Minden, amit tudni érdemes a virágzás idején történő permetezésről! Permetezzek virgázás idején?

hirdetes

Virágoznak a gyümölcsfák – Ideje ismét permeteznünk!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokan úgy gondolják, hogy a tavaszi lemosó permetezéssel le is tudtuk az egész éves növényvédelmet, pedig ez egyáltalán nem így van (sajnos). Virágzás idején folytatnunk kell a növényvédelmet annak érdekében, hogy minél több és egészségesebb gyümölcsünk legyen, nézzük pontosan mit is kell tennünk! 

Itt az ideje a virágzáskori permetezésnek

Permetezés virágzás idején – Tényleg lehet virágzás idején permetezni? 

Sokan azon a véleményen vannak, hogy virágzás előtt el kell végezni a tavaszi lemosó permetezést, virágzás idején pedig nem szabad bántani a fát, ilyenkor nem szabad permetezni sem. Ez óriási tévhit, ugyanis kötelező elvégeznünk legalább egyszer, virágzás idején a szükséges növényvédelmet! A tél enyhe volt, így a kár-, és kórokozók sikeresen átteleltek, ezért szükséges a megelőző védekezés

Permetezés virágzás idején – Mi ellen nyújt segítséget a virágzáskori permetezés? 

Nedves, ködös időjárás esetén gyümölcsfáinkat könnyedén megfertőzheti a tafrinás betegséget előidéző gombafertőzés (torzulnak a levelek és le is hullanak). A monília akkor fertőz, ha a virágszirom szétnyílnak és a virág bibéje az esőtől vagy a ködből kicsapódó víztől nedves lesz. Ilyen körülmények között hatalmas károkat okozhat, a virágok lehullanak, a fiatal levelek elhalnak, a fa pedig nem hoz termést. Ez a rossz közül a jobb, a legrosszabb az, ha a gomba megfertőzi a vesszőt, belenő az ágakba, elhal a korona egy része, vagy kipusztul a teljes fa. 

hirdetes

Permetezés virágzás idején – Nem egy időben! 

A permetezés során érintve vannak a mandula-, a cseresznye-, a meggy-, az őszibarack-, a szilva-, és az almafák. Ezeknek a fáknak a virágzása nem egy időben következik be, éppen ezért, akinek több gyümölcsfajtája is van, az készüljön fel arra, hogy az egymás utáni virágzás miatt több héten keresztül kell permeteznie. 

hirdetes

Permetezés virágzás idején – Vigyázzunk a méhekre! 

Tudom-tudom, sokan azért nem ajánlják a virágzásban végzett permetezést, mert a méhekre veszélyes. Igen, régen, a Bi 58 idejében ez tényleg így volt, akkoriban még csak olyan permetszert lehetett kapni, ami mindennel végzett. Ma viszont már más a helyzet, számos készítmény kíméli a környezetet, nem jelent veszélyt a méhekre sem, ezért nyugodtan használhatjuk virágzás ideje alatt. És hogy hogyan, mivel, pontosan mikor végezzük el a permetezést? Erről a következő oldalon fogok beszélni nektek, érdemes tehát lapozni egyet! 

Couleur képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

haszonnövények

azok a növények, amelyek az ember számára (élelmezési, ip., esztétikai v. egyéb) értéket... Tovább

genny

gennyes gyulladáskor a szövetekben v. a szervek üregében megjelenő, sűrűbb v. hígabb, ált.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem