A paradicsommagok tartósítása későbbi felhasználásra

Aranyat ér – Így tartósítsd a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan – talán pont te is – minden évben új paradicsommagokat vásárolnak maguknak, amiket aztán elültethetnek a kertjükben vagy egy növénytartóban. Azonban ha már legalább egyszer sikerült paradicsomokat termesztened, akkor valójában bőven több elültethető magod van, mint amennyire szükséged lenne. A kérdés csak az, hogy hogyan őrizhetők meg ezek a magok a következő szezonig. Mai cikkünkben négy technikát ismerhetsz meg, amelyek pontosan ezt a célt szolgálják!

Használd fel te is a paradicsommagokat

Paradicsommagok begyűjtése, tartósítása - Erjesztés

Ez egy összetettebb technika, ezért ha túl bonyolultnak bizonyul, akkor próbálkozz a többivel! Nézzük, hogy miről is van szó. Először is össze kell gyűjtened kertedből érett paradicsomjaidat, majd le kell mosnod őket. Egy másik megoldás egy nagyobb vödörbe szedni őket, amibe tiszta vizet öntöttél – már attól is tisztábbak lesznek, hogy ebben úszkálnak, miközben szedet őket. Bárhogy is csinálod, alaposan tisztítsd meg paradicsomjaidat.

Ezután szeleteld fel a paradicsomokat és győződj meg róla, hogy tényleg érettek-e. Fontos, hogy ha több fajtájú paradicsomot is termesztesz kertedben, akkor fajtánként kell különválogatnod őket, nehogy összekeveredjenek a magjaik. Tehát először dolgozd fel azokat egyszerre, amiket egy fajtából szedtél, aztán ha kész, jöhet a többi fajta is. A következő lépés kifacsarni paradicsomjaidat, hogy minden lé, hús és mag távozzon belőlük.

Mi szükséges hozzá?

Ha erősebb vagy, akkor felszeletelés nélkül is megteheted ezt. Ha azonban inkább nem erőlködnél, akkor használj egy kisebb edényt, ami felett kifacsarhatod a szeleteket. A facsarás után minden gyümölcshúst, nedvet és magot egy lezárható tárolóba kell öntened (érdemes tehát rögtön ebbe belefacsarni őket). Zárd le a tárolót légmentesen, majd tedd félre 3 napra, hogy megerjedjen a tartalma. Fontos, hogy olyan helyre tedd, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 20°C-ot. A tároló tartalmát minden nap 1-2 alkalommal alaposan át kell kevergetned, hogy a gyümölcshús visszamerüljön a sajt nedvébe.

Ez fontos, mert a lé „vízszintje” alá merülő részek nem penészednek meg. Ennek ellenére ne öntsd fel a tárolót vízzel, mert ez csak lelassítja a folyamatot. Azonban még ha kicsit penészessé is válik a paradicsomos keverék, ez nem fog ártani a magjaidnak, csak kicsit megváltozik tőle a színük. A három nap elteltével fogj egy másik, tiszta tárolót, és öntsd át bele a paradicsomos keveréket.

Ez a tároló háromszor akkora űrtartalmú kell legyen, mint az, amit az erjesztéshez használtál. Ezután öntsd le a húsos lét, amiben a magok érlelődtek. Légy óvatos, hogy nehogy kiöntsd a magokat is. A jó magok a tároló fenekére süllyednek majd. Öblítsd le a magokat, majd ismételd meg ezt 2-3 alkalommal, amíg a magok teljesen meg nem tisztulnak. Végezetül, helyezd a magokat egy tálcára, és hagyd, hogy teljesen megszáradjanak.

Tárold száraz helyen a paradicsommagokat

Miután megszáradtak, helyezd őket egy lezárható tárolóba, azt pedig tedd egy hűvös, száraz helyre. A hűtő ideális választás, de a fagyasztóban már tönkre mehetnek. A következő oldalon további módszerek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv 223

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon... Tovább

citogenetika

a genetika és sejttan határterülete. Foglalkozik a kromoszómák szerkezetével,... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom