Mikor kell átültetni a paradicsompalántáinkat? - Ezek jelenségek jelzik az idejét

hirdetes

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk!

paradicsom palánta átültetése

Mikor kell átültetni a paradicsom palántákat?


A paradicsom klasszikus nyári alapanyag, és a házi paradicsom íze felülmúlja a boltiakat. Ha magról termesztjük, akkor sokkal szélesebb fajta paradicsom termesztése is megnyílik, mint általában a boltok polcain.


A paradicsom termesztése meglehetősen egyszerű folyamat, a magok tavasszal, meleg helyen, gond nélkül kicsíráznak, és gyorsan nőnek, ha biztosítják a szükséges hőt. Amikor a palánták néhány centiméter magasak, fontos, hogy külön cserepekbe vagy a szabadba ültessük át őket, hogy egészséges fiatal növényekké nőhessenek.


Ha azon töprengsz, hogy mikor ültessük át a paradicsompalántákat a kertbe, a válasz az, amikor a hőmérséklet elég meleg lesz – 18˚C-on is virágzik. Addig ültesd ki őket, várd meg, amíg a hőmérséklet felemelkedik, majd ültesd át a végső termőhelyükre, akár az üvegházban, akár a szabadban.

MIKOR ÜLTESSÜK ÁT CSERÉPBE A PARADICSOM PALÁNTÁKAT?


Fontos tudni, hogy mikor kell paradicsomot ültetni, hogy minden lehetséges termés sikeres legyen, és van néhány kulcsfontosságú lépés a magok elvetése és a paradicsomnövények végső helyére ültetése között.

Kezdetben a paradicsommagokat az éghajlattól és a termesztési zónától függően márciusban és áprilisban fedél alá vetik, és sikeresen csíráznak 17 °C és 25 °C közötti hőmérsékleten. A paradicsommagok 10 napon belül kicsíráznak, és megfelelő körülmények között gyorsan növekednek, ezért a növekedés folytatásához nagyobb cserépbe kell átültetni őket. Ha a palántákat a kezdeti vetőtálcáról egy nagyobb cserépbe ültetjük át, akkor mindegyiknek van helye egészséges növénnyé fejlődni, amely sikeresen tud sikeres lenni a kertben, és nagyszerű paradicsomtermést biztosít.

hirdetes

A paradicsompalántákat akkor kell cserepekbe átültetni, ha legalább 5 cm magasak, és kifejlődött az első igazi levele. Amint a paradicsompalánták a maglevelükön túl kezdenek fejlődni, készen állnak. Jobb előbb költöztetni, mint utóbb, mivel a palánták elég korai elválasztása még katasztrofálisabb lehet. Miután elkezdtek fejlődni a magleveleiken túl, a palánták a gyomoknál rosszabb módon versenyeznek egymással.

Ültessük át a palántákat a cserepekbe, és tartsuk őket olyan helyen, ahol jó fény és 15°C körüli hőmérséklet van. A kevés fény hatására a paradicsom palánták lábszárúak lesznek – nagyon gyorsan megnőnek, és kevés levelük lesz. Hagyjunk jó helyet a növények között, és növeljük a távolságot növekedésük során. A paradicsomnövények növekedésük során könnyen összegabalyodhatnak, és a távolság növelésével javítjuk a légáramlást a fiatal növények között.


A paradicsomnövények gyorsan növekednek, és előfordulhat, hogy többször is át kell ültetni, mielőtt végleges helyükre kerülnének. Ez potenciálisan két átültetést jelenthet cserépről cserépre, minden alkalommal növelve az edény méretét. Jó szabály az, hogy egy paradicsomnövényt akkor ültessünk át, ha magassága háromszor akkora, mint az edény átmérője!

hirdetes


HOGYAN ÜLTESSÜK ÁT A PARADICSOMPALÁNTÁKAT TÁLCÁRÓL CSERÉPBE


A paradicsompalántákat először akkor kell átültetni, ha 5 és 10 cm közötti magasak. A folyamat meglehetősen egyszerű. Ültessük át a palántákat a magtálcáikról vagy moduljairól nagyobb, 7-10 cm átmérőjű cserepekbe, és használjunk jó minőségű virágkomposztot.

4 lépésből álló terv a paradicsompalánták kiültetéséhez:


Töltsük meg színültig az edényeket komposzttal. Készítsünk egy elég mély lyukat ahhoz, hogy a gyökerek és a palánta felpöndörödése nélkül elférjen.Fogja meg a palántát egy sziklevélnél (maglevélnél), és húzzuk ki a magtálcából vagy a cserépből egy kis ásó vagy ceruza segítségével.Úgy ültessük el őket, hogy a sziklevelek közvetlenül a komposzt felszíne felett üljenek. Ne szilárdítsuk meg őket – csak öntözzük be őket, finoman.Minden nap ellenőrizzük őket, és szükség szerint öntözzük meg őket. Győződjünk meg róla, hogy a levelek szárazak, mielőtt leszáll az éjszaka, mert ha még nedvesek, nagyobb valószínűséggel rothadnak vagy „nedvesednek”.

Minden palánta kiszúrásához hasonlóan fontos, hogy a fiatal palántát egy levélnél tartsuk az ujjbegyeink között, és „soha ne tartsuk a törékeny szárat, mert megsérülhet, ami megölheti a növényt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-03-07

Így tudod majd felhasználni jövőre is az idei vetőmagokat, amik nem tudtak kikelni!

Szeretnéd megmenteni a magokat, hogy jövőre újra felhasználhasd? Íme az a távolság, amit be kell tartani magvetés közben, ha megtakarítanánk a magokat!

2023-01-09

Ismered a szilvaparadicsomot? – így termeszd a kertedben

A szilvaparadicsom más néven romaparadicsom befőzésre és friss fogyasztásra is kiváló: ismerd meg és kezdd el termeszteni a kertedben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet: 2007. évi iskolatej program szabályozásáról

A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó... Tovább

evaporáció

a víz párolgása a talajról, a növényzet felületéről. Része az evapotranszspirációnak. Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Paradicsom Zöldségtermesztés