Minden, amit tudni érdemes a virágzás idején történő permetezésről! Permetezzek virgázás idején?

Virágoznak a gyümölcsfák – Ideje ismét permeteznünk!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokan úgy gondolják, hogy a tavaszi lemosó permetezéssel le is tudtuk az egész éves növényvédelmet, pedig ez egyáltalán nem így van (sajnos). Virágzás idején folytatnunk kell a növényvédelmet annak érdekében, hogy minél több és egészségesebb gyümölcsünk legyen, nézzük pontosan mit is kell tennünk! 

Itt az ideje a virágzáskori permetezésnek

Permetezés virágzás idején – Tényleg lehet virágzás idején permetezni? 

Sokan azon a véleményen vannak, hogy virágzás előtt el kell végezni a tavaszi lemosó permetezést, virágzás idején pedig nem szabad bántani a fát, ilyenkor nem szabad permetezni sem. Ez óriási tévhit, ugyanis kötelező elvégeznünk legalább egyszer, virágzás idején a szükséges növényvédelmet! A tél enyhe volt, így a kár-, és kórokozók sikeresen átteleltek, ezért szükséges a megelőző védekezés

Permetezés virágzás idején – Mi ellen nyújt segítséget a virágzáskori permetezés? 

Nedves, ködös időjárás esetén gyümölcsfáinkat könnyedén megfertőzheti a tafrinás betegséget előidéző gombafertőzés (torzulnak a levelek és le is hullanak). A monília akkor fertőz, ha a virágszirom szétnyílnak és a virág bibéje az esőtől vagy a ködből kicsapódó víztől nedves lesz. Ilyen körülmények között hatalmas károkat okozhat, a virágok lehullanak, a fiatal levelek elhalnak, a fa pedig nem hoz termést. Ez a rossz közül a jobb, a legrosszabb az, ha a gomba megfertőzi a vesszőt, belenő az ágakba, elhal a korona egy része, vagy kipusztul a teljes fa. 

Permetezés virágzás idején – Nem egy időben! 

A permetezés során érintve vannak a mandula-, a cseresznye-, a meggy-, az őszibarack-, a szilva-, és az almafák. Ezeknek a fáknak a virágzása nem egy időben következik be, éppen ezért, akinek több gyümölcsfajtája is van, az készüljön fel arra, hogy az egymás utáni virágzás miatt több héten keresztül kell permeteznie. 

Permetezés virágzás idején – Vigyázzunk a méhekre! 

Tudom-tudom, sokan azért nem ajánlják a virágzásban végzett permetezést, mert a méhekre veszélyes. Igen, régen, a Bi 58 idejében ez tényleg így volt, akkoriban még csak olyan permetszert lehetett kapni, ami mindennel végzett. Ma viszont már más a helyzet, számos készítmény kíméli a környezetet, nem jelent veszélyt a méhekre sem, ezért nyugodtan használhatjuk virágzás ideje alatt. És hogy hogyan, mivel, pontosan mikor végezzük el a permetezést? Erről a következő oldalon fogok beszélni nektek, érdemes tehát lapozni egyet! 

Couleur képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény végrehajtásának szabályairól

Az itt közzétett, szám és kihirdetési idõpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba,... Tovább

10/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Duna Borvidéki Régió szabályzatáról A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem