A petrezselyem szaporítása magokkal és dugványokkal

hirdetes

A petrezselyem szaporítása magokkal és dugványokkal

VN

A petrezselymet senkinek sem kell bemutatni. Habár az előkelőbb éttermekben zöld díszítésként használják, még legalapvetőbb receptek is elképzelhetetlenek lennének nélküle. Nem meglepő tehát, hogy sokan szeretnének belőle házilag is termeszteni, főleg, ha rendszeresen van szükség ár a konyhában. A petrezselyem magról és dugványokról is nevelhető, az alábbiakban pedig mindkét módszerrel megismerkedhetsz.
 

A petrezselyem szaporítása magokkal és dugványokkal

A petrezselyem szaporítása magokkal

Ez a leggyakoribb módszer a petrezselyem szaporítására. A magokat közvetlenül az előkészített kerti ágyásokba lehet elültetni, miután az utolsó koratavaszi fagy is elmúlt. Ha van rá lehetőséged, házon belül 8-10 héttel korábban is elültetheted a magokat, hogy egy már megerősödve kerülhessenek ki a szabadba.

A petrezselyem hajlamos lassan csírázni. Ha szeretnéd felgyorsítani ezt a folyamatot, akkor használj friss magokat, és áztasd őket langyos vízben 24 órán át közvetlenül az ültetés előtt. A magok ez után 3 mm mélyre kerüljenek a laza talajba.

Ha magként ültetsz petrezselymet, akkor ügyelj rá, hogy a csírázás során a talaj mindig nyirkos maradjon, de sose áztasd át. Légy türelmes, mert előfordulhat, hogy akár 2-5 hetet is várnod kell, hogy a palánták előbújjanak a talajból.

Amikor a fiatal petrezselymek elérik a 5-7,5 cm magasságot, akkor meg lehet ritkítani, majd átültetni őket végleges helyükre. A petrezselyem nyirkos, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát, napsütötte helyen. A cseperedő palánták az átültetéskor 25-30 cm-re kerüljenek egymástól. Ha házon belül szeretnéd tovább nevelni őket, akkor egy délre néző ablakpárkány lesz a legideálisabb hely számukra.

hirdetes

A petrezselyem szaporítása dugványokkal

Ha nincs türelmed heteket várni arra, hogy egyáltalán megjelenjenek a csírázó petrezselymek, miután elültetted őket, akkor jó hírünk van: dugványozással is szaporíthatod őket. Ehhez nincs más dolgod, mint kigyökereztetni néhány szár petrezselymet egy kis tiszta vízben.
Sokan ősszel vágnak maguknak dugványokat, és a tél során házon belül alkalmazzák ezt a módszert a petrezselyem szaporítására.

hirdetes

Vágj le egy 10-15 cm-es szárdarabot közvetlenül a legalsó levélcsomópont alatt. Ez után csupaszítsd le a dugvány alsó 5-8 cm-ét (tehát távolítsd el a leveleket róla). Helyezd a dugványt friss vízbe és helyezd egy napos ablakba. Időnként szükség szerint cseréld ki a vizet frissre alatta. Készíts elő így annyi dugványt, amennyit csak szeretnél.

Ha dugványozással szaporítasz petrezselymet, akkor nagyjából egy hetet kell várnod, hogy a hajszálvékony gyökerek kibújjanak a levélcsomópontokból. Amikor ezek az új gyökérkezdemények elérik az 5 cm-t, akkor elültetheted a dugványokat. Ez után tartsd nyirkosan a talajt, míg meg nem erősödnek.

A petrezselyem szaporítása egyéb módszerekkel

A petrezselyem melegebb éghajlatokon maghullatóként viselkedik, és kétnyári növényként a második évben újranő és magokat is hoz majd. Hagyd megérni a magtokokat, és várd meg, hogy a talajra potyogjanak. Ideális esetben a természet körforgása intézkedik a többiről.

Hűvösebb éghajlatokon a szabadon termesztett petrezselymek gyökerei védelmet igényelnek majd. Ennek érdekében ajánlott ősszel talajtakarót elteríteni az ágyásokon, vagy, ha cserépben/ládában nőnek, akkor védett helyre vinni őket. Ilyenkor a magvak szabadon a talajra hullhatnak majd, vagy össze is lehet gyűjteni őket, miután a virágok megbarnulnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-06-08

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyet, szeptemberre be kell érniük.

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

További cikkek ebben a témában


A-vitamin-hiány

az A-vitaminnak (->vitaminok) a szervezetben betöltött sokrétű szerepe miatt az A.... Tovább

gazdasági optimum

valamilyen gazd. célkitűzés legkedvezőbb megoldási módja. A számos megoldási lehetőség... Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövénytermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés