gyepszőnyeg titkok

Az üdezöld gyepszőnyeg titkai

GE., NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Húsvétkor már nyílik az ibolya, a jácint, a nárcisz, a krókusz és a korai virágzású tulipán. A gyep is szép zöld, hamarosan már vágni kell. A fűnyírást szinte hetente el kell végezni ahhoz, hogy igazán sűrű, erős pázsitunk legyen. Minden alkalommal a levelek hosszának legfeljebb az egyharmadát szabad levágni, mert az ennél erőteljesebb csonkítást a gyep már nehezen tűri el.

gyep

A gyepszőnyeg

A pázsitfű ugyanis a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja. Tavasszal, mikor legintenzívebben fejlődik a gyep, legalább heti egy fűnyírás szükséges. Ha várunk vele 2-3 hetet, elkezd ritkulni, és a színe sem lesz egyöntetű.Persze ehhez fontos a tápanyag-utánpótlás is: évente háromszor célszerű a gyepet trágyázni. Erre általában márciusban, júniusban és a szeptember kerüljön sor.

A gyepszőnyeg legfontosabb tápanyaga a nitrogén

Legfontosabb tápanyag számára a nitrogén, de a gyári gyeptrágya tartalmaz még foszfort és káliumot is. Ha nem trágyázzuk a gyepet, előbb-utóbb meggyengül, majd ellepik a mohák és a gyomok. Ha a gyep lazítást igényel, a trágyát mindig a gyepszellőztetés után, ne pedig előtte szórjuk ki Trágyázás után pedig fontos az alapos beöntözés. Ősszel inkább a kálium nagyon fontos, mert nagyban segíti a gyepet a tél átvészelésében.Mivel nem egyenletes a csapadék eloszlása, száraz időszakokban hetente egy-két alkalommal öntözni is kell a gyepet.

Mikor locsoljuk a gyepszőneget?

Erre legalkalmasabbak a hajnali órák, mert ilyenkor alacsonyabb a párolgás. Négyzetméterenként legalább 15-20 liter víz kell ahhoz, hogy üde zöld legyen a kert. Ha valaki automata öntözőrendszert telepít, még tökéletesebb lesz a munka. A gyep talajfelszínén az elhalt növényi részek filcréteget képeznek, amely akadályozza a tápanyagok, az oxigén és víz áramlását. Ezen megtelepedhetnek a mohák is, melyek ellen már kapható mohairtós gyeptrágya.Ám a mohák ellen és az elhalt gyepréteg eltávolítására a legjobb módszer a tavaszi vagy őszi gyepszellőztetés.

Távolítsuk el az elhalt gyepet 

Erre a célra legalkalmasabb a gereblye, de ma már lehet kapni elektromos vagy benzines gyepszellőztető gépeket is. Szakemberek szerint a gyepszellőztetés után is fontos a trágyázás és alapos beöntözés. A sűrű, egészséges füvek közé nehezen tudnak beférkőzni a gyomok. Ha mégis megtörténik, kézzel érdemes eltávolítani azokat, nem pedig vegyszerek segítségével.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kénbaktériumok (Thiobacteriaceae)

ként, ill. kéntartalmú vegyületeket oxidáló, szerves anyagot kemoszintézissel előállító... Tovább

önemésztés (autodigeszció,autodigestio)

az a folyamat, amikor az emésztőnedvek a halál után a szöveteket bontják (pl. a gyomornedv... Tovább

Tovább a lexikonra