notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Paradicsomlé házilag

Hirdetés

A legjobb paradicsomos receptek!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A konyhakerti paradicsomnak nincs párja! A nap, az öntözés megtette hatását. Leginkább a rovarkártevőkkel kell bajlódnunk, a gombákra pedig, ha hűvösebbre és nedvesebbre fordul az idő, akkor kell felkészülnünk. Nem csak a paradicsomok érnek, hanem itt a paradicsom eltevés ideje is. Lássuk, hogy mi legyen belőlük.

Paradicsom felhasználása

 

Ha lemaradtál volna a paradicsom nyári gondozásáról, kattints ide!

 

Röviden a paradicsom gyógyhatásáról, tápanyagairól

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

 

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés.

 

A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. A korai, első szüret idején a paradicsomok levesesek, héjuk vékonyabb. Ezekből készülhet a salsa, a paradicsomlé, a ketchup, és a paradicsomlevesről se feledkezzünk meg. Paradicsomot eltenni a világ legegyszerűbb dolga, kezdőknek is sikerélmény! Készülhet normál paradicsomlé és fűszeres, csípős is.

 

A legegyszerűbb paradicsomlé recept

A betevo.hu nyomán

Egy baj van vele, hogy kánikula idején készítése nem ajánlatos, ha nem kívánunk hőgutát kapni. 35 adaghoz 5 kiló paradicsom szükségeltetik. Jó, leveses paradicsomot válasszunk, nem baj, ha savanykás. A paradicsomválogatás, mosás után a paradicsomot megfelezzük, és vaslábasba tesszük. A lábast 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük fél órára, majd a sütőt elzárjuk, bent hagyva megvárjuk, amíg a paradicsom kihűl. Ha délután álltunk neki, másnap folytathatjuk a ténykedést. Mégpedig úgy, hogy a paradicsomot lepasszírozzuk, és pár percig forraljuk.

Hirdetés

 

Jól kimosott, kiszárított üvegekbe (befőttes üvegbe) töltjük azon melegébe, jól lezárjuk. A dunsztolás helyének megfelel a pléddel kibélelt láda, ez lehet egy szennyes tartó vagy felhatható ülőkéjű pad is. Itt szép lassan lehűl. Ha ez megtörtént, máris elrakhatjuk a kamrába, amit pedig felhasználunk, a hűtőbe. Tipp: savanykássá tehetjük a paradicsomlét, ha minden üveghez adunk egy teáskanál citromlét. Adhatunk hozzá egy csipet sót is.

 

Fűszeres paradicsomlé

Ha kimondottan fűszeres paradicsomlét szeretnénk, néhány hozzávalóra még szükség lesz: 50 db közepes méretű paradicsom, 2 db nem erős, megtisztított vöröshagyma, 2 db. kápia paprika, 2 db TV paprika, 4 jalapeno paprika (még „beerősíthetünk” más csípős paprikával is, kinek-kinek ízlése szerint), 4 gerezd fokhagyma. Legjobb, ha minden hozzávalót aprítógéppel elpürésítünk, ha nincs ilyenünk, egyszerűen csak vágjuk apróra. A lényeg, hogy lábasban addig főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak. Ezután szitán átpasszírozzuk, a magvakat, héjakat eltávolítjuk.

 

Hozzáadunk egy evőkanál borsot, 1 teáskanál zeller sót, fél teáskanál fokhagyma sót, és lassú tűzön főzzük kb. háromnegyed órát. Töltsük befőttes üvegbe, zárjuk le az üvegeket, és állítsuk őket 30 percre forrásban lévő vízfürdőbe. Vegyük ki az üvegeket,várjunk, míg lehűlnek, Végül tegyük el őket a kamrába (hűvös helyre). Tipp: A fűszer só helyett használhatunk négy gerezd fokhagymát, és egy csokor zeller zöldet, amit főzés előtt (!) a paradicsomhoz adunk. A paradicsompasszírozás előtt a zeller zöldet kivesszük. Forrás

Hirdetés

 

Ketchup Hozzávalók

  • 2 liter házi befőzésű, vagy bio paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pár friss zellerzöld
  • pár szem szegfűszeg, szegfűbors, mustármag, bors
  • egy kis darabka fahéj
  • 2-3 babérlevél
  • 1 evőkanál méz
  • 1 löttyintésnyi bio almaecet

 

Elkészítése

  • Két liter házi paradicsomlevet feltettem egy fazékba főni.
  • Beletettem egészben egy fej vöröshagymát, 3 cikk fokhagymát, és pár darab friss zellerzöldet.
  • Egy teatojásba tettem a fűszereket: néhány szem szegfűszeg, szegfűbors, pár mustármag, egy pici darabka fahéj, pár szem fekete bors és két-három babérlevél. Ízlés szerint bármi más tehető bele, vagy akár elhagyható bármelyik fűszer.
  • Addig főztem, míg sűrű ketchup állaga lett. Ekkor még beletettem egy kanálka mézet és éppen egy löttyintésnyi bio almaecetet. Méz, ecet hozzáadása is ízlés dolga.
  • Ha egy kis darab chilit is belefőzünk, akkor csípős lesz a ketchupunk.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-01-17

Vérző íny, kiütések, rákgyanú - Így tette tönkre egy nő életét a vegán életmód!

A vegán életmódnak számos előnye van, ugyanakkor rengeteg hátránya is létezik. Mostani cikkünkben egy megdöbbentő történetet olvashattok el, nézzétek meg, hogy tette tönkre az egészségét ennek a nőnek.

2020-01-17

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az örökzöldek téli barnulásáról szóló cikkünket mindenkinek merem ajánlani, most mindent megtudhattok az örökzöldek téli barnulásáról, valamint arról, hogy mit lehet tenni ellen!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-13

Kellemetlen, de védett lakótárs – Így védekezz a menyét ellen!

A menyét sajnos sok esetben okoz bosszúságot számunkra, ez leginkább akkor igaz, ha tyúkokat tartunk, ugyanis a menyét előszeretettel fogyasztja el ezeket a jószágokat.

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

felmagzó répa

a kétéves (cukor-, takarmány-, tarló-v. sárga-) répa néha már az első évben magszárat... Tovább

biológiai sugárhatás

az->ionizáló sugárzás, a radioaktív sugárzás által az élőlényekben kiváltott hatás.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 200

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem