Így készíthetsz isteni paradicsomszószt saját kezűleg - szuper recept mostani cikkünkben

Így készül a tökéletes házi paradicsomszósz – RECEPT!

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Saját kezűleg készíthetünk paradicsomszószt

Puhítás

Miután minden összetevő jól összefőtt, ideje finom puhává alakítani a keveréket. Ezt a legegyszerűbben egy konyhai robotgéppel teheted meg. Helyezd a főtt zöldségeket a robotgép tálkájába, és aprítsd őket apró darabokra. Ha ez megvan, akkor a kész masszát öntsd egy új fazékba, és jöhet a következő adag.

Türelemjáték

Az egész folyamat legnehezebb része, hogy sok időt és türelmet követel meg a szakácstól. A felaprított hagymás-paradicsomos keveréket addig kell főznöd, míg az egész térfogata a felére nem csökken, ami nagyon hosszú időbe telhet. Készülj fel rá, hogy a nap jó része rámegy majd erre, szóval ne kezdj bele, amíg nem vagy biztos benne, hogy órákat tudsz-e szánni az egész folyamatra. Egy másik fontos szempont, hogy a főzés alatt rendszeresen alaposan át kell kevergetned a készülő szószt, hogy az ne ragadjon a fazék aljára. A paradicsomokat közepes, vagy közepesen magas lángon/hőfokon kell főzni. Ezzel akkor készültél el, ha az eredeti adag térfogata a felére csökken. 

A befőttesüvegek

Amíg azt várod, hogy a szósz összesűrűsödjön és összemenjen, szánj egy kis időt a befőttesüvegek előkészítésére (közben ne felejtsd el néha megkeverni a szószt). Mosd át az üvegeket (és a fedőiket) meleg, szappanos vízzel, és szárítsd meg őket alaposan. Ha van mosogatógépet, akkor ez a lépés pofonegyszerű lesz. Ha a készülék fertőtleníteni is tud, akkor bízd rá a dolgot – ha nem, akkor fertőtlenítsd üvegeidet és a fedőket a sütőben. A fertőtlenítésre nincs szükség, ha a nyomásos módszert használod a befőzéshez, de ebben a receptben egy egyszerűbb házi módszert alkalmazunk, amihez nagyon fontos a fertőtlenítés.

Feldolgozás

Miután a szósz térfogata a felére csökkent, és állaga elérte a kellő sűrűséget, ideje áttölteni őket az előkészített, fertőtlenített befőttesüvegekbe. Mielőtt a szósz az üvegekbe kerülne, önts egy kis citromlevet mindegyikbe – a félliteresekbe egy evőkanálnyit, az egyliteresekbe pedig kettőt. A szósz beöntéséhez használj tölcsért, és ügyelj rá, hogy hagyj legalább másfél centinyi helyet a szósz és a fedő között.

Ez nagyon fontos, ugyanis csak így biztosíthatod, hogy a fedők megfelelően rázáródjanak az üvegekre. Helyezd az üvegeket egy nedves dunsztolásra alkalmas befőző edénybe, majd öntsd fel azt vízzel, hogy teljesen belepje az üvegeket. Kezd el forralni a vizet – amikor látod, hogy a víz „gyöngyözni” kezd (tehát forr), onnantól számítsd a főzési időt. A félliteres üvegeket 35, az egylitereseket 40 percig kell főzni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élettan (fiziológia)

a növényi és az állati szervezet működésével, annak törvényeivel foglalkozó tudományág,... Tovább

kórjóslat

valamely betegség valószínű lefolyásának megállapítása a betegség tünetei és az egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek