notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Paradicsomlé házilag

Hirdetés

A legjobb paradicsomos receptek!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A konyhakerti paradicsomnak nincs párja! A nap, az öntözés megtette hatását. Leginkább a rovarkártevőkkel kell bajlódnunk, a gombákra pedig, ha hűvösebbre és nedvesebbre fordul az idő, akkor kell felkészülnünk. Nem csak a paradicsomok érnek, hanem itt a paradicsom eltevés ideje is. Lássuk, hogy mi legyen belőlük.

Paradicsom felhasználása

 

Ha lemaradtál volna a paradicsom nyári gondozásáról, kattints ide!

 

Röviden a paradicsom gyógyhatásáról, tápanyagairól

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

 

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés.

 

A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. A korai, első szüret idején a paradicsomok levesesek, héjuk vékonyabb. Ezekből készülhet a salsa, a paradicsomlé, a ketchup, és a paradicsomlevesről se feledkezzünk meg. Paradicsomot eltenni a világ legegyszerűbb dolga, kezdőknek is sikerélmény! Készülhet normál paradicsomlé és fűszeres, csípős is.

 

A legegyszerűbb paradicsomlé recept

A betevo.hu nyomán

Egy baj van vele, hogy kánikula idején készítése nem ajánlatos, ha nem kívánunk hőgutát kapni. 35 adaghoz 5 kiló paradicsom szükségeltetik. Jó, leveses paradicsomot válasszunk, nem baj, ha savanykás. A paradicsomválogatás, mosás után a paradicsomot megfelezzük, és vaslábasba tesszük. A lábast 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük fél órára, majd a sütőt elzárjuk, bent hagyva megvárjuk, amíg a paradicsom kihűl. Ha délután álltunk neki, másnap folytathatjuk a ténykedést. Mégpedig úgy, hogy a paradicsomot lepasszírozzuk, és pár percig forraljuk.

Hirdetés

 

Jól kimosott, kiszárított üvegekbe (befőttes üvegbe) töltjük azon melegébe, jól lezárjuk. A dunsztolás helyének megfelel a pléddel kibélelt láda, ez lehet egy szennyes tartó vagy felhatható ülőkéjű pad is. Itt szép lassan lehűl. Ha ez megtörtént, máris elrakhatjuk a kamrába, amit pedig felhasználunk, a hűtőbe. Tipp: savanykássá tehetjük a paradicsomlét, ha minden üveghez adunk egy teáskanál citromlét. Adhatunk hozzá egy csipet sót is.

 

Fűszeres paradicsomlé

Ha kimondottan fűszeres paradicsomlét szeretnénk, néhány hozzávalóra még szükség lesz: 50 db közepes méretű paradicsom, 2 db nem erős, megtisztított vöröshagyma, 2 db. kápia paprika, 2 db TV paprika, 4 jalapeno paprika (még „beerősíthetünk” más csípős paprikával is, kinek-kinek ízlése szerint), 4 gerezd fokhagyma. Legjobb, ha minden hozzávalót aprítógéppel elpürésítünk, ha nincs ilyenünk, egyszerűen csak vágjuk apróra. A lényeg, hogy lábasban addig főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak. Ezután szitán átpasszírozzuk, a magvakat, héjakat eltávolítjuk.

 

Hozzáadunk egy evőkanál borsot, 1 teáskanál zeller sót, fél teáskanál fokhagyma sót, és lassú tűzön főzzük kb. háromnegyed órát. Töltsük befőttes üvegbe, zárjuk le az üvegeket, és állítsuk őket 30 percre forrásban lévő vízfürdőbe. Vegyük ki az üvegeket,várjunk, míg lehűlnek, Végül tegyük el őket a kamrába (hűvös helyre). Tipp: A fűszer só helyett használhatunk négy gerezd fokhagymát, és egy csokor zeller zöldet, amit főzés előtt (!) a paradicsomhoz adunk. A paradicsompasszírozás előtt a zeller zöldet kivesszük. Forrás

Hirdetés

 

Ketchup Hozzávalók

  • 2 liter házi befőzésű, vagy bio paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pár friss zellerzöld
  • pár szem szegfűszeg, szegfűbors, mustármag, bors
  • egy kis darabka fahéj
  • 2-3 babérlevél
  • 1 evőkanál méz
  • 1 löttyintésnyi bio almaecet

 

Elkészítése

  • Két liter házi paradicsomlevet feltettem egy fazékba főni.
  • Beletettem egészben egy fej vöröshagymát, 3 cikk fokhagymát, és pár darab friss zellerzöldet.
  • Egy teatojásba tettem a fűszereket: néhány szem szegfűszeg, szegfűbors, pár mustármag, egy pici darabka fahéj, pár szem fekete bors és két-három babérlevél. Ízlés szerint bármi más tehető bele, vagy akár elhagyható bármelyik fűszer.
  • Addig főztem, míg sűrű ketchup állaga lett. Ekkor még beletettem egy kanálka mézet és éppen egy löttyintésnyi bio almaecetet. Méz, ecet hozzáadása is ízlés dolga.
  • Ha egy kis darab chilit is belefőzünk, akkor csípős lesz a ketchupunk.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-19

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2019-10-16

A legtökéletesebb sövénynövény - A fagyal ültetése, gondozása, metszése

A fagyal a legtökéletesebb növény arra, hogy létrehozzuk a legszuperebb sövényt. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fagyalok gondozásáról, neveléséről, metszéséről!

2019-10-18

Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket!

A gyümölcsfák ifjító metszéséről fogok most nektek beszélni, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a gyümölcsfák ifjító metszéséről!

2019-10-22

Nagyanyáink kedvelt szocreál szobanövénye – Az aszparágusz

Az aszparágusz egy igazi, hamisítatlan szocreál szobanövény, ami mindenhol ott volt nagyszüleink szobájában. Mostani cikkemben mindent elmondok az aszparáguszról!

2019-10-15

Kavicskaktusz – Nevelj te is virágzó kavicsokat!

A kavicskaktusz egy nagyon különleges növény, amivel sokan még nem találkoztak. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan nevelhettek saját kis kavicskaktuszt!

2019-10-12

Ne feledkezz meg róla – Itt az őszi lemosó permetezés ideje!

Az őszi lemosó permetezés az egyik legfontosabb növényvédelmi teendő. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi lemosó permetezésről, tartsatok velem mindenképp!

2019-10-22

Őszi finomságok – Körtelekvár tartósítószer nélkül! (RECEPT)

A körte egy nagyon egészséges és isteni finom gyümölcs, éppen ezért érdemes belőle nagyon sokat fogyasztani. Mostani cikkemben a legjobb körtelekvár receptjeit mutatom meg nektek!

2019-10-16

Az ősz és a tavasz nagy kedvence – Így gondozd az árvácskát!

Az árvácska a magyar kertek egyik legnagyobb kedvence, ez nem véletlen, mivel ősszel, télen és tavasszal is üde színfoltja lehet környezetünknek!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

T/… számú törvényjavaslat

a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb... Tovább

kémiai kötés

a különböző atomok kapcsolódási módja. Az elsőrendű kötések, nagy energiájú, stabil... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 200

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem