egy egész ládányi termést is. A következő oldalon folytatom! 

Kép forrása: Wikimédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csillagfürt (Lupinus L.)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Egyiptomban mintegy 4000 éve vonták... Tovább

.../2006. (...) FVM-GKM-EÜM-SZMM-PM együttes rendelet az egyes rizstermékek behozataláról és forgalomba hozataláról

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény 34. §-a (3)... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert