Szőlő, szántóföldi növények, gabona növényvédelme a hideg téli hónapokban is

Így védjük növényeinket a hideg hónapokban

Kassai Miklós, Bács-Kiskun megyei NTSZ, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hideg, csapadékos szeptember sok helyen okozott betakarítási gondokat. A szőlők cukorfoka 3-5 fokkal is alatta maradt a tavaly évinek. Ez a borok minőségére is kedvezőtlenül hatott. Félő, hogy az alacsony hőmérséklet, a kevesebb napsütés és a viszonylag magasabb termés azt eredményezi, hogy a vesszők beérése csak akkor lesz megfelelő, ha a későbbiekben a vénasszonyok nyara hosszú és meleg lesz. Rontja a helyzetet az, hogy a kései peronoszpóra és a lisztharmat sok helyen jelentősen lecsökkentette az asszimilációs felületet.

Szőlő

Fagyérzékeny fajták védelme

A fagyérzékeny fajtáknál mindenképen ajánlatos a takarás és ha van rá mód, szálvessző lehúzás. A csonthéjas gyümöcsfák levelein az őszi időszakra mindenhol felszaporodtak a levéllikasztó betegségek, ami több helyen korai lombhullást is eredményezett. Mivel ez a betegség is a lehullott lombon telel át javaslom a késő őszi rezes lemosó permetezést. Ezzel megalapozzuk a következő évi monília, illetve az őszibarack levélfodrosodása elleni védelmet is. A lehullott levelek mielőbbi talajba forgatásával is jelentősen csökkenthetjük az áttelelő fertőző képleteket.

Almás termésűek védelme

Az almástermésűeknél a különféle molyok mellett jelentősen felszaporodott a vértetű és egyéb rovarkárosítók is. A NOVENDA használata így indokolt a nyugalmi időszakban, de a veszélyességére felhívom a figyelmet. Elengedhetetlen az előírt védőfelszerelések használata. Még kesztyűs kézzel sem javasolt a szerrel való érintkezés, mivel az a tapasztalat, hogy a régi típusú kesztyű alatt is sárga lesz a felhasználó keze, így a bőrön keresztül felszívódva súlyos mérgezést okozhat.

Szántóföldi növények védelme

A szántóföldi kultúrák betakarításával csökken a rágcsálók élettere, ezért előszeretettel húzódnak be a szőlő és gyümölcs ültetvényekbe. A gyökerek megrágásával a növényeket károsítják, és mivel sok helyen tavaszig nem háborgatják, őket robbanásszerűen felszaporodhatnak. Szükség van a rendszeres ellenőrzésekre és a védekezések elvégzésére.

Az ARVALIN erősen mérgező foszforvegyület. 2-3 szemet kell a lyukakba helyezni, és nem szabad betaposni. A sokak által ismert REDENTIN 75 RB csak lucernában van engedélyezve. Felhasználása csak a fagyok után eredményes, mert ha a pocok a zöld növényi részekkel felveszi az ellenanyagot, a K-vitamint, nem pusztul el. Az őszi vetésekben a tél folyamán, még a hó alatt is aktívak. Foltos kipusztulásokat, felfagyásokat okozhatnak.
A repcében keléskor száraz, meleg időjárás esetén a repcebolha hámozgatásával kipusztulásokat okozhat. Általában nagyobb veszélyt jelent a repcedarázs második nemzedéke, aminek rajzása október közepéig tart. Az álhernyók frontálisan támadva tarrá rághatják a levélzetet. Hűvös, őszi időjárás mellett jelenlétükre december elejéig számíthatunk.

Az ellenük felhasználható szerek: ACTELLIC 50 EC, BANCOL 50 WP, HOSTATION 40 EC, MOSPILAN 70 WP, RAVION 85 WP, ROVLINKA 50 WP, SUMI -ALFA 5 EC, SUMITHION 50 EC, THIODAN 35 EC, THIONEX 35 EC, ULTRACID 40 WP, UNIFOSZ 50 EC. Az alkalmazásnál figyelembe kell venni, hogy alacsony hőmérsékleten nem mind hatásos.

Gabona védelme

A gabona árvakeléseken a gabonafutrinka lárvája, a csócsárló fokozott aktivitást mutatott. Ez felhívja a figyelmet arra, hogy a vetéseinken a károsítóra oda kell figyelni. Erről már a korábbiakban írtam. Várható a vörösrozsda felszaporodása is. A párás felmelegedő időjárás a levéltetveknek is kedvez. Szívogatásuk, levélsodrásuk mellett a vírusterjesztésben a gabonánál is nagy jelentőségük van. Az Árpa sárga törpülés vírus korai fertőzés esetén akár 50 %-os terméskiesést is eredményezhet. Tünetei: a levelek aranysárgán, néha vörösödve elszíneződnek. Ez a csúcsi részről indul, később szétterjed az egész levélzetre. A beteg növények törpék maradnak, gyökérzetük hiányos. A kalászok fejletlenek, sok esetben sterilek, szemtermést nem hoznak.

A kukoricatáblákon, főleg a kötöttebb területeken már szeptember elején sok helyen lehetett ledőlt, kitört szárral találkozni. Ezt különféle szártörő gomba okozta, melyek közül az úgynevezett makrofomina mellett a fuzárium a legjelentősebb. Ez ellen most már az előrehozott betakarításon kívül nem sok mindent tehetünk, de a betegség terjedését, jövő évi felszaporodását csökkenthetjük. Ezt a szár minél alaposabb felaprítása utáni mélyforgatással érhetjük el. A szármaradványok hatékonyabb lebontását a N műtrágya nagyban elősegíti. Ezeken a táblákon a fuzárium elleni csávázásra az ide vetett őszi gabonáknál fokozottan oda kell figyelni.

A termények betárolása előtti alapos takarítás, meszelés, fertőtlenítés elengedhetetlen. Ajánlatos az ablakokat, szellőzőket szúnyoghálóval ellátni a repülő magtári károsítók betelepedésének megakadályozására. A megelőzés könnyebb, olcsóbb, mint a később felszaporodott kártevők elleni gázos fertőtlenítés. Természetes az az aranyszabály, hogy betárolni csak száraz, egészséges, fertőzéstől mentes terményt szabad. Lehet ez gabona, gyümölcs vagy zöldség.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-04-09

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Ezeket a szobanövényeket vidd ki!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-01-02

Agrárminisztérium: újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás, ezek a feltételek

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetőségük nyílik a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében.

2024-04-08

Sokan itt rontják el: Ezért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat!

Sokan elrontják, és levágják az elnyílott tulipánok levelét, ezzel pedig súlyos hibát követnek el, mutatjuk miért. Így gondozd a tulipánokat elnyílásuk után!

2024-01-03

Ennek az 5 népszerű növénynek a magját már januárban el kell vetned

Vannak növények, melyeknek magjait már most el kell vetni, hogy később élvezni tudjuk a virágot, vagy termést. Januárban ültetendő virágokat mutatunk.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkaloidok

egyes növénycsoportokra (családokra, nemzetségekre) jellemző, bonyolult összetételű,... Tovább

borultság

a felhőzet viszonylagos mennyisége a megfigyelés időpontjában. Újabban oktákban... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés virág Zöldség