Szőlő, szántóföldi növények, gabona növényvédelme a hideg téli hónapokban is

hirdetes

Így védjük növényeinket a hideg hónapokban

Kassai Miklós, Bács-Kiskun megyei NTSZ, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A hideg, csapadékos szeptember sok helyen okozott betakarítási gondokat. A szőlők cukorfoka 3-5 fokkal is alatta maradt a tavaly évinek. Ez a borok minőségére is kedvezőtlenül hatott. Félő, hogy az alacsony hőmérséklet, a kevesebb napsütés és a viszonylag magasabb termés azt eredményezi, hogy a vesszők beérése csak akkor lesz megfelelő, ha a későbbiekben a vénasszonyok nyara hosszú és meleg lesz. Rontja a helyzetet az, hogy a kései peronoszpóra és a lisztharmat sok helyen jelentősen lecsökkentette az asszimilációs felületet.

Szőlő

Fagyérzékeny fajták védelme

A fagyérzékeny fajtáknál mindenképen ajánlatos a takarás és ha van rá mód, szálvessző lehúzás. A csonthéjas gyümöcsfák levelein az őszi időszakra mindenhol felszaporodtak a levéllikasztó betegségek, ami több helyen korai lombhullást is eredményezett. Mivel ez a betegség is a lehullott lombon telel át javaslom a késő őszi rezes lemosó permetezést. Ezzel megalapozzuk a következő évi monília, illetve az őszibarack levélfodrosodása elleni védelmet is. A lehullott levelek mielőbbi talajba forgatásával is jelentősen csökkenthetjük az áttelelő fertőző képleteket.

Almás termésűek védelme

Az almástermésűeknél a különféle molyok mellett jelentősen felszaporodott a vértetű és egyéb rovarkárosítók is. A NOVENDA használata így indokolt a nyugalmi időszakban, de a veszélyességére felhívom a figyelmet. Elengedhetetlen az előírt védőfelszerelések használata. Még kesztyűs kézzel sem javasolt a szerrel való érintkezés, mivel az a tapasztalat, hogy a régi típusú kesztyű alatt is sárga lesz a felhasználó keze, így a bőrön keresztül felszívódva súlyos mérgezést okozhat.

Szántóföldi növények védelme

A szántóföldi kultúrák betakarításával csökken a rágcsálók élettere, ezért előszeretettel húzódnak be a szőlő és gyümölcs ültetvényekbe. A gyökerek megrágásával a növényeket károsítják, és mivel sok helyen tavaszig nem háborgatják, őket robbanásszerűen felszaporodhatnak. Szükség van a rendszeres ellenőrzésekre és a védekezések elvégzésére.

Az ARVALIN erősen mérgező foszforvegyület. 2-3 szemet kell a lyukakba helyezni, és nem szabad betaposni. A sokak által ismert REDENTIN 75 RB csak lucernában van engedélyezve. Felhasználása csak a fagyok után eredményes, mert ha a pocok a zöld növényi részekkel felveszi az ellenanyagot, a K-vitamint, nem pusztul el. Az őszi vetésekben a tél folyamán, még a hó alatt is aktívak. Foltos kipusztulásokat, felfagyásokat okozhatnak.

hirdetes
A repcében keléskor száraz, meleg időjárás esetén a repcebolha hámozgatásával kipusztulásokat okozhat. Általában nagyobb veszélyt jelent a repcedarázs második nemzedéke, aminek rajzása október közepéig tart. Az álhernyók frontálisan támadva tarrá rághatják a levélzetet. Hűvös, őszi időjárás mellett jelenlétükre december elejéig számíthatunk.

Az ellenük felhasználható szerek: ACTELLIC 50 EC, BANCOL 50 WP, HOSTATION 40 EC, MOSPILAN 70 WP, RAVION 85 WP, ROVLINKA 50 WP, SUMI -ALFA 5 EC, SUMITHION 50 EC, THIODAN 35 EC, THIONEX 35 EC, ULTRACID 40 WP, UNIFOSZ 50 EC. Az alkalmazásnál figyelembe kell venni, hogy alacsony hőmérsékleten nem mind hatásos.

Gabona védelme

A gabona árvakeléseken a gabonafutrinka lárvája, a csócsárló fokozott aktivitást mutatott. Ez felhívja a figyelmet arra, hogy a vetéseinken a károsítóra oda kell figyelni. Erről már a korábbiakban írtam. Várható a vörösrozsda felszaporodása is. A párás felmelegedő időjárás a levéltetveknek is kedvez. Szívogatásuk, levélsodrásuk mellett a vírusterjesztésben a gabonánál is nagy jelentőségük van. Az Árpa sárga törpülés vírus korai fertőzés esetén akár 50 %-os terméskiesést is eredményezhet. Tünetei: a levelek aranysárgán, néha vörösödve elszíneződnek. Ez a csúcsi részről indul, később szétterjed az egész levélzetre. A beteg növények törpék maradnak, gyökérzetük hiányos. A kalászok fejletlenek, sok esetben sterilek, szemtermést nem hoznak.

hirdetes

A kukoricatáblákon, főleg a kötöttebb területeken már szeptember elején sok helyen lehetett ledőlt, kitört szárral találkozni. Ezt különféle szártörő gomba okozta, melyek közül az úgynevezett makrofomina mellett a fuzárium a legjelentősebb. Ez ellen most már az előrehozott betakarításon kívül nem sok mindent tehetünk, de a betegség terjedését, jövő évi felszaporodását csökkenthetjük. Ezt a szár minél alaposabb felaprítása utáni mélyforgatással érhetjük el. A szármaradványok hatékonyabb lebontását a N műtrágya nagyban elősegíti. Ezeken a táblákon a fuzárium elleni csávázásra az ide vetett őszi gabonáknál fokozottan oda kell figyelni.

A termények betárolása előtti alapos takarítás, meszelés, fertőtlenítés elengedhetetlen. Ajánlatos az ablakokat, szellőzőket szúnyoghálóval ellátni a repülő magtári károsítók betelepedésének megakadályozására. A megelőzés könnyebb, olcsóbb, mint a később felszaporodott kártevők elleni gázos fertőtlenítés. Természetes az az aranyszabály, hogy betárolni csak száraz, egészséges, fertőzéstől mentes terményt szabad. Lehet ez gabona, gyümölcs vagy zöldség.

 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-26

Hogyan tehetjük savasabbá a talajt – 7 egyszerű módszer a talaj pH-értékének módosítására

Hozzuk létre a megfelelő talaj pH-t savkedvelő növényeink számára. Bár túl technikai feladatnak hangzik, ezzel az egyszerű útmutatóval könnyű lesz a dolgod!

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-30

Tavaszi kertészkedési tippek: Mit ültessek márciusban?

A kertészek rendszerint alig várják, hogy márciusra lapozzák a naptárjukat, hiszen végre lehet ültetni. De mit? Mutatjuk miket ajánlott ültetni márciusbna!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Heves Megyei Földhivatalok

Földhivatal Heves Megyei Földhivatal, Eger Körzeti Földhivatal, Füzesabonyi Körzeti... Tovább

talajmikrobiológia

a ->talaj mikroorganizmusaival foglalkozó biol. tudományág. Foglalkozik a növények... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság növény Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés