Penészedik a szobanövény földje, mit tegyünk? – Szakértőnk válaszol!

hirdetes

Penészedik a szobanövény földje, mit tegyünk? – Szakértőnk válaszol!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sajnos egyre többen találkoznak penészedéssel a szobanövények földjén, ami nem igazán egészséges, sok esetben okozhat légúti irritációt is. Mostani cikkemben elmondok, mit tehettek, ha penészedést láttok a szobanövények földjén! 

Penészedik a szobanövény földje, mit tegyünk? – Szakértőnk válaszol!

Penészedés a szobanövények földjén – Miről ismerhető fel? 

A penész puha, bolyhos, fehéres bevonatként jelenik meg a növények földjén, ami általában ilyenkor kellemetlenül dohos szagú. Fontos tudni, hogy az egészséges növényeket az esetek döntő többségében nem károsítja a penész, viszont alapvető tápanyagoktól képes megfosztani őket. Érdemes megszabadulnunk a penésztől, mivel a penészgombák spórái a levegőbe kerülhetnek, ezáltal okozhatnak légúti irritációt, valamint allergiát. 

Penészedik a szobanövények földje – Mi okozhatja? 

Szinte minden virágföldben jelen van a penész, viszont a legtöbb esetben nem látjuk, mivel nem olyan nagymértékben található meg benne. Több okból is kialakulhat a fentebb említett kellemetlen dohos szaggal megjelenő puha, bolyhos, fehéres bevonat, leggyakrabban azonban a túlöntözés a felelős ezért.

hirdetes

A magas nedvességtartalom miatt a penészgombák elszaporodhatnak, a gyökerek pedig nem jutnak elég levegőhöz, aminek eredményeképpen megindulhat a rothadásuk is. A penészedés másik gyakori oka a lakás levegőjében található penészspórák – ez főképpen rosszul szellőző, párás levegőjű helyiségek esetében fordulhat elő (konyha, fürdőszoba). 

Penészedik a szobanövények földje – Mit tehetünk? 

A legjobb megoldás, ha átültetjük azt a növényt, aminek a földjén megjelent a penészedést. Ezt mindenképpen szabadtéren tegyük meg, így nem kerülnek a levegőbe a gombaspórák. Az átültetésre azért van szükség, mert a gombafonalak mélyre beszövődhettek, tehát, ha csak a felső réteget távolítanánk el, akkor újra előjönne a penészedés. Átültetés előtt fertőtlenítsük az edényt, ehhez használhatunk ecetes vizet is.

hirdetes

Átültetés után gondoskodjunk arról, hogy az öntözések után keletkezett felesleges víz távozni tudjon a cserép alján. Ami még fontos, hogy ne vigyük túlzásba az öntözést! A téli napokban kevesebbszer kell locsolnunk, mivel nyugalmi időszakban a növények nem igényelnek annyi vizet. Évközben pedig akkor érdemes elvégezni az öntözést, amikor a cserepes növény földjének felszíne már kissé száraz. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


talajbeéredés

a talajélet és a művelés kölcsönhatásában létrejövő állapot. A talaj felszíne... Tovább

aerob szervezetek (aerobionták)

oxigént igénylő szervezetek; jelentős részük kizárólagosan csak levegő jelenlétében... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem