Mikor kell átültetni a paradicsompalántáinkat? - Ezek jelenségek jelzik az idejét

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk!

paradicsom palánta átültetése

Mikor kell átültetni a paradicsom palántákat?


A paradicsom klasszikus nyári alapanyag, és a házi paradicsom íze felülmúlja a boltiakat. Ha magról termesztjük, akkor sokkal szélesebb fajta paradicsom termesztése is megnyílik, mint általában a boltok polcain.


A paradicsom termesztése meglehetősen egyszerű folyamat, a magok tavasszal, meleg helyen, gond nélkül kicsíráznak, és gyorsan nőnek, ha biztosítják a szükséges hőt. Amikor a palánták néhány centiméter magasak, fontos, hogy külön cserepekbe vagy a szabadba ültessük át őket, hogy egészséges fiatal növényekké nőhessenek.


Ha azon töprengsz, hogy mikor ültessük át a paradicsompalántákat a kertbe, a válasz az, amikor a hőmérséklet elég meleg lesz – 18˚C-on is virágzik. Addig ültesd ki őket, várd meg, amíg a hőmérséklet felemelkedik, majd ültesd át a végső termőhelyükre, akár az üvegházban, akár a szabadban.

MIKOR ÜLTESSÜK ÁT CSERÉPBE A PARADICSOM PALÁNTÁKAT?


Fontos tudni, hogy mikor kell paradicsomot ültetni, hogy minden lehetséges termés sikeres legyen, és van néhány kulcsfontosságú lépés a magok elvetése és a paradicsomnövények végső helyére ültetése között.

Kezdetben a paradicsommagokat az éghajlattól és a termesztési zónától függően márciusban és áprilisban fedél alá vetik, és sikeresen csíráznak 17 °C és 25 °C közötti hőmérsékleten. A paradicsommagok 10 napon belül kicsíráznak, és megfelelő körülmények között gyorsan növekednek, ezért a növekedés folytatásához nagyobb cserépbe kell átültetni őket. Ha a palántákat a kezdeti vetőtálcáról egy nagyobb cserépbe ültetjük át, akkor mindegyiknek van helye egészséges növénnyé fejlődni, amely sikeresen tud sikeres lenni a kertben, és nagyszerű paradicsomtermést biztosít.

A paradicsompalántákat akkor kell cserepekbe átültetni, ha legalább 5 cm magasak, és kifejlődött az első igazi levele. Amint a paradicsompalánták a maglevelükön túl kezdenek fejlődni, készen állnak. Jobb előbb költöztetni, mint utóbb, mivel a palánták elég korai elválasztása még katasztrofálisabb lehet. Miután elkezdtek fejlődni a magleveleiken túl, a palánták a gyomoknál rosszabb módon versenyeznek egymással.

Ültessük át a palántákat a cserepekbe, és tartsuk őket olyan helyen, ahol jó fény és 15°C körüli hőmérséklet van. A kevés fény hatására a paradicsom palánták lábszárúak lesznek – nagyon gyorsan megnőnek, és kevés levelük lesz. Hagyjunk jó helyet a növények között, és növeljük a távolságot növekedésük során. A paradicsomnövények növekedésük során könnyen összegabalyodhatnak, és a távolság növelésével javítjuk a légáramlást a fiatal növények között.


A paradicsomnövények gyorsan növekednek, és előfordulhat, hogy többször is át kell ültetni, mielőtt végleges helyükre kerülnének. Ez potenciálisan két átültetést jelenthet cserépről cserépre, minden alkalommal növelve az edény méretét. Jó szabály az, hogy egy paradicsomnövényt akkor ültessünk át, ha magassága háromszor akkora, mint az edény átmérője!


HOGYAN ÜLTESSÜK ÁT A PARADICSOMPALÁNTÁKAT TÁLCÁRÓL CSERÉPBE


A paradicsompalántákat először akkor kell átültetni, ha 5 és 10 cm közötti magasak. A folyamat meglehetősen egyszerű. Ültessük át a palántákat a magtálcáikról vagy moduljairól nagyobb, 7-10 cm átmérőjű cserepekbe, és használjunk jó minőségű virágkomposztot.

4 lépésből álló terv a paradicsompalánták kiültetéséhez:


Töltsük meg színültig az edényeket komposzttal. Készítsünk egy elég mély lyukat ahhoz, hogy a gyökerek és a palánta felpöndörödése nélkül elférjen.Fogja meg a palántát egy sziklevélnél (maglevélnél), és húzzuk ki a magtálcából vagy a cserépből egy kis ásó vagy ceruza segítségével.Úgy ültessük el őket, hogy a sziklevelek közvetlenül a komposzt felszíne felett üljenek. Ne szilárdítsuk meg őket – csak öntözzük be őket, finoman.Minden nap ellenőrizzük őket, és szükség szerint öntözzük meg őket. Győződjünk meg róla, hogy a levelek szárazak, mielőtt leszáll az éjszaka, mert ha még nedvesek, nagyobb valószínűséggel rothadnak vagy „nedvesednek”.

Minden palánta kiszúrásához hasonlóan fontos, hogy a fiatal palántát egy levélnél tartsuk az ujjbegyeink között, és „soha ne tartsuk a törékeny szárat, mert megsérülhet, ami megölheti a növényt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

átoktüske (Cenchrus pauciflorus Benth.)

a—>pázsitfüvek családjába tartozó, egyéves, heverő szárú gyomnövény. Rövid... Tovább

Móri Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Mór Szent István tér 1. 8060 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Paradicsom Zöldségtermesztés