A peronoszpóra bemutatása

hirdetes

Peronoszpóra a kertben - Ismerd fel időben a bajt

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Minden, ami peronoszpóra

Tökfélék

A tökfélék családjába tartozó növények mind veszélyben vannak a peronoszpórától. Ide tartoznak az uborkák, a tökök, a görögdinnyék, a sütőtökök, és még sok más is. Ezek a haszonnövények különösen a párás helyeken fogékonyak a peronoszpórára.

Bazsalikom

A bazsalikom sincs biztonságban, ha a peronoszpóráról van szó. Nem jó ötlet hűvös, nyirkos körülmények között termeszteni. Mivel azonban a melegebb időjárást kedveli, egyébként is érdemes később elültetni a kertben.

Szőlő

A peronoszpóra a szőlők egyik legfőbb ellensége. Az 1800-as évek óta van jelen Európában, amikor is az Egyesült Államokból Franciaországba érkezett. Innen terjedt aztán el a környező országokban és később az egész világban is. Nehéz olyan vidéket találni, ahol a peronoszpóra nem tartja rettegésben a szőlősgazdákat. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a betegség szőlő termését is megfertőzheti, amitől az használhatatlanná válik.

hirdetes

Napraforgó

Napraforgóidat is van mitől félteni. Szerencsére a bazsalikomhoz hasonlóan a melegebb időjárást kedvelik, ezért ha később ülteted el őket, akkor kevésbé kell aggódnod a peronoszpóra miatt.

Kerti saláta

A kerti saláták a napraforgók közeli rokonai (az őszirózsafélék családján belül), ezért számukra is problémát jelenthet a peronoszpóra. Külön súlyosbítja a helyzetet, hogy a saláták közvetlenül a talajon nőnek, így nehezebb megvédeni őket a fertőzésektől. A baj megelőzéséhez érdemes peronoszpórának ellenálló fajtákat ültetni.

Hüvelyesek

A hüvelyesek fokozottan hajlamosak a peronoszpórára, habár a szójababok az átlagnál jobban tűrik az ilyen fertőzéseket. Veszélyben vannak persze a zöldbabok és a borsók is, habár ennek súlyossága attól is függ, hogy az adott növényfaj mely változatáról van szó.

Spenót

A spenót a peronoszpóra egyik „kedvence”. Ez a fertőzés minden évben óriási károkat okoz az organikus termelőknek, ugyanis az organikus gombaölő készítmények nem valami hatékonyak ellene. A problémát tovább fokozza, hogy a spenót a nyirkos, hűvös körülményeket kedveli, amelyek tökéletesek a peronoszpóra számára.

hirdetes

Komló

Ha otthoni serfőzéssel foglalkozol, akkor a komlót megcélzó peronoszpórával is meggyűlhet a bajod. Ez a betegség a komlópalánták második legnagyobb ellensége, többek között azért, mert ezeknek a haszonnövényeknek sok nedvességre van szükségük a fejlődéshez.

Dísznövények

A peronoszpórák számos dísznövényt is megtámadhatnak. Előszeretettel szállják meg például a nebáncsvirágok leveleit, amivel minden évben súlyos gazdasági problémát okoznak a termesztőknek. A peronoszpóra ritkán pusztítja el teljesen gazdatestét, de egy szárazlevelű rózsát senki sem nézeget szívesen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

44/2006. (VI. 13.) FVM rendelet

az önálló ingatlanok helyrajziszámozásáról és az alrészletek megjelölésérõl Az... Tovább

ökológia (környezettan)

általában az élő szervezetek és a környezetük kölcsönhatásaival, konkrétan a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem