Új perspektíva a szántóföldi növénytermesztésben? Európai Unió, energiaforrások, biomassza

Új perspektíva a szántóföldi növénytermesztésben?

Dr. Novák László
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mint ismeretes, az Európai Unió elkötelezett a megújuló energiaforrások alkalmazásának területén. A Közösség célkitűzése, hogy 2010-re a megújuló energiaforrások felhasználásának energiahordozók közötti részaránya elérje a 12%-ot. Az ezt követő időszakban a hazánkkal szembeni elvárások elérhetik a 12-15%-ot is.
Új perspektíva a szántóföldi növénytermesztésben? Európai Unió, energiaforrások,  biomassza

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés,
növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajmûvelés, jog,
biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezõgazdaság: Agrároldal.hu.


A sok területet átölelő biomassza akció tervnek egyik része az energetikai céllal termesztett növények támogatása. Ahhoz, hogy a tagállamok a megszabott feltételeket teljesíteni tudják, várhatóan ki fogják bővíteni a célok teljesülését segítő támogatások körét. A források növelését a bázis terület, és a támogatási arányok fokozásával kívánják majd elérni. Cikkünkben egy olyan fűfélével foglalkozunk, amelyet egyre szélesebb körben ismernek termelői körökben. Termesztésének vannak támogatói és ellenzői egyaránt.

Az energiafű (Agropyron elongatum), amelyről szót ejtünk, – figyelembe véve az Európai Unió középtávú biomassza felhasználási terveit – igen perspektivikus növény lehet.

Botanikai jellemzése:

Évelő, bokros szálfű. Gyökérzete nagy tömegű, 2-2,5 m mélyre hatoló. Szára szürkészöld színű, egyenes, gyér levélzetű, merev, 180-220 cm magas. Néhány (3-4) nódusz található rajta. A levél színe szürkészöld, felülete érdes. A növény virágzata kalászképű buga, 20-30 cm hosszúságú. Tavasszal indul meg a szárnövekedése, majd június végén, július elején virágzik. A mag július végén, augusztus elején érik meg a betakarításra.

Termesztéstechnológiája nem bonyolult, tekintve, hogy egy helyben 10-15 évig is tartható. A betegségekkel szemben toleráns, a homoktól a szikes talajokig szinte minden területen termeszthető. A szárazságot és a fagyokat is jól tűri. A kaszálásakor, bálázásakor, mag betakarításkor használhatók a hagyományos gépek.

Speciális tulajdonságai közül csak néhányat említünk:

- Hatalmas szárazanyag hozamra képes egységnyi területen (20 t/ha/év szárazanyag fölött).

- Energetikai hasznosítása sokrétű lehet (szilárd, folyékony, gáz halmazállapotú tüzelőanyag).

- Rosttartalma miatt egyaránt alkalmas papír és rostlemez gyártására is.

- A második, harmadik növedék zöldsarjú termése alkalmas takarmányozási célokra.

- Gyökérzete javítja a talaj fizikai tulajdonságait, különösen a szélsőséges talajtípusokon.

- Megakadályozza a víz- és széleróziót.

A növényi anyag tüzelőanyagként történő felhasználásánál elsősorban a szilárd halmazállapotú végtermékek jöhetnek számításba. Speciális kialakítású tüzelőberendezésekkel például a bála jó hatásfokkal égethető, de aprítva illetve bontva önállóan vagy keverve más anyagokkal is felhasználható, leginkább fűtőerőművekben és nagyobb üzemekben. A brikett már egy komfortosabbá tett formája az energiafűnek. Kandallókban, szilárd tüzelésű kályhákban egyaránt égethető, nagy a fűtőértéke, jól tárolható, könnyen kezelhető. A fűből készült pellet 6-8 mm átmérőjű, 20-30 mm hosszúságú, nagy nyomással, kötőanyag hozzáadása nélkül készül. Az Európai Unió több országában (Dánia, Svédország, Ausztria) is folynak gyártási kísérletek. A szilárd halmazállapotú végtermékek felhasználását egyes irodalmi források szerint korlátozhatja, hogy mind az egész- és bontott bálás, mind a brikett és pellet tüzelés esetén problémát jelent a magas szilícium (Si) tartalom, melyből kifolyólag az égetőfelületek üvegesednek.

Az energiafű termesztését támogatásokkal is igyekeznek vonzóbbá tenni a termelők számára. A 25/2006. FVM Rendelet már megadja a jogszabályi hátteret az energiafű termesztés nemzeti kiegészítő forrásból, területalapon történő támogatásához (Top-Up). A bázis terület energiafű, burgonya, csicsóka, vízi nád, Miscanthus esetén országosan nem haladhatja meg a 11.000 ha-t. Amennyiben a jogszerű kérelmek által lefedett támogatható területek összege meghaladná ezt a mértéket, úgy a mezőgazdasági termelők részére kifizethető összeg a túllépés arányában csökken. Az energetikai célból termesztett egyes növényfajták támogatását az egységes területalapú támogatás igénylésével azonos módon és egyidejűleg, az MVH által rendszeresített formanyomtatványon lehet igényelni 2006. április 15-től 2006. május 15-ig. A támogatások kifizetésére 2007. szeptember 30. napjáig kell sorra kerülnie. Fontos feltétel, hogy a forrás elnyeréséhez 2006. augusztus 31-ig be kell mutatni a feldolgozó céggel kötött szerződést, saját felhasználás esetén pedig az erre vonatkozó nyilatkozatot.

A fenti támogatási formától el kell különítenünk az Agrár-Vidékfejlesztési Program (AVOP) kínálta lehetőséget. A korábban felfüggesztett, de 2006. január 09-től feloldott 3.1.1. kódszámú Agrártevékenységek diverzifikációja címszó alatt megtalálható az energiafű támogatása. A pályázati jogcím e növény – mint lágyszárú ültetvény– esetében a telepítési költségek 45%-os mértékű támogatással történő csökkentését teszi lehetővé. Meg kell azonban megjegyezni, hogy a keretek kimerülése miatt lehetséges, hogy már a cikk megjelenésekor is felfüggesztésre kerül az adott AVOP jogcím.

A jelenlegi támogatási szintet figyelembe véve látható, hogy az energiafű 11.000 hektárnyi támogatható bázisterülete, valamint az AVOP-ban megnyerhető földterületek összesen sem lesznek elegendőek az EU megújuló energia felhasználási előírásainak betartásához, ezért a területnagyságot feltehetően a későbbiekben fokozatosan növelni fogják (2005. évben az energiafű bázisterülete 10 000 ha volt.).

Ha figyelembe vesszük Magyarország ökológiai adottságait, látható, hogy a megújuló energiafajták közül a víz, szél, és napenergia kisebb mértékben jöhet számításba, a biomassza felhasználása viszont jelentős méreteket ölthet.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a jövőben várhatóan megváltozó intervenciós rendszer és a WTO-val történt tárgyalások eredményeképpen jelentősen csökkentenünk kell majd az élelmiszer célú termelést. Egyes becslések szerint ez több százezer hektár termőföldet is érinthet országos szinten. Célszerű lenne a gyengébb agrárpotenciállal rendelkező területeket kivonni a hagyományos termesztésből és itt megnövelni az energetikai célból termesztett növények, köztük az energiafű előállítását.

2007-től indul a második nemzeti fejlesztési terv, melyben nyolc úgynevezett komplex program kap majd esélyt. Ezeknek egyike a bioenergia-hasznosítás. A zöldenergia használata számos gazdasági, és talán még több, nehezen forintosítható előnnyel jár. Ez utóbbiak közé tartozik a megújuló energia-célok teljesítése éppúgy, mint az üvegházgázok kibocsátásának csökkentése, vagy a magas energiaimport-függőség mérséklése. Várhatóan az Unió támogatni fogja a biomassza energetikai célú felhasználását elősegítő technológiák bevezetését. Az energiafüvet és más, energetikai céllal termesztett növényeket nem csak termeszteni szükséges, hanem a befogadó üzemek, felhasználók számára, szállíthatóvá, kezelhetővé kell tenni.

A már említett területalapú támogatás mellett feltételezhetően az ilyen irányú beruházások további támogatására is számíthatunk majd. A fejlesztési célokat szolgáló új támogatási formák az EMVA (Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap) és költségvetési források terhére (80%:20%) jelennek meg, várhatóan 2007. évtől. A fejlesztési és telepítési támogatások feltételrendszere a NAVP (Nemzeti Agrár Vidékfejlesztési Program) jogcímei között kerül majd rögzítésre.

 Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja
látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés
az Agrároldal.hu szakértõitõl! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

mécsvirág (Melandrium)

a szegfűfélék (Caryophyl-laceae) családjának nemzetsége. A fehér mécsvirág (M. album... Tovább

88/2006. (XII. 28.) FVM rendelet

a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény... Tovább

Tovább a lexikonra